Encyklopedia kulinarna

Tabuleh

Danie kuchni żydowskiej.

czytaj więcej...

Tafelspitz

Wiedeńskie danie; wołowina pokrojona na kawałki i gotowana w warzywnym wywarze, serwowana z gotowanymi warzywami, sosem szczypiorkowym i z chrzanem z dodatkiem jabłek.

czytaj więcej...

Tahini

Danie kuchni żydowskiej. Pasta produkowana z nasion sezamu, natki pietruszki i czosnku, z dodatkiem oliwy z oliwek oraz soku cytrynowego.

czytaj więcej...

Tamarillo

Tzw. pomidor drzewiasty, uprawiany m.in. w Ameryce Południowej, Australii, Nowej Zelandii, Kenii i Stanach Zjednoczonych.

czytaj więcej...

Tapas

Hiszpańskie przekąski, podawane w barach jako dodatek do napojów. Wywodzą się z regionu Andaluzji.

czytaj więcej...

Tapenade

Prowansalska pasta z czarnych oliwek.

czytaj więcej...

Tarator

Bułgarski chłodnik, przygotowywany z jogurtu, wody, startego lub posiekanego ogórka, oleju, oliwy z oliwek, soli, koperku, oraz zmiażdżonego czosnku. Opcjonalnie dodaje się siekane orzechy oraz ocet.

czytaj więcej...

Tarte au roquefort

Francuska tarta na kruchym spodzie z sera roquefort, jajek i świeżej śmietany.

czytaj więcej...

Tarte flambée

Alzacka przekąska na wynos: tarta z ciasta chlebowego, cebuli, boczku i śmietany, przypominająca nieco włoską pizzę.

czytaj więcej...

Tartiflette

Danie wywodzące się z francuskiej Górnej Sabaudii: zapiekanka z pokrojonych w plastry ziemniaków i kawałków boczku, pokrytych pokaźną warstwą sera oraz śmietanowego sosu.

czytaj więcej...

Tavuk Göğsü

Turecki pudding na bazie mleka i piersi z kurczaka, wymieszanych z cukrem i ryżem.

czytaj więcej...

Tebirkes

Duńskie bułeczki maślane, wypiekane z ciasta drożdżowego i posypywane makiem.

czytaj więcej...

Theluli Babukeyo

Przysmak kuchni Malediwów: pieczone owoce drzewa chlebowego.

czytaj więcej...

Theluli Rihaakuru

Potrawa kuchni Malediwów: smażona cebula z pastą rihaakuru, liśćmi curry i pastą chilli.

czytaj więcej...

Tim-Tam

Rodzaj australijskich biszkoptów, oblanych czekoladą.

czytaj więcej...

Tip Top

Marka nowozelandzkich lodów, produkowanych od lat 30. XX w.

czytaj więcej...

Tiramisu

Toskański deser, składający się z biszkoptów nasączonych kawą espresso i likierem Amaretto oraz z kremu, przygotowanego z serka mascarpone, jajek, cukru i śmietany, posypany płatkami gorzkiej czekolady.

czytaj więcej...

Tlačenica

Chorwacka głowizna wieprzowa, włożona jako nadzienie do świńskiego żołądka.

czytaj więcej...

Tofu

Chiński twarożek sojowy, otrzymywany w procesie koagulacji mleka sojowego. Jadany chętnie również w Japonii, Korei, Tajlandii i w Wietnamie.

czytaj więcej...

Tokań

Rodzaj węgierskiego gulaszu mięsnego.

czytaj więcej...

Tom yam

Tajska zupa z chilli.

czytaj więcej...

Tompoes

Holenderski deser: prostokątne ciastko wypełnione kremową masą budyniową, a z wierzchu pokryte różowym lukrem.

czytaj więcej...

Topinka po szumawsku

Odmiana klasycznej czeskiej topinki – grzanka podawana z jajecznicą z grzybami.

czytaj więcej...

Topinky

Czeskie grzanki z chleba żytniego, natarte czosnkiem i smażone na tłuszczu. Podawane na gorąco, z dodatkami.

czytaj więcej...

Torrijas

Słodki przysmak kuchni hiszpańskiej: smażone kromki chleba, namoczonego w jajku, mleku i cukrze.

czytaj więcej...

Tortellini

Tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym lub serowym, serwowane z parmezanem.

czytaj więcej...

Tortilla

Rodzaj płaskiego, okrągłego placka, z masy lub mąki kukurydzianej albo pszennej, stosowanego jako pieczywo i baza do innych potraw.

czytaj więcej...

Tostadas

Gwatemalskie smażone tortille, wypełnione farszem z czarnej fasoli, guacamole i sosu pomidorowego, posypane pietruszką, cebulą i serem.

czytaj więcej...

Tourtière

Bożonarodzeniowa potrawa kanadyjska: ciasto wypełnione mięsnym farszem, najczęściej przyrządzanym z pokrojonej w kostkę wieprzowiny.

czytaj więcej...

Trauktine

Litewski trunek,robiony na miodzie lub owocach, takich jak jeżyny, żurawina czy też wiśnie.

czytaj więcej...

Trdelniki

Popularne na Słowacji i w Czechach „rolowane” ciasto, owijane wokół specjalnego rożna, posypane cukrem, cynamonem i migdałami, a następnie grillowane.

czytaj więcej...

Trejos Devynerios

Litewska nalewka, przygotowywana z 27 leczniczych ziół.

czytaj więcej...

Trippa alla Romana

Flaczki po rzymsku w sosie pomidorowym z dodatkiem mięty i sera pecorino.

czytaj więcej...

Troubadour

Marka belgijskiego piwa, obejmująca łącznie sześć odmian.

czytaj więcej...

Tsikoudia

Alkohol z Krety: rodzaj gronowej brandy, przypominającej turecką raki.

czytaj więcej...

Tufahiji

Bośniacki deser w postaci pieczonych jabłek nadziewanych orzechami włoskimi.

czytaj więcej...

Tulumba

Turecki deser: smażone ciasto nasączone słodkim syropem. Podawane na zimno.

czytaj więcej...

Turrón

Odmiana nugatu przyrządzanego z miodu, cukru i białek, z dodatkiem opiekanych migdałów lub orzechów. Popularny bożonarodzeniowy przysmak w Hiszpanii i Włoszech, spożywany także w krajach Ameryki Łacińskiej i na Filipinach.

czytaj więcej...

Tzatziki

Jedna z najpopularniejszych greckich przystawek: dip na bazie jogurtu, drobno pokrojonego ogórka zielonego, czosnku i oliwy.

czytaj więcej...

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2