Włoski deser, przygotowywany z żółtek jaj, cukru i słodkiego likieru, np. Marsala. Podawany z serkiem marscarpone i figami.
czytaj więcej...Łagodnie chmielony pilzner z 5% zawartością alkoholu. Jedno z najpopularniejszych piw w Bułgarii.
czytaj więcej...Tradycyjny, rozgrzewający napój rosyjski na bazie miodu. Poprzednik klasycznej herbaty.
czytaj więcej...Bośniackie białe wino produkowane z winogron, dojrzewających w okolicach Mostaru na południu kraju.
czytaj więcej...Deser popularny na Malediwach: słodkie „spirale” z ciasta na bazie cukru, płatków różanych, cynamonu oraz kardamonu.
czytaj więcej...Marka słowackiego piwa warzonego w browarze w Hurbanovie, wykupiona przez koncern Heinekena w 1995 roku.
czytaj więcej...Szwajcarski tort wiśniowy, pochodzący z miejscowości Zug. Składa się z bezy orzechowej lub migdałowej, ciasta biszkoptowego i kremu maślanego z dodatkiem wiśniowej brandy.
czytaj więcej...Danie kuchni kaszubskiej: wigilijna zupa gotowana z włoszczyzny, żółtej brukwi, ziemniaków oraz przypraw (m.in. majeranku, ziela angielskiego, soli i pieprzu).
czytaj więcej...Spożywany na Kujawach staropolski przysmak, gotowany na zakwasie z mąki żytniej.
czytaj więcej...Regionalny przysmak kaszubski: galareta z siekanych wieprzowych nóżek i włoszczyzny, z dodatkiem głowizny i golonki.
czytaj więcej...< | sierpień 2012 | > | ||||
Pn | Wt | Śr | Cz | Pi | Sb | Nd |
30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 |