Encyklopedia kulinarna

Valpolicella

Weneckie wino czerwone.

czytaj więcej...

Vampire

Popularna marka rumuńskiego wina, rodem z Transylwanii.

czytaj więcej...

Vánočka

Tradycyjny słodki chleb drożdżowy, spożywany w Czechach i na Słowacji w okresie bożonarodzeniowym.

czytaj więcej...

Vanoční cukroví (cukroví)

Czeskie tradycyjne ciasta bożonarodzeniowe, wypiekane w różnych kształtach i smakach.

czytaj więcej...

Vatápa

Brazylijska odmiana purée warzywno-rybnego.

czytaj więcej...

Vatrushka

Popularny w Rosji i na Ukrainie wypiek z ciasta drożdżowego, ze słodkim nadzieniem z sera, lub owoców.

czytaj więcej...

Vaution

Belgijski wypiek: okrągły i płaski placek, złożony z kilku warstw ciasta drożdżowego, masła, cukru i cynamonu. Z wierzchu posypany cukrem pudrem.

czytaj więcej...

Vederai

Oryginalna, litewska kiszka ziemniaczana.

czytaj więcej...

Vegemite

Australijska pasta drożdżowa do smarowania pieczywa. Popularna także w Nowej Zelandii.

czytaj więcej...

Victoria Bitter

Gatunek australijskiego piwa.

czytaj więcej...

Vin Santo

Włoskie wino likierowe, pochodzące z Toskanii, o ziołowo-owocowym aromacie, produkowane z suszonych na słońcu bądź sianie winogron szczepu Malvasia. Tradycyjnie dodawane do biszkoptów Cantucci.

czytaj więcej...

Vyškov

Założony w 1680 r. czeski browar, z siedzibą w miejscowości Wyszków.

czytaj więcej...

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2