Pavlova

Rodzaj ciasta bezowego, popularnego w Australii i Nowej Zelandii. Nazwa pochodzi od nazwiska słynnej tancerki baletowej, Anny Pavlovej.

Australijczycy i Nowozelandczycy spierają się o pierwszeństwo wynalezienia Pavlovej. W obu krajach bezowy torcik jest jednak bardzo popularny – serwuje się go na co dzień lub z okazji świąt i uroczystości. Pavlova to bardzo kaloryczna beza, przykryta niesłodzoną bitą śmietaną i przybrana kwaśnymi owocami. W Nowej Zelandii stosuje się zwykle kiwi lub marakuję, w Australii – truskawki. 

Źródło: Wikimedia Commons, Blueberry pancake, CC BY-SA 3.0

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2