Encyklopedia kulinarna

Paella

Tradycyjne danie kuchni hiszpańskiej: pochodząca z Walencji ryżowa potrawka, występująca w licznych odmianach.

czytaj więcej...

Pain d'Epices

Klasyczne francuskie ciasto korzenne, niekiedy mylnie utożsamianego z piernikiem.

czytaj więcej...

Palačinka

Popularna w centralnej i wschodniej Europie odmiana naleśnika, podawanego na gorąco, np. z sosem czekoladowym.

czytaj więcej...

Paling in 't groen

Regionalne danie kuchni belgijskiej, wywodzące się z Flandrii: węgorz w zielonym sosie ziołowym.

czytaj więcej...

Pálinka

Tradycyjny węgierski i rumuński alkohol - mocna wódka pędzona z owocowego zacieru, dostępna na rynku w kilku odmianach.

czytaj więcej...

Pan del pescatore

Włoskie maślane ciastko z dodatkiem rodzynek, orzechów i migdałów.

czytaj więcej...

Pancetta

Odmiana włoskiego boczku.

czytaj więcej...

Pandoro

Włoski bożonarodzeniowy wypiek, wywodzący się z Werony. Drożdżowa babka maślana o puszystej konsystencji i kształcie ośmioramiennej gwiazdy.

czytaj więcej...

Panettone

Tradycyjna świąteczna babka drożdżowa, spożywana we Włoszech w okresie Bożego Narodzenia i Nowego Roku. Panettone wywodzi się z Mediolanu i jest jednym z kulinarnych symboli tego miasta.

czytaj więcej...

Panforte

Tradycyjne toskańskie pierniki, sporządzone z miodu, bakalii, kakao, orzechów i owoców.

czytaj więcej...

Panino

Włoskie określenie kanapki.

czytaj więcej...

Panisse

Specjalność kuchni prowansalskiej: smażone lub pieczone kawałki ciasta, przyrządzanego na bazie mąki z ciecierzycy i wody.

czytaj więcej...

Panna Cotta

Rodzaj deseru, pochodzący z północnych regionów Włoch. Powstaje z podgrzewanej śmietanki z dodatkiem żelatyny, wanilii i skórki cytrynowej. Podawana z sosem owocowym, a czasami z czekoladowym lub toffi.

czytaj więcej...

Párek

Niemiecka kiełbasa z drobno zmielonego mięsa wieprzowego, cielęcego, wołowego lub drobiowego. Popularna w kuchni czeskiej.

czytaj więcej...

Parené buchty

Danie kuchni słowackiej - drożdżowe pyzy nadziewane dżemem i posypane makiem lub orzechami.

czytaj więcej...

Pariserbøf

Potrawa duńska: smażony stek z mielonego mięsa wołowego, podawany na kromce jasnego pieczywa, z dodatkiem surowego żółtka, kaparów, cebuli i innych warzyw (pomidorów, zielonych ogórków itp.).

czytaj więcej...

Parkin

Tradycyjny wilgotny piernik z Yorkshire, pieczony z dodatkiem melasy i płatków owsianych.

czytaj więcej...

Parmigiana

Sycylijska zapiekanka z bakłażanem.

czytaj więcej...

Parmigiano-Reggiano

Włoski ser, pochodzący z regionu Emilia-Romania. Produkowany z krowiego mleka, twardy, ostry w smaku. Stanowi dodatek do wielu dań, np..: pizza, spaghetti, zupy, zapiekanki, pierożki.

czytaj więcej...

Pascha wielkanocna

Tradycyjny podlaski deser na bazie twarogu i bakalii, przypominający nieco sernik. To potrawa rdzennie rosyjska, zwykle mająca kształt ściętej piramidy.

czytaj więcej...

Paški sir

Ser owczy z chorwackiej wyspy Pag.

czytaj więcej...

Passata

Pomidorowa pasta o konsystencji gęstego soku, z wyciśniętych, przecedzonych, zazwyczaj niegotowanych pomidorów.

czytaj więcej...

Pasta con le sarde

Tradycyjna, sycylijska pasta z sosem ze smażonych sardynek, dzikiego kopru, orzeszków piniowych i słodkich rodzynek.

czytaj więcej...

Pastellaki

Cypryjskie słodycze – batony uformowane z orzechów i sezamu, sklejonych słodkim syropem.

czytaj więcej...

Pastís

Francuski likier anyżkowy o zawartości 40–45% alkoholu, wywodzący się z Marsylii.

czytaj więcej...

Pastırma (bastirma, basturma)

Turecka wołowina podsuszana, wywodząca się z Anatolii i wytwarzana od czasów bizantyjskich. Z wierzchu pokryta pastą kminkową, tzw. çemen.

czytaj więcej...

Paulaner

Niemieckie piwo produkowane przez monachijski browar Paulaner. Jeden z sześciu tradycyjnych browarów, które podczas Oktoberfest mogą serwować swoje piwa, warzone zgodnie z Bawarskim Prawem Czystości z 1516 roku.

czytaj więcej...

Pavlova

Rodzaj ciasta bezowego, popularnego w Australii i Nowej Zelandii. Nazwa pochodzi od nazwiska słynnej tancerki baletowej, Anny Pavlovej.

czytaj więcej...

Payidhakia

Danie popularne w Grecji i na Cyprze: grillowane żeberka jagnięce z warzywami.

czytaj więcej...

Pecorino al tartufo (tartufato)

Włoski ser owczy wymieszany z cienkimi plastrami czarnych trufli.

czytaj więcej...

Pecorino romano

Rzymski, lekko pikantny ser z mleka owczego.

czytaj więcej...

Pecorino toscano

Rodzaj owczego sera, produkowany we włoskim regionie Toskanii, o lekko ostrym smaku.

czytaj więcej...

Pecsenye

Zbiorcze określenie węgierskich potraw mięsnych z rożna.

czytaj więcej...

Pepparkakor

Szwedzkie pierniczki imbirowe, wypiekane w okresie Bożego Narodzenia. Cienkie i kruche, formowane w rozmaite kształty.

czytaj więcej...

Pernštejn

Marka czeskiego piwa, warzonego przez browar w Pardubicach.

czytaj więcej...

Perrier-Jouët

Jeden z najbardziej luksusowych i najdroższych szampanów świata, produkowany w Épernay w regionie Szampania.

czytaj więcej...

Pesce in saor

Danie włoskie: sola lub sardynki marynowane w sosie słodko-kwaśnym.

czytaj więcej...

Pflaumentoffel

Słodki przysmak niemieckich jarmarków bożonarodzeniowych: jadalna figurka dla dzieci, wykonana z suszonych śliwek i słodyczy.

czytaj więcej...

Phyllo

Greckie bardzo cienkie ciasto, wypiekane z mąki, wody i oleju. Przyrządzane w wersji słonej lub słodkiej, przypomina ciasto francuskie.

czytaj więcej...

Picado

Danie kuchni portugalskiej: wołowy gulasz z papryką i czosnkiem. Popularny na wyspie Madera. Pokrojone i podsmażone na oliwie mięso zalewa się winem, wodą i pomidorową breją, a następnie dusi.

czytaj więcej...

Pide

Potrawa turecka – cienkie ciasto zapiekane z mięsem i różnymi dodatkami, formowane na kształt podłużnej „łódeczki”. Orientalny odpowiednik pizzy.

czytaj więcej...

Pieds-et-paquets

Kulinarna specjalność Marsylii: nadziewane podroby i owcze nóżki, duszone w białym winie i sosie pomidorowym.

czytaj więcej...

Piept de pui

Rumuńskie określenie piersi z kurczaka.

czytaj więcej...

Pilaw

Wielowiekowa potrawa, wywodząca się z krajów wschodnich, złożona z ryżu z dodatkiem baraniny i ryb smażonych w oliwie lub gotowanych w rosole, z dodatkiem dużej ilości ostrych korzeni.

czytaj więcej...

Pilsner Urquell

Czeskie jasne piwo dolnej fermentacji, wytwarzane przez browar w Pilźnie.

czytaj więcej...

Pinnekjøtt

Tradycyjna norweska potrawa bożonarodzeniowa: jagnięcina podawana z purée z brukwi i ziemniakami.

czytaj więcej...

Pisco

Peruwiański napój alkoholowy produkowany z owoców winogron, podawany najczęściej w postaci koktajlu z białkiem jaj, sokiem z cytryny, syropem angostura i lodem.

czytaj więcej...

Pişmaniye (Pishmaniye)

Popularny turecki deser – bardzo słodki, przypominający watę cukrową.

czytaj więcej...

Pistou

Prowansalski sos przyrządzany z czosnku, świeżej bazylii i oliwy z oliwek.

czytaj więcej...

Pizza

Najpopularniejsza potrawa kuchni włoskiej, składająca się z drożdżowego placka z różnymi dodatkami: sosem pomidorowym, serem mozzarella, szynką, grzybami, warzywami i ziołami. Tradycyjnie pizza pieczona jest w piecu opalanym drewnem.

czytaj więcej...

Plăcintă

Tradycyjny rumuński wypiek: koperty z ciasta, wypełnione nadzieniem z owczego sera.

czytaj więcej...

Platan

Marka czeskiego piwa, produkowanego przez browar z miejscowości Protivín.

czytaj więcej...

Pljeskavica

Danie pochodzące z Bośni i Hercegowiny, przypominające polskiego schabowego, serwowane najczęściej z frytkami i sałatką.

czytaj więcej...

Po’boy

Popularna w Luizjanie podłużna bagietka, wypełniona grillowanym mięsem lub smażonymi owocami morza.

czytaj więcej...

Poffertjes

Holenderskie mini-naleśniki, podawane z cukrem pudrem.

czytaj więcej...

Pogacze

Wegierskie ciasteczka skwarkowe.

czytaj więcej...

Polarbröd

Popularna marka szwedzkiego pieczywa.

czytaj więcej...

Polenta

Potrawa włoska, rodzaj mamałygi z mąki lub kaszy kukurydzianej.

czytaj więcej...

Pollo en jocón

Gwatemalskie danie; pierś z kurczaka z ziemniakami, sosem pomidorowym, zawinięta w tortillę, podawana w towarzystwie sałaty i ryżu.

czytaj więcej...

Potato Cakes

Popularny element irlandzkiego śniadanie: placki z gotowanych ziemniaków, mąki i masła.

czytaj więcej...

Potica

Tradycyjne, słoweńskie ciasto z bakaliami w kształcie rolady.

czytaj więcej...

Praliny

Czekoladki wypełnione nadzieniem lub zawierające całe orzechy.

czytaj więcej...

Praska szynka

Czeska wędzona szynka, peklowana w solance i przyprawach, często zapiekana w cieście chlebowym.

czytaj więcej...

Prażnica

Kaszubska odmiana jajecznicy.

czytaj więcej...

Primátor

Marka czeskiego piwa, produkowanego przez browar Pivovar Náchod.

czytaj więcej...

Printen

Pochodzący z Akwizgranu specyficzny rodzaj pierników, słodzonych sokiem z buraków cukrowych.

czytaj więcej...

Pršut

Słoweńska wędzona szynka.

czytaj więcej...

Pulsnitzer Pfefferkuchen

Saksońskie pierniki z miasta Pulsnitz.

czytaj więcej...

Putu Bambu

Malajski słodki deser, podawany na ciepło.

czytaj więcej...

Pyttipanna

Przysmak kuchni szwedzkiej: smażona mieszanka pokrojonych w kostkę ziemniaków, cebuli i mięsa – podawana zwykle z jajkiem sadzonym i burakami.

czytaj więcej...

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2