Encyklopedia kulinarna

Baba ganoush

Potrawa w formie pasty lub dipu, której podstawowym składnikiem są bakłażany i sezam.

czytaj więcej...

Bacalao

Hiszpańska wersja tzw. bacalhau, czyli dorsza suszonego w soli – popularnego przede wszystkim w Portugalii i Brazylii.

czytaj więcej...

Bacalhau á bras

Danie portugalskie. Suszony dorsz, pieczony z ziemniakami, jajkiem i czosnkiem.

czytaj więcej...

Baccalà

Włoskie określenie solonego dorsza.

czytaj więcej...

Baci

Włoskie czekoladki o nieregularnym kształcie, wypełnione orzechowym nadzieniem oraz siekanymi orzechami laskowymi.

czytaj więcej...

Baeckeoffe

Potrawa kuchni alzackiej: zapiekanka z pokrojonych w plastry ziemniaków, cebuli, kawałków baraniny, wołowiny i wieprzowiny, zalana białym winem.

czytaj więcej...

Baileys

Irlandzki likier, wytwarzany z whisky, śmietanki, wanilii i kakao.

czytaj więcej...


Baklava

Bardzo popularny w krajach Bliskiego Wschodu i na Bałkanach deser na bazie orzechów, migdałów i miodu.

czytaj więcej...

Bakskuld

Duńska potrawa rybna: solona, suszona i wędzona flądra, zapiekana na patelni.

czytaj więcej...

Bandziukas (Bandziuk)

Inaczej Bandziuk, sucha wędlina dojrzewająca z Litwy, podobna do kindziuka.

czytaj więcej...

Banica

Tradycyjne, bułgarskie danie w formie zwijanego, przekładanego białym serem sirene i zapiekanego placka.

czytaj więcej...

Bardolino

Weneckie wino czerwone.

czytaj więcej...

Barm Brack

Irlandzki, słodki chleb korzenny z dodatkiem bakalii.

czytaj więcej...

Barquillos

Hiszpański przysmak: kruche wafle-rurki o jasnobrązowej barwie. Popularne także na Filipinach.

czytaj więcej...

Bauernschmaus

Wiedeńska odmiana kiełbasek.

czytaj więcej...

Bayerischekraut

Przygotowywana według tradycyjnej, bawarskiej receptury biała kapusta. Wzbogacona octem, jabłkami, smalcem i szynką lub boczkiem.

czytaj więcej...

Bazlama

Tureckie płaskie pieczywo wytwarzane na zakwasie.

czytaj więcej...

Beamish

Irlandzkie ciemne piwo, bardzo rzadko dostępne w Polsce, w smaku przypominające Guinnessa Draught Cold. Charakteryzuje się delikatnie kremową, azotową pianką.

czytaj więcej...

Beignet

Rodzaj francuskiego pączka.

czytaj więcej...

Beijinhos de coco

Brazylijskie gałki z mleczka kokosowego.

czytaj więcej...

Besugo al Horno

Danie kuchni hiszpańskiej: pieczona dorada, jedzona tradycyjnie w wieczór wigilijny.

czytaj więcej...

Beza

Słodkie ciasto z białek jaj kurzych i cukru pudru (lub cukru kryształowego) upieczone w niskiej temperaturze. Używane na ciastka oraz torty, wówczas przekładane bądź ozdabiane różnego rodzaju kremami.

czytaj więcej...

Biała trufla

Specjalność chorwackiej Istrii, jedna z najrzadszych odmian tych podziemnych grzybów o bulwiastym wyglądzie. Najliczniej występuje w okolicach Piemontu – stąd przydomek: trufla piemoncka.

czytaj więcej...

Biksemad

Tradycyjna duńska potrawa: podsmażane na patelni kawałki gotowanych ziemniaków, zmieszane z cebulą i mięsem. Podawane z jajkiem sadzonym, kiszonymi burakami oraz sosem i kromką żytniego chleba.

czytaj więcej...

Birähung

Szwajcarski, tradycyjny miód gruszowy.

czytaj więcej...

Biryani

Pikantny indyjski ryż z kurczakiem, rybą, jajkami lub warzywami.

czytaj więcej...

Bis Keemiyaa

Potrawa kuchni Malediwów: smażone w głębokim oleju ciasto o kształcie paczuszek, nadziewane kapustą, pokrojonymi w kostkę jajkami, czosnkiem, chilli i tuńczykiem.

czytaj więcej...

Bistecca alla Fiorentina

Przysmak kuchni florenckiej - grillowany befsztyk z mięsa wołowego.

czytaj więcej...

Blåbärstårta

Szwedzka tarta jagodowa.

czytaj więcej...

Blatina

Czerwone wino z Bośni i Hercegowiny, o aromatach lekko korzennych, czekoladowych.

czytaj więcej...

Bliny żmudzkie

Tradycyjne litewskie, placki, przygotowywane z ugotowanych ziemniaków, nadziewane mięsem lub grzybami.

czytaj więcej...

Bløde løg

Duński dodatek do potraw: pokrojona w plastry cebula, podsmażana na patelni z odrobiną margaryny, masła lub oleju.

czytaj więcej...

Bográcsgulyás

Węgierska zupa gulaszowa, przygotowywana w żeliwnym kociołku nad paleniskiem.

czytaj więcej...

Boller i karry

Tradycyjna potrawa duńska: mięsne klopsy w sosie z curry.

czytaj więcej...

Bollitos de Chaya

Tradycyjne danie kuchni gwatemalskiej; papka kukurydziana z liśćmi pokrzywy i sosem pomidorowym.

czytaj więcej...

Bolo de rei

Portugalska odmiana popularnego Ciasta Trzech Króli, zapiekana z nasionkiem bobu.

czytaj więcej...

Bolo del mel

Tradycyjne ciastko miodowe z portugalskiej Madery.

czytaj więcej...

Bolo do caco

Pieczywo podawane na portugalskiej Maderze: okrągły płaski placek, wyrabiany z mieszanki mąki żytniej i kukurydzianej.

czytaj więcej...

Börek

Czarnogórski placek z ciasta podobnego do francuskiego, nadziewany najczęściej mięsem, szpinakiem lub serem.

czytaj więcej...

Bosanska kafa

Bośniacka kawa, podawana jest w tradycyjny sposób – tj. na małej tacy, na której oprócz niewielkiej filiżanki znajduje się także szklanka wody, kostka rahat lokum oraz dżezwa, czyli tygielek z długą rączką.

czytaj więcej...

Bosanski Ionac

Bośniacka potrawa jednogarnkowa, gotowana na otwartym ogniu. Przygotowuje się ją z wołowiny, jagnięciny, kapusty, ziemniaków, pomidorów, marchwi, czosnku, ostrej papryki i pietruszki.

czytaj więcej...

Bossche Bol 

Holenderski deser z miejscowości Den Bosch - dużych rozmaiarów ptyś w kształcie kulki, oblany czekoladą i wypełniony bitą śmietaną.

czytaj więcej...

Boterkoek

Holenderskie deserowe ciasto maślane o migdałowym aromacie.

czytaj więcej...

Bottarga

Ikra tuńczyka stosowana sosach do włoskich past. Bardzo popularna na Sycylii.

czytaj więcej...

Bouillabaisse

Zupa rybna popularna w całym regionie Morza Śródziemnego, lecz wywodząca się z francuskiej Marsylii.

czytaj więcej...

Bourekia

Popularna cypryjska przekąska – kruchy pierożek w wersji na słodko (nadziewany twarogiem i miodem) lub słono (z kremem serowym i mięsem).

czytaj więcej...

Boza

Popularny na Bałkanach, lekko sfermentowany napój bezalkoholowy, produkowany w Bułgarii, Macedonii, Albanii i Turcji.

czytaj więcej...

Boznar Zelten

Południowotyrolski wypiek z bakaliami, rodzynkami i rumem.

czytaj więcej...

Bøfsandwich

Duńska odmiana hamburgera z mięsa wołowego.

czytaj więcej...

Bramboračka

Tradycyjna czeska zupa ziemniaczana.

czytaj więcej...

Brandy Sour

Cypryjski koktajl na bazie brandy, soku z cytryny, syropu cukrowego i gorzkiej wódki Angostury.

czytaj więcej...

Brânză de burduf

Rumuński słony ser z mleka owczego, o intensywnym zapachu i delikatnej konsystencji. Wywodzi się z południowo-wschodniej Transylwanii.

czytaj więcej...

Bratwurst

Podłużna kiełbasa wieprzowa rodem z Niemiec, popularna zwłaszcza podczas jarmarków bożonarodzeniowych.

czytaj więcej...

Bredele (Bredle, Bredla, Brétala, WinachtsBredele)

Tradycyjne alzackie ciastka bożonarodzeniowe, występujące w licznych odmianach.

czytaj więcej...

Bretzels

Alzacka odmiana precli, czyli drożdżowej plecionki rozpowszechnionej w krajach niemieckojęzycznych i USA.

czytaj więcej...

BrewDog

Szkocki browar z siedzibą w miejscowości Ellon.

czytaj więcej...

Brokuły

Prawie równie cenne jak jarmuż są mało u nas znane brokuły, choć w innych krajach (Włochy, Francja) były one dawniej w uprawie niż kalafiory. Brokuły są podobne w smaku do kalafiorów, lecz znacznie bogatsze od nich w najpożyteczniejsze dla nas składniki, to jest w witaminy A i C oraz wapń i żelazo. „Róże" ich nie są białe jak róże kalafiorów, lecz zielone, mniej zbite i jest ich kilka na jednym pędzie. Są bardzo smaczne i delikatne, więc zadowalają nawet najwybredniejszych smakoszy.

czytaj więcej...

Brugse Zot

Belgijskie piwo produkowane w Brugii przez browar De Halve Maan.

czytaj więcej...

Bruine Bonensoep

Holenderska zupa z brązowej fasoli.

czytaj więcej...

Bruna bönor

Szwedzki produkt tradycyjny, chroniony prawem UE. Brązowa fasola z wyspy Olandii.

czytaj więcej...

Brunello di Montalcino

Włoskie wino, produkowane w regionie Toskanii, w okolicy Sieny. Marka zastrzeżona dla tego regionu.

czytaj więcej...

Brunkål

Duńska potrawa wigilijna: gotowana, a następnie zasmażona kapusta z dodatkiem octu, soli i syropu.

czytaj więcej...

Brunsviger

Duński wypiek: puszyste drożdżowe ciasto z zagłębieniami, w które wlewa się mieszankę roztopionego masła i brązowego cukru.

czytaj więcej...

Bruschetta

Popularna włoska przekąska. Grzanka, posmarowana oliwą i roztartym czosnkiem. W klasycznej postaci podawana z ziołami i pokrojonymi drobno pomidorami.

czytaj więcej...

Bryndza

Biały ser z mleka owczego, produkowany m.in. w Polsce, Rumunii, Rosji, Austrii, Czechach oraz na Słowacji i Ukrainie. Odmiana podhalańska to pierwszy polski produkt tradycyjny, chroniony prawem UE.

czytaj więcej...

Bryndzové halušky

Flagowe danie kuchni słowackiej, kluski z ziemniaków, podawane z serem bryndza, słoniną i skwarkami.

czytaj więcej...

Bryndzové halušky (Bryndzowe haluszki)

Tradycyjna potrawa kuchni słowackiej: drobne kluseczki ziemniaczane z bryndzą, gęsto okraszone słoniną i skwarkami.

czytaj więcej...

Bryndzove pirohy

Flagowe danie kuchni kuchni słowackiej - pierogi z bryndzą i boczkiem.

czytaj więcej...

Brzad

Danie kuchni kaszubskiej: wigilijna zupa z suszonych owoców (śliwek, gruszek, jabłek, moreli, brzoskwiń), do której dodaje się starte ziemniaki, a całość zagęszcza mąką i zabiela śmietanką

czytaj więcej...

Buccellato

Sycylijski, bożonarodzeniowy wypiek z kruchego ciasta, wypełnionego farszem z suszonych fig, rodzynek, migdałów i skórki pomarańczy.

czytaj więcej...

Bûche de noël

To tradycyjny bożonarodzeniowy deser francuski, przyrządzany z ciasta biszkoptowego. Na wierzchu smarowany czekoladową masą z masła lub śmietany, a następnie zawinięty w roladę.

czytaj więcej...

Buchty

Drożdżowe słodkie bułki z nadzieniem lub bez, bądź też kluski gotowane na parze.

czytaj więcej...

Budweiser Budvar

Jasne piwo dolnej fermentacji, produkowane z morawskiego słodu i żateckiego chmielu przez browar w Czeskich Budziejowicach.

czytaj więcej...

Bugnes

Odmiana pączków tradycyjnie wypiekanych we francuskiej Sabaudii.

czytaj więcej...

Bulgur

Kasza przyrządzana z gotowanych, a następnie wysuszonych ziaren pszenicy twardej. Popularna w kuchni tureckiej oraz w krajach Bliskiego Wschodu.

czytaj więcej...

Bündner Nusstorte

Wypiek szwajcarski: okrągły płaski placek z ciasta kruchego, wypełniony nadzieniem z orzechów i karmelu.

czytaj więcej...

Bündnerfleisch

Suszone i solone mięso wołowe, produkowane w szwajcarskim kantonie Gryzonia.

czytaj więcej...

Buñuelos de Viento

Słodki przysmak z Hiszpanii: pszenne pączki o kulistym kształcie, wypełnione rozmaitym nadzieniem.

czytaj więcej...

Burek (böreği)

Nadziewany placek z ciasta filo, popularny w krajach śródziemnomorskich, bałkańskich i arabskich.

czytaj więcej...

Burrito

Meksykańska potrawa, składająca się z pszenicznej tortilli, wypełnionej farszem.

czytaj więcej...

Bussolai

Włoskie maślane herbatniki.

czytaj więcej...

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2