Encyklopedia kulinarna

Galaktopoureko

Popularny grecki deser: ciastko-kremówka z masą mleczną, często nasączaną aromatem cytrynowym lub pomarańczowym, wypiekana zwykle z ciasta filo.

czytaj więcej...

Galani

Rodzaj weneckich faworków, podawanych w czasie karnawału.

czytaj więcej...

Gallo

Narodowe, gwatemalskie piwo.

czytaj więcej...

Garudhiya

Tradycyjna potrawa spożywana na Malediwach: bulion rybny o jasnej barwie, przygotowywany na bazie tuńczyka.

czytaj więcej...

Gåsebryst

Tradycyjne duńskie ciasto z kremem waniliowym, marmoladą i bitą śmietaną, z wierzchu pokryte warstwą marcepanu.

czytaj więcej...

Gâteau de Savoie

Tradycyjny biszkopt wypiekany we francuskiej Sabaudii.

czytaj więcej...

Gaufre

Gofry, czyli „kratkowane” wafle z ciasta – znane i spożywane w większości państw północnoeuropejskich. Wywodzą się z belgijsko-holenderskiej krainy Brabancja.

czytaj więcej...

Gefilte fisz

Pulpety rybne, wywodzące się z kuchni żydowskiej.

czytaj więcej...

Gelato

Włoskie określenie lodów.

czytaj więcej...

Gentse Mokken

Bielgijskie ciasteczka anyżowe pochodzące z Gandawy. Przypominają piernik.

czytaj więcej...

Gentse Tripel

Belgijskie jasne piwo pszeniczne górnej fermentacji, warzone w Gandawie przez browar Van Steenberge.

czytaj więcej...

Gesztenye puree

Węgierski deser, składający się z purée z jadalnych kasztanów i bitej śmietany.

czytaj więcej...

Gevulde Koek

Wypiek holenderski: nadziewane ciastko maślane o rozmaitych kształtach. Zwykle wypełniane jest nadzieniem marcepanowym, a z wierzchu dekorowane pojedynczym migdałem.

czytaj więcej...

Ghiveci

Tradycyjna rumuńska zapiekanka z warzyw.

czytaj więcej...

Gjetost

Norweski ser kozi, o zwartej strukturze i słodkawym smaku, barwiony karmelem.

czytaj więcej...

Glögg

Grzaniec popularny na terenie całej Skandynawii, lecz pierwotnie wywodzący się ze Szwecji. Jego początki sięgają XVI w., a nazwa pochodzi od szwedzkiego określenia „glödgat” („podgrzewać”).

czytaj więcej...

Glühwein

Korzenne grzane wino, rozpowszechnione w krajach niemieckojęzycznych i Holandii, znane także we francuskiej Alzacji.

czytaj więcej...

Gnocchi

Rodzaj włoskich klusek z ziemniaków, warzywnych purée, sera, mąki gryczanej. Podobne do polskich kopytek.

czytaj więcej...

Gorgonzola

Dojrzewający, niebieski ser pleśniowy, produkowany z krowiego mleka, pochodzący z włoskiego regionu Lombardia.

czytaj więcej...

Gouda

Holenderski ser twardy, produkowany w okolicach miejscowości Gouda.

czytaj więcej...

Gouden Carolus

Belgijskie piwo górnej fermentacji, produkowane przez flamandzki browar Het Anker.

czytaj więcej...

Gözleme

Potrawa turecka: pikantne, ręcznie ugniatane ciasto z rozmaitymi nadzieniami.

czytaj więcej...

Graddost

Najpopularniejszy szwedzki ser - półtwardy, na bazie krowiego mleka. Kremowy w smaku, o lekko orzechowym aromacie i woskowej skórce.

czytaj więcej...

Grammelschmalz

Austriackie określenie smalcu ze skwarkami.

czytaj więcej...

Granita

Włoski deser ze zmrożonego soku, sorbetu lub wody z cukrem i aromatami smakowymi, przygotowywany w maszynie do lodów.

czytaj więcej...

Graviera

Najstarszy grecki gatunek sera żółtego, produkowany głównie na Krecie.

czytaj więcej...

Grevé

Szwedzki ser półtwarty z krowiego mleka, o jasnożółtej barwie, sporych dziurach i orzechowym smaku.

czytaj więcej...

Grissini

Rodzaj włoskiego pieczywa w kształcie paluszków.

czytaj więcej...

Grog

Rum lub inny silny trunek, rozcieńczony wodą; zawierać może sok z cytrusów, cynamon, gorącą wodę lub cukier dla poprawy smaku. Podawany niegdyś marynarzom na żaglowcach.

czytaj więcej...

Grolsch

Holenderska marka piwa premium, produkowana w miejscowości Enschede i eksportowana m.in. do Wielkiej Brytanii, USA, Kanady, Francji, Australii i Nowej Zelandii.

czytaj więcej...

Grouper Reuben

Odmiana nowojorskiej kanapki reuben w wersji rybnej.

czytaj więcej...

Guacamole

Meksykański sos, przyrządzony z avocado, limonki i soli.

czytaj więcej...

Guanciale

Mięso wieprzowe, przysmak kuchni rzymskiej.

czytaj więcej...

Gueuze

Belgijskie piwo typu lambicznego, warzone m.in. przez brukselski browar Cantillon.

czytaj więcej...

Guglhupf

Austriackie określenie babki o neutralnym smaku.

czytaj więcej...

Guinness

Najpopularniejsze piwo w Irlandii, warzone w założonym przez Arthura Guinnessa browarze St. James's Gate Brewery w Dublinie.

czytaj więcej...

Gulha

Przysmak kuchni Malediwów: smażone w oleju ciasto, uformowane na kształt kulek i wypełnione farszem z wędzonej ryby (najczęściej tuńczyka), cebuli i mleczka kokosowego.

czytaj więcej...

Güllaç

Turecki deser na bazie mleka, spożywany w okresie ramadanu.

czytaj więcej...

Gumbo

Potrawa kuchni cajun.

czytaj więcej...

Gyros

Potrawa grecka: skrawki mięsa opiekanego na pionowym obrotowym rożnie.

czytaj więcej...

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2