Tradycyjne danie kuchni hiszpańskiej: pochodząca z Walencji ryżowa potrawka, występująca w licznych odmianach.
czytaj więcej...Klasyczne francuskie ciasto korzenne, niekiedy mylnie utożsamianego z piernikiem.
czytaj więcej...Popularna w centralnej i wschodniej Europie odmiana naleśnika, podawanego na gorąco, np. z sosem czekoladowym.
czytaj więcej...Regionalne danie kuchni belgijskiej, wywodzące się z Flandrii: węgorz w zielonym sosie ziołowym.
czytaj więcej...Tradycyjny węgierski i rumuński alkohol - mocna wódka pędzona z owocowego zacieru, dostępna na rynku w kilku odmianach.
czytaj więcej...Włoskie maślane ciastko z dodatkiem rodzynek, orzechów i migdałów.
czytaj więcej...Włoski bożonarodzeniowy wypiek, wywodzący się z Werony. Drożdżowa babka maślana o puszystej konsystencji i kształcie ośmioramiennej gwiazdy.
czytaj więcej...Tradycyjna świąteczna babka drożdżowa, spożywana we Włoszech w okresie Bożego Narodzenia i Nowego Roku. Panettone wywodzi się z Mediolanu i jest jednym z kulinarnych symboli tego miasta.
czytaj więcej...Tradycyjne toskańskie pierniki, sporządzone z miodu, bakalii, kakao, orzechów i owoców.
czytaj więcej...Specjalność kuchni prowansalskiej: smażone lub pieczone kawałki ciasta, przyrządzanego na bazie mąki z ciecierzycy i wody.
czytaj więcej...Rodzaj deseru, pochodzący z północnych regionów Włoch. Powstaje z podgrzewanej śmietanki z dodatkiem żelatyny, wanilii i skórki cytrynowej. Podawana z sosem owocowym, a czasami z czekoladowym lub toffi.
czytaj więcej...Niemiecka kiełbasa z drobno zmielonego mięsa wieprzowego, cielęcego, wołowego lub drobiowego. Popularna w kuchni czeskiej.
czytaj więcej...Danie kuchni słowackiej - drożdżowe pyzy nadziewane dżemem i posypane makiem lub orzechami.
czytaj więcej...Potrawa duńska: smażony stek z mielonego mięsa wołowego, podawany na kromce jasnego pieczywa, z dodatkiem surowego żółtka, kaparów, cebuli i innych warzyw (pomidorów, zielonych ogórków itp.).
czytaj więcej...Tradycyjny wilgotny piernik z Yorkshire, pieczony z dodatkiem melasy i płatków owsianych.
czytaj więcej...Włoski ser, pochodzący z regionu Emilia-Romania. Produkowany z krowiego mleka, twardy, ostry w smaku. Stanowi dodatek do wielu dań, np..: pizza, spaghetti, zupy, zapiekanki, pierożki.
czytaj więcej...Tradycyjny podlaski deser na bazie twarogu i bakalii, przypominający nieco sernik. To potrawa rdzennie rosyjska, zwykle mająca kształt ściętej piramidy.
czytaj więcej...Pomidorowa pasta o konsystencji gęstego soku, z wyciśniętych, przecedzonych, zazwyczaj niegotowanych pomidorów.
czytaj więcej...Tradycyjna, sycylijska pasta z sosem ze smażonych sardynek, dzikiego kopru, orzeszków piniowych i słodkich rodzynek.
czytaj więcej...Cypryjskie słodycze – batony uformowane z orzechów i sezamu, sklejonych słodkim syropem.
czytaj więcej...Francuski likier anyżkowy o zawartości 40–45% alkoholu, wywodzący się z Marsylii.
czytaj więcej...Turecka wołowina podsuszana, wywodząca się z Anatolii i wytwarzana od czasów bizantyjskich. Z wierzchu pokryta pastą kminkową, tzw. çemen.
czytaj więcej...Niemieckie piwo produkowane przez monachijski browar Paulaner. Jeden z sześciu tradycyjnych browarów, które podczas Oktoberfest mogą serwować swoje piwa, warzone zgodnie z Bawarskim Prawem Czystości z 1516 roku.
czytaj więcej...Rodzaj ciasta bezowego, popularnego w Australii i Nowej Zelandii. Nazwa pochodzi od nazwiska słynnej tancerki baletowej, Anny Pavlovej.
czytaj więcej...Danie popularne w Grecji i na Cyprze: grillowane żeberka jagnięce z warzywami.
czytaj więcej...Włoski ser owczy wymieszany z cienkimi plastrami czarnych trufli.
czytaj więcej...Rodzaj owczego sera, produkowany we włoskim regionie Toskanii, o lekko ostrym smaku.
czytaj więcej...Szwedzkie pierniczki imbirowe, wypiekane w okresie Bożego Narodzenia. Cienkie i kruche, formowane w rozmaite kształty.
czytaj więcej...Jeden z najbardziej luksusowych i najdroższych szampanów świata, produkowany w Épernay w regionie Szampania.
czytaj więcej...Słodki przysmak niemieckich jarmarków bożonarodzeniowych: jadalna figurka dla dzieci, wykonana z suszonych śliwek i słodyczy.
czytaj więcej...Greckie bardzo cienkie ciasto, wypiekane z mąki, wody i oleju. Przyrządzane w wersji słonej lub słodkiej, przypomina ciasto francuskie.
czytaj więcej...Danie kuchni portugalskiej: wołowy gulasz z papryką i czosnkiem. Popularny na wyspie Madera. Pokrojone i podsmażone na oliwie mięso zalewa się winem, wodą i pomidorową breją, a następnie dusi.
czytaj więcej...Potrawa turecka – cienkie ciasto zapiekane z mięsem i różnymi dodatkami, formowane na kształt podłużnej „łódeczki”. Orientalny odpowiednik pizzy.
czytaj więcej...Kulinarna specjalność Marsylii: nadziewane podroby i owcze nóżki, duszone w białym winie i sosie pomidorowym.
czytaj więcej...Wielowiekowa potrawa, wywodząca się z krajów wschodnich, złożona z ryżu z dodatkiem baraniny i ryb smażonych w oliwie lub gotowanych w rosole, z dodatkiem dużej ilości ostrych korzeni.
czytaj więcej...Czeskie jasne piwo dolnej fermentacji, wytwarzane przez browar w Pilźnie.
czytaj więcej...Tradycyjna norweska potrawa bożonarodzeniowa: jagnięcina podawana z purée z brukwi i ziemniakami.
czytaj więcej...Peruwiański napój alkoholowy produkowany z owoców winogron, podawany najczęściej w postaci koktajlu z białkiem jaj, sokiem z cytryny, syropem angostura i lodem.
czytaj więcej...Popularny turecki deser – bardzo słodki, przypominający watę cukrową.
czytaj więcej...Najpopularniejsza potrawa kuchni włoskiej, składająca się z drożdżowego placka z różnymi dodatkami: sosem pomidorowym, serem mozzarella, szynką, grzybami, warzywami i ziołami. Tradycyjnie pizza pieczona jest w piecu opalanym drewnem.
czytaj więcej...Tradycyjny rumuński wypiek: koperty z ciasta, wypełnione nadzieniem z owczego sera.
czytaj więcej...Danie pochodzące z Bośni i Hercegowiny, przypominające polskiego schabowego, serwowane najczęściej z frytkami i sałatką.
czytaj więcej...Popularna w Luizjanie podłużna bagietka, wypełniona grillowanym mięsem lub smażonymi owocami morza.
czytaj więcej...Gwatemalskie danie; pierś z kurczaka z ziemniakami, sosem pomidorowym, zawinięta w tortillę, podawana w towarzystwie sałaty i ryżu.
czytaj więcej...Popularny element irlandzkiego śniadanie: placki z gotowanych ziemniaków, mąki i masła.
czytaj więcej...Czeska wędzona szynka, peklowana w solance i przyprawach, często zapiekana w cieście chlebowym.
czytaj więcej...Pochodzący z Akwizgranu specyficzny rodzaj pierników, słodzonych sokiem z buraków cukrowych.
czytaj więcej...Przysmak kuchni szwedzkiej: smażona mieszanka pokrojonych w kostkę ziemniaków, cebuli i mięsa – podawana zwykle z jajkiem sadzonym i burakami.
czytaj więcej...< | sierpień 2012 | > | ||||
Pn | Wt | Śr | Cz | Pi | Sb | Nd |
30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 |