Pascha wielkanocna

Tradycyjny podlaski deser na bazie twarogu i bakalii, przypominający nieco sernik. To potrawa rdzennie rosyjska, zwykle mająca kształt ściętej piramidy.

Może być przyrządzana na dwa sposoby. Wersja „na zimno” powstaje z gotowanego i przetartego sera z dodatkiem śmietany, masła, cukru i żółtka. Paschę „na gorąco” przyrządza się z dodatkiem twarogu lub mleka, które podczas gotowania doprowadza się do wrzenia. Istnieją liczne wersje potrawy – w kuchni rosyjskiej jako dodatków używa się np. czekolady, kandyzowanych owoców, marmolady lub różnych przecierów owocowych.

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2