Encyklopedia kulinarna

Falukorv

Szwedzki produkt tradycyjny, chroniony prawem UE. Wołowo-wieprzowa kiełbasa wędzona, z dodatkiem mączki ziemniaczanej i łagodnych przypraw.

czytaj więcej...

Farcement (farçon)

Typowe danie spożywane we francuskiej Górnej Sabaudii. Potrawa z tartych ziemniaków, suszonych śliwek i rodzynek, cebuli oraz śmietany.

czytaj więcej...

Farofa

Brazylijska mączka z manioku, dodawana do potraw mięsnych, a zasmażana z bekonem, solą i masłem.

czytaj więcej...

Fastelavnsbolle

Duńska wersja semli, czyli szwedzkiego deseru z rozciętej bułki pszennej, wypełnionej kremem lub bitą śmietaną.

czytaj więcej...

Feijoa

Jasnozielony owoc o ziarnistym miąższu. Pochodzi z Ameryki Południowej, obecnie uprawiany jest w Australii i Nowej Zelandii.

czytaj więcej...

Feijoada

Brazylijska potrawa narodowa: gęsty gulasz z dodatkiem czarnej fasoli, kukurydzy, suszonego mięsa i kiełbasy, czosnku i ostrych papryczek, podawany z ryżem.

czytaj więcej...

Fettuccine Alfredo

Włoskie danie makaronowe, wymyślone przez rzymskiego restauratora Alfreda di Lelio.

czytaj więcej...

Feuerzangenbowle

Tradycyjny niemiecki napój „zimowy” – gorący poncz na bazie czerwonego wytrawnego wina, z dodatkiem goździków, cynamonu, anyżu, skórek cytrusowych, soku cytrynowego lub pomarańczowego, likieru wiśniowego i czarnej herbaty.

czytaj więcej...

Fiaker

Czarna kawa z dodatkiem jednego z austriackich destylatów owocowych.

czytaj więcej...

Fihunu Kukulhu

Danie kuchni Malediwów: pieczony kurczak w marynacie, złożonej z pasty curry, cebuli, cynamonu, miodu, chilli, mleczka kokosowego, czosnku, kardamonu i soku z limonki.

czytaj więcej...

Filfar

Słodko-gorzki likier pomarańczowy, rodem z Cypru.

czytaj więcej...

Filone

Toskański chleb pieczony bez soli.

czytaj więcej...

Firinda sutlac

Deser z Bośni i Hercegowiny w postaci pieczonego puddingu ryżowego.

czytaj więcej...

Fish cakes

Smażone na głębokim oleju kawałki ryby w panierce, popularne w Tajlandii.

czytaj więcej...

Fisksoppa

Szwedzka zupa rybna. W wersji sztokholmskiej gotowana na białym winie, z dodatkiem ziemniaków.

czytaj więcej...

Flaounes

Cypryjskie ciastka serowe z rodzynkami i sezamem, podawane w okresie Wielkanocy.

czytaj więcej...

Flat White

Napój kawowy pochodzący z Nowej Zelandii, popularny także w Australii.

czytaj więcej...

Flæskesteg

Duńska pieczeń wieprzowa, uchodząca za jedną z potraw narodowych.

czytaj więcej...

Focaccia

Rodzaj włoskiego pieczywa, będącego podstawą pizzy, pieczony z pomidorami, oliwkami, solą, rozmarynem lub innymi dodatkami.

czytaj więcej...

Folar

Portugalskie ciasto drożdżowe z kawałkami kiełbasy, kurczaka i dwoma rodzajami szynki.

czytaj więcej...

Fondue

Danie rdzennie szwajcarskie, lecz popularne w całym regionie alpejskim. W wersji klasycznej oznacza kawałki chrupkiego pieczywa, maczane w gorącej masie serowej z dodatkiem białego wina i przypraw.

czytaj więcej...

Fontina

Rodzaj włoskiego sera, tradycyjnie wytwarzanego w Dolinie Aosty, chronionego prawem Unii Europejskiej.

czytaj więcej...

Forralt bor

Węgierskie określenie grzanego wina.

czytaj więcej...

Fosters

Gatunek australijskiego piwa.

czytaj więcej...

Fougasse

Prowansalski lekko słodki chleb, wypiekany z białej mąki, drożdży, oliwy z oliwek i opcjonalnych dodatków.

czytaj więcej...

Franskbrød

Duńska odmiana pieczywa – biały, podłużny chleb wypiekany z mąki pszennej.

czytaj więcej...

Franziskaner

Marka bawarskiego piwa, produkowana przez monachijski browar Spaten-Franziskaner-Bräu. Rozlewane podczas Oktoberfest.

czytaj więcej...

Fricassée de caïon

Popularna potrawa sabaudzka: duszona potrawka z marynowanej wieprzowiny.

czytaj więcej...

Frijoles

Gwatemalska potrawa przyrządzona z miazgi z czerwonej fasoli, owinięta w tortillę i podawana z serem farmerskim i chlebem.

czytaj więcej...

Frittelle

Odmiana włoskich mini-pączków.

czytaj więcej...

Fritto misto

Popularne włoskie danie, złożone z owoców morza, smażonych na głębokim tłuszczu.

czytaj więcej...

Fritule

Chorwackie małe pączki z dodatkiem brandy, skórki cytrusowej i rodzynek, pieczone zwykle w okresie świąt Bożego Narodzenia.

czytaj więcej...

Frutta martorana

Marcepanowe słodycze, rodem z Sycylii, przygotowane na kształt owoców i warzyw.

czytaj więcej...

Furtaies

Ażurowe ciastka z cukrem pudrem i marmoladą, pieczone w okresie bożonarodzeniowym w Południowym Tyrolu.

czytaj więcej...

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2