Encyklopedia kulinarna

Dakos (koukouvagia)

Przystawka rodem z greckiej Krety: suchar skropiony oliwą, przybrany miąższem z pomidorów, pokruszoną fetą i oliwkami.

czytaj więcej...

Daktyla kyrion

Popularne na Cyprze ciastka-paluszki, wypełniane masą z posiekanych migdałów, cynamonu i cukru.

czytaj więcej...

De Koninck

Belgijskie piwo warzone w Atwerpii od 1833 r. Marka obejmuje łącznie sześć gatunków piwa.

czytaj więcej...

Dhonkeyo Kajuru

Deser z Malediwów – smażone na głębokim oleju ciasto z ubitych bananów, cukru, mleczka kokosowego, mąki i aromatu waniliowego lub wody różanej.

czytaj więcej...

Diablotki

Przysmak kuchni francuskiej: suche ciasteczka-paluchy, wyrabiane z ciasta na bazie sera owczego, margaryny, żółtek, maku, kminku oraz soli.

czytaj więcej...

Dilber dudağı

Turecki deser: ciastka nadziewane mieszanką siekanych orzechów i pistacji, zwinięte na kształt ust.

czytaj więcej...

Diots

Produkt pochodzący z francuskiej Górnej Sabaudii: wieprzowe kiełbaski doprawione gałką muszkatołową. Tradycyjnie gotowane z dodatkiem cebuli, w białym lub czerwonym winie.

czytaj więcej...

Dippin’ Dots

Popularne w USA mikro-lody w kształcie małych kuleczek.

czytaj więcej...

Dolina Barossa

Rejon w południowej Australii słynący z produkcji wina i organicznego jedzenia.

czytaj więcej...

Dolma sogan

Danie bośniackie. Ryżowo-mięsne gołąbki zawijane w cebulę.

czytaj więcej...

Dolmades

Małe gołąbki, mielone mięso z ryżem, częściej sam ryż w oliwie z ziołami, zawinięte w liście winogron.

czytaj więcej...

Dom Pérignon

Najbardziej luksusowy szampan na świecie, produkowany we francuskim regionie Szampania. Wytwarza się go z winogron Chardonnay i Pinot Noir, zbieranych jedynie w latach charakteryzujących się wyjątkową jakością zbiorów.

czytaj więcej...

Döner kebab (kebap)

Tradycyjna potrawa kuchni tureckiej: kawałki cielęcego, wołowego lub jagnięcego mięsa, opiekanego na obrotowym rożnie.

czytaj więcej...

Dunja

Żółte owoce z rodziny pigwowców, słodkawe i cierpkie w smaku. Chorwacki odpowiednik polskiej pigwy.

czytaj więcej...

Durian

Azjatycki owoc, pokryty zieloną grubą skórką z kolcami

czytaj więcej...

Dyrlægens natmad

Duńska kanapka z ciemnego chleba żytniego (rugbrød), posmarowana masłem i pastą z wątróbki (Leverpostej), przykryta plastrem wędliny i krążkami czerwonej cebuli.

czytaj więcej...

Dzionie rakowskie

Mięsny produkt woj. świętokrzyskiego – rodzaj kiszki zapiekanej w jelicie wieprzowym lub wołowym.

czytaj więcej...

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2