Wiedeńskie danie; wołowina pokrojona na kawałki i gotowana w warzywnym wywarze, serwowana z gotowanymi warzywami, sosem szczypiorkowym i z chrzanem z dodatkiem jabłek.
czytaj więcej...Danie kuchni żydowskiej. Pasta produkowana z nasion sezamu, natki pietruszki i czosnku, z dodatkiem oliwy z oliwek oraz soku cytrynowego.
czytaj więcej...Tzw. pomidor drzewiasty, uprawiany m.in. w Ameryce Południowej, Australii, Nowej Zelandii, Kenii i Stanach Zjednoczonych.
czytaj więcej...Hiszpańskie przekąski, podawane w barach jako dodatek do napojów. Wywodzą się z regionu Andaluzji.
czytaj więcej...Bułgarski chłodnik, przygotowywany z jogurtu, wody, startego lub posiekanego ogórka, oleju, oliwy z oliwek, soli, koperku, oraz zmiażdżonego czosnku. Opcjonalnie dodaje się siekane orzechy oraz ocet.
czytaj więcej...Francuska tarta na kruchym spodzie z sera roquefort, jajek i świeżej śmietany.
czytaj więcej...Alzacka przekąska na wynos: tarta z ciasta chlebowego, cebuli, boczku i śmietany, przypominająca nieco włoską pizzę.
czytaj więcej...Danie wywodzące się z francuskiej Górnej Sabaudii: zapiekanka z pokrojonych w plastry ziemniaków i kawałków boczku, pokrytych pokaźną warstwą sera oraz śmietanowego sosu.
czytaj więcej...Turecki pudding na bazie mleka i piersi z kurczaka, wymieszanych z cukrem i ryżem.
czytaj więcej...Duńskie bułeczki maślane, wypiekane z ciasta drożdżowego i posypywane makiem.
czytaj więcej...Potrawa kuchni Malediwów: smażona cebula z pastą rihaakuru, liśćmi curry i pastą chilli.
czytaj więcej...Toskański deser, składający się z biszkoptów nasączonych kawą espresso i likierem Amaretto oraz z kremu, przygotowanego z serka mascarpone, jajek, cukru i śmietany, posypany płatkami gorzkiej czekolady.
czytaj więcej...Chorwacka głowizna wieprzowa, włożona jako nadzienie do świńskiego żołądka.
czytaj więcej...Chiński twarożek sojowy, otrzymywany w procesie koagulacji mleka sojowego. Jadany chętnie również w Japonii, Korei, Tajlandii i w Wietnamie.
czytaj więcej...Holenderski deser: prostokątne ciastko wypełnione kremową masą budyniową, a z wierzchu pokryte różowym lukrem.
czytaj więcej...Odmiana klasycznej czeskiej topinki – grzanka podawana z jajecznicą z grzybami.
czytaj więcej...Czeskie grzanki z chleba żytniego, natarte czosnkiem i smażone na tłuszczu. Podawane na gorąco, z dodatkami.
czytaj więcej...Słodki przysmak kuchni hiszpańskiej: smażone kromki chleba, namoczonego w jajku, mleku i cukrze.
czytaj więcej...Tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym lub serowym, serwowane z parmezanem.
czytaj więcej...Rodzaj płaskiego, okrągłego placka, z masy lub mąki kukurydzianej albo pszennej, stosowanego jako pieczywo i baza do innych potraw.
czytaj więcej...Gwatemalskie smażone tortille, wypełnione farszem z czarnej fasoli, guacamole i sosu pomidorowego, posypane pietruszką, cebulą i serem.
czytaj więcej...Bożonarodzeniowa potrawa kanadyjska: ciasto wypełnione mięsnym farszem, najczęściej przyrządzanym z pokrojonej w kostkę wieprzowiny.
czytaj więcej...Litewski trunek,robiony na miodzie lub owocach, takich jak jeżyny, żurawina czy też wiśnie.
czytaj więcej...Popularne na Słowacji i w Czechach „rolowane” ciasto, owijane wokół specjalnego rożna, posypane cukrem, cynamonem i migdałami, a następnie grillowane.
czytaj więcej...Flaczki po rzymsku w sosie pomidorowym z dodatkiem mięty i sera pecorino.
czytaj więcej...Bośniacki deser w postaci pieczonych jabłek nadziewanych orzechami włoskimi.
czytaj więcej...Turecki deser: smażone ciasto nasączone słodkim syropem. Podawane na zimno.
czytaj więcej...Odmiana nugatu przyrządzanego z miodu, cukru i białek, z dodatkiem opiekanych migdałów lub orzechów. Popularny bożonarodzeniowy przysmak w Hiszpanii i Włoszech, spożywany także w krajach Ameryki Łacińskiej i na Filipinach.
czytaj więcej...Jedna z najpopularniejszych greckich przystawek: dip na bazie jogurtu, drobno pokrojonego ogórka zielonego, czosnku i oliwy.
czytaj więcej...< | sierpień 2012 | > | ||||
Pn | Wt | Śr | Cz | Pi | Sb | Nd |
30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 |