Pandoro

Włoski bożonarodzeniowy wypiek, wywodzący się z Werony. Drożdżowa babka maślana o puszystej konsystencji i kształcie ośmioramiennej gwiazdy.

Nazwa odnosi się do złocistego wnętrza wypieku (pan d’oro można przetłumaczyć jako: „chleb ze złota”). Wierzch babki się cukrem pudrem, co w założeniu ma nawiązywać do kolebki wypieku – ośnieżonych szczytów włoskich Alp. 
Pendoro wypieka się z mąki, jajek, masła i cukru. Wnętrze babki można dodatkowo wydrążyć i wzbogacić nadzieniem z kremu waniliowego. 

Fot. Armin Kübelbeck, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2