Popularny grecki deser: ciastko-kremówka z masą mleczną, często nasączaną aromatem cytrynowym lub pomarańczowym, wypiekana zwykle z ciasta filo.
czytaj więcej...Tradycyjna potrawa spożywana na Malediwach: bulion rybny o jasnej barwie, przygotowywany na bazie tuńczyka.
czytaj więcej...Tradycyjne duńskie ciasto z kremem waniliowym, marmoladą i bitą śmietaną, z wierzchu pokryte warstwą marcepanu.
czytaj więcej...Gofry, czyli „kratkowane” wafle z ciasta – znane i spożywane w większości państw północnoeuropejskich. Wywodzą się z belgijsko-holenderskiej krainy Brabancja.
czytaj więcej...Bielgijskie ciasteczka anyżowe pochodzące z Gandawy. Przypominają piernik.
czytaj więcej...Belgijskie jasne piwo pszeniczne górnej fermentacji, warzone w Gandawie przez browar Van Steenberge.
czytaj więcej...Węgierski deser, składający się z purée z jadalnych kasztanów i bitej śmietany.
czytaj więcej...Wypiek holenderski: nadziewane ciastko maślane o rozmaitych kształtach. Zwykle wypełniane jest nadzieniem marcepanowym, a z wierzchu dekorowane pojedynczym migdałem.
czytaj więcej...Norweski ser kozi, o zwartej strukturze i słodkawym smaku, barwiony karmelem.
czytaj więcej...Grzaniec popularny na terenie całej Skandynawii, lecz pierwotnie wywodzący się ze Szwecji. Jego początki sięgają XVI w., a nazwa pochodzi od szwedzkiego określenia „glödgat” („podgrzewać”).
czytaj więcej...Korzenne grzane wino, rozpowszechnione w krajach niemieckojęzycznych i Holandii, znane także we francuskiej Alzacji.
czytaj więcej...Rodzaj włoskich klusek z ziemniaków, warzywnych purée, sera, mąki gryczanej. Podobne do polskich kopytek.
czytaj więcej...Dojrzewający, niebieski ser pleśniowy, produkowany z krowiego mleka, pochodzący z włoskiego regionu Lombardia.
czytaj więcej...Belgijskie piwo górnej fermentacji, produkowane przez flamandzki browar Het Anker.
czytaj więcej...Potrawa turecka: pikantne, ręcznie ugniatane ciasto z rozmaitymi nadzieniami.
czytaj więcej...Najpopularniejszy szwedzki ser - półtwardy, na bazie krowiego mleka. Kremowy w smaku, o lekko orzechowym aromacie i woskowej skórce.
czytaj więcej...Włoski deser ze zmrożonego soku, sorbetu lub wody z cukrem i aromatami smakowymi, przygotowywany w maszynie do lodów.
czytaj więcej...Szwedzki ser półtwarty z krowiego mleka, o jasnożółtej barwie, sporych dziurach i orzechowym smaku.
czytaj więcej...Rum lub inny silny trunek, rozcieńczony wodą; zawierać może sok z cytrusów, cynamon, gorącą wodę lub cukier dla poprawy smaku. Podawany niegdyś marynarzom na żaglowcach.
czytaj więcej...Holenderska marka piwa premium, produkowana w miejscowości Enschede i eksportowana m.in. do Wielkiej Brytanii, USA, Kanady, Francji, Australii i Nowej Zelandii.
czytaj więcej...Belgijskie piwo typu lambicznego, warzone m.in. przez brukselski browar Cantillon.
czytaj więcej...Najpopularniejsze piwo w Irlandii, warzone w założonym przez Arthura Guinnessa browarze St. James's Gate Brewery w Dublinie.
czytaj więcej...Przysmak kuchni Malediwów: smażone w oleju ciasto, uformowane na kształt kulek i wypełnione farszem z wędzonej ryby (najczęściej tuńczyka), cebuli i mleczka kokosowego.
czytaj więcej...< | sierpień 2012 | > | ||||
Pn | Wt | Śr | Cz | Pi | Sb | Nd |
30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 |