Encyklopedia kulinarna

Zabaglione

Włoski deser, przygotowywany z żółtek jaj, cukru i słodkiego likieru, np. Marsala. Podawany z serkiem marscarpone i figami.

czytaj więcej...

Zagorka

Łagodnie chmielony pilzner z 5% zawartością alkoholu. Jedno z najpopularniejszych piw w Bułgarii.

czytaj więcej...

Zbiteń

Tradycyjny, rozgrzewający napój rosyjski na bazie miodu. Poprzednik klasycznej herbaty.

czytaj więcej...

Žilavka

Bośniackie białe wino produkowane z winogron, dojrzewających w okolicach Mostaru na południu kraju.

czytaj więcej...

Zileybi

Deser popularny na Malediwach: słodkie „spirale” z ciasta na bazie cukru, płatków różanych, cynamonu oraz kardamonu.

czytaj więcej...

Zivania

Tradycyjny cypryjski spirytus gronowy, nazywany „ognistą wodą”.

czytaj więcej...

Zlatý Bažant (Złoty Bażant)

Marka słowackiego piwa warzonego w browarze w Hurbanovie, wykupiona przez koncern Heinekena w 1995 roku.

czytaj więcej...

Zuger Kirschtorte

Szwajcarski tort wiśniowy, pochodzący z miejscowości Zug. Składa się z bezy orzechowej lub migdałowej, ciasta biszkoptowego i kremu maślanego z dodatkiem wiśniowej brandy.

czytaj więcej...

Zupa brukwiowa

Danie kuchni kaszubskiej: wigilijna zupa gotowana z włoszczyzny, żółtej brukwi, ziemniaków oraz przypraw (m.in. majeranku, ziela angielskiego, soli i pieprzu).

czytaj więcej...

Żur kujawski

Spożywany na Kujawach staropolski przysmak, gotowany na zakwasie z mąki żytniej.

czytaj więcej...

Zylc

Regionalny przysmak kaszubski: galareta z siekanych wieprzowych nóżek i włoszczyzny, z dodatkiem głowizny i golonki.

czytaj więcej...

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2