Szwedzki produkt tradycyjny, chroniony prawem UE. Wołowo-wieprzowa kiełbasa wędzona, z dodatkiem mączki ziemniaczanej i łagodnych przypraw.
czytaj więcej...Typowe danie spożywane we francuskiej Górnej Sabaudii. Potrawa z tartych ziemniaków, suszonych śliwek i rodzynek, cebuli oraz śmietany.
czytaj więcej...Brazylijska mączka z manioku, dodawana do potraw mięsnych, a zasmażana z bekonem, solą i masłem.
czytaj więcej...Duńska wersja semli, czyli szwedzkiego deseru z rozciętej bułki pszennej, wypełnionej kremem lub bitą śmietaną.
czytaj więcej...Jasnozielony owoc o ziarnistym miąższu. Pochodzi z Ameryki Południowej, obecnie uprawiany jest w Australii i Nowej Zelandii.
czytaj więcej...Brazylijska potrawa narodowa: gęsty gulasz z dodatkiem czarnej fasoli, kukurydzy, suszonego mięsa i kiełbasy, czosnku i ostrych papryczek, podawany z ryżem.
czytaj więcej...Włoskie danie makaronowe, wymyślone przez rzymskiego restauratora Alfreda di Lelio.
czytaj więcej...Tradycyjny niemiecki napój „zimowy” – gorący poncz na bazie czerwonego wytrawnego wina, z dodatkiem goździków, cynamonu, anyżu, skórek cytrusowych, soku cytrynowego lub pomarańczowego, likieru wiśniowego i czarnej herbaty.
czytaj więcej...Danie kuchni Malediwów: pieczony kurczak w marynacie, złożonej z pasty curry, cebuli, cynamonu, miodu, chilli, mleczka kokosowego, czosnku, kardamonu i soku z limonki.
czytaj więcej...Smażone na głębokim oleju kawałki ryby w panierce, popularne w Tajlandii.
czytaj więcej...Szwedzka zupa rybna. W wersji sztokholmskiej gotowana na białym winie, z dodatkiem ziemniaków.
czytaj więcej...Cypryjskie ciastka serowe z rodzynkami i sezamem, podawane w okresie Wielkanocy.
czytaj więcej...Rodzaj włoskiego pieczywa, będącego podstawą pizzy, pieczony z pomidorami, oliwkami, solą, rozmarynem lub innymi dodatkami.
czytaj więcej...Portugalskie ciasto drożdżowe z kawałkami kiełbasy, kurczaka i dwoma rodzajami szynki.
czytaj więcej...Danie rdzennie szwajcarskie, lecz popularne w całym regionie alpejskim. W wersji klasycznej oznacza kawałki chrupkiego pieczywa, maczane w gorącej masie serowej z dodatkiem białego wina i przypraw.
czytaj więcej...Rodzaj włoskiego sera, tradycyjnie wytwarzanego w Dolinie Aosty, chronionego prawem Unii Europejskiej.
czytaj więcej...Prowansalski lekko słodki chleb, wypiekany z białej mąki, drożdży, oliwy z oliwek i opcjonalnych dodatków.
czytaj więcej...Duńska odmiana pieczywa – biały, podłużny chleb wypiekany z mąki pszennej.
czytaj więcej...Marka bawarskiego piwa, produkowana przez monachijski browar Spaten-Franziskaner-Bräu. Rozlewane podczas Oktoberfest.
czytaj więcej...Popularna potrawa sabaudzka: duszona potrawka z marynowanej wieprzowiny.
czytaj więcej...Gwatemalska potrawa przyrządzona z miazgi z czerwonej fasoli, owinięta w tortillę i podawana z serem farmerskim i chlebem.
czytaj więcej...Popularne włoskie danie, złożone z owoców morza, smażonych na głębokim tłuszczu.
czytaj więcej...Chorwackie małe pączki z dodatkiem brandy, skórki cytrusowej i rodzynek, pieczone zwykle w okresie świąt Bożego Narodzenia.
czytaj więcej...Marcepanowe słodycze, rodem z Sycylii, przygotowane na kształt owoców i warzyw.
czytaj więcej...Ażurowe ciastka z cukrem pudrem i marmoladą, pieczone w okresie bożonarodzeniowym w Południowym Tyrolu.
czytaj więcej...< | sierpień 2012 | > | ||||
Pn | Wt | Śr | Cz | Pi | Sb | Nd |
30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 |