Potrawa w formie pasty lub dipu, której podstawowym składnikiem są bakłażany i sezam.
czytaj więcej...Hiszpańska wersja tzw. bacalhau, czyli dorsza suszonego w soli – popularnego przede wszystkim w Portugalii i Brazylii.
czytaj więcej...Danie portugalskie. Suszony dorsz, pieczony z ziemniakami, jajkiem i czosnkiem.
czytaj więcej...Włoskie czekoladki o nieregularnym kształcie, wypełnione orzechowym nadzieniem oraz siekanymi orzechami laskowymi.
czytaj więcej...Potrawa kuchni alzackiej: zapiekanka z pokrojonych w plastry ziemniaków, cebuli, kawałków baraniny, wołowiny i wieprzowiny, zalana białym winem.
czytaj więcej...Bardzo popularny w krajach Bliskiego Wschodu i na Bałkanach deser na bazie orzechów, migdałów i miodu.
czytaj więcej...Duńska potrawa rybna: solona, suszona i wędzona flądra, zapiekana na patelni.
czytaj więcej...Inaczej Bandziuk, sucha wędlina dojrzewająca z Litwy, podobna do kindziuka.
czytaj więcej...Tradycyjne, bułgarskie danie w formie zwijanego, przekładanego białym serem sirene i zapiekanego placka.
czytaj więcej...Hiszpański przysmak: kruche wafle-rurki o jasnobrązowej barwie. Popularne także na Filipinach.
czytaj więcej...Przygotowywana według tradycyjnej, bawarskiej receptury biała kapusta. Wzbogacona octem, jabłkami, smalcem i szynką lub boczkiem.
czytaj więcej...Irlandzkie ciemne piwo, bardzo rzadko dostępne w Polsce, w smaku przypominające Guinnessa Draught Cold. Charakteryzuje się delikatnie kremową, azotową pianką.
czytaj więcej...Danie kuchni hiszpańskiej: pieczona dorada, jedzona tradycyjnie w wieczór wigilijny.
czytaj więcej...Słodkie ciasto z białek jaj kurzych i cukru pudru (lub cukru kryształowego) upieczone w niskiej temperaturze. Używane na ciastka oraz torty, wówczas przekładane bądź ozdabiane różnego rodzaju kremami.
czytaj więcej...Specjalność chorwackiej Istrii, jedna z najrzadszych odmian tych podziemnych grzybów o bulwiastym wyglądzie. Najliczniej występuje w okolicach Piemontu – stąd przydomek: trufla piemoncka.
czytaj więcej...Tradycyjna duńska potrawa: podsmażane na patelni kawałki gotowanych ziemniaków, zmieszane z cebulą i mięsem. Podawane z jajkiem sadzonym, kiszonymi burakami oraz sosem i kromką żytniego chleba.
czytaj więcej...Potrawa kuchni Malediwów: smażone w głębokim oleju ciasto o kształcie paczuszek, nadziewane kapustą, pokrojonymi w kostkę jajkami, czosnkiem, chilli i tuńczykiem.
czytaj więcej...Przysmak kuchni florenckiej - grillowany befsztyk z mięsa wołowego.
czytaj więcej...Czerwone wino z Bośni i Hercegowiny, o aromatach lekko korzennych, czekoladowych.
czytaj więcej...Tradycyjne litewskie, placki, przygotowywane z ugotowanych ziemniaków, nadziewane mięsem lub grzybami.
czytaj więcej...Duński dodatek do potraw: pokrojona w plastry cebula, podsmażana na patelni z odrobiną margaryny, masła lub oleju.
czytaj więcej...Węgierska zupa gulaszowa, przygotowywana w żeliwnym kociołku nad paleniskiem.
czytaj więcej...Tradycyjne danie kuchni gwatemalskiej; papka kukurydziana z liśćmi pokrzywy i sosem pomidorowym.
czytaj więcej...Portugalska odmiana popularnego Ciasta Trzech Króli, zapiekana z nasionkiem bobu.
czytaj więcej...Pieczywo podawane na portugalskiej Maderze: okrągły płaski placek, wyrabiany z mieszanki mąki żytniej i kukurydzianej.
czytaj więcej...Czarnogórski placek z ciasta podobnego do francuskiego, nadziewany najczęściej mięsem, szpinakiem lub serem.
czytaj więcej...Bośniacka kawa, podawana jest w tradycyjny sposób – tj. na małej tacy, na której oprócz niewielkiej filiżanki znajduje się także szklanka wody, kostka rahat lokum oraz dżezwa, czyli tygielek z długą rączką.
czytaj więcej...Bośniacka potrawa jednogarnkowa, gotowana na otwartym ogniu. Przygotowuje się ją z wołowiny, jagnięciny, kapusty, ziemniaków, pomidorów, marchwi, czosnku, ostrej papryki i pietruszki.
czytaj więcej...Holenderski deser z miejscowości Den Bosch - dużych rozmaiarów ptyś w kształcie kulki, oblany czekoladą i wypełniony bitą śmietaną.
czytaj więcej...Ikra tuńczyka stosowana sosach do włoskich past. Bardzo popularna na Sycylii.
czytaj więcej...Zupa rybna popularna w całym regionie Morza Śródziemnego, lecz wywodząca się z francuskiej Marsylii.
czytaj więcej...Popularna cypryjska przekąska – kruchy pierożek w wersji na słodko (nadziewany twarogiem i miodem) lub słono (z kremem serowym i mięsem).
czytaj więcej...Popularny na Bałkanach, lekko sfermentowany napój bezalkoholowy, produkowany w Bułgarii, Macedonii, Albanii i Turcji.
czytaj więcej...Cypryjski koktajl na bazie brandy, soku z cytryny, syropu cukrowego i gorzkiej wódki Angostury.
czytaj więcej...Rumuński słony ser z mleka owczego, o intensywnym zapachu i delikatnej konsystencji. Wywodzi się z południowo-wschodniej Transylwanii.
czytaj więcej...Podłużna kiełbasa wieprzowa rodem z Niemiec, popularna zwłaszcza podczas jarmarków bożonarodzeniowych.
czytaj więcej...Tradycyjne alzackie ciastka bożonarodzeniowe, występujące w licznych odmianach.
czytaj więcej...Alzacka odmiana precli, czyli drożdżowej plecionki rozpowszechnionej w krajach niemieckojęzycznych i USA.
czytaj więcej...Prawie równie cenne jak jarmuż są mało u nas znane brokuły, choć w innych krajach (Włochy, Francja) były one dawniej w uprawie niż kalafiory. Brokuły są podobne w smaku do kalafiorów, lecz znacznie bogatsze od nich w najpożyteczniejsze dla nas składniki, to jest w witaminy A i C oraz wapń i żelazo. „Róże" ich nie są białe jak róże kalafiorów, lecz zielone, mniej zbite i jest ich kilka na jednym pędzie. Są bardzo smaczne i delikatne, więc zadowalają nawet najwybredniejszych smakoszy.
czytaj więcej...Szwedzki produkt tradycyjny, chroniony prawem UE. Brązowa fasola z wyspy Olandii.
czytaj więcej...Włoskie wino, produkowane w regionie Toskanii, w okolicy Sieny. Marka zastrzeżona dla tego regionu.
czytaj więcej...Duńska potrawa wigilijna: gotowana, a następnie zasmażona kapusta z dodatkiem octu, soli i syropu.
czytaj więcej...Duński wypiek: puszyste drożdżowe ciasto z zagłębieniami, w które wlewa się mieszankę roztopionego masła i brązowego cukru.
czytaj więcej...Popularna włoska przekąska. Grzanka, posmarowana oliwą i roztartym czosnkiem. W klasycznej postaci podawana z ziołami i pokrojonymi drobno pomidorami.
czytaj więcej...Biały ser z mleka owczego, produkowany m.in. w Polsce, Rumunii, Rosji, Austrii, Czechach oraz na Słowacji i Ukrainie. Odmiana podhalańska to pierwszy polski produkt tradycyjny, chroniony prawem UE.
czytaj więcej...Flagowe danie kuchni słowackiej, kluski z ziemniaków, podawane z serem bryndza, słoniną i skwarkami.
czytaj więcej...Tradycyjna potrawa kuchni słowackiej: drobne kluseczki ziemniaczane z bryndzą, gęsto okraszone słoniną i skwarkami.
czytaj więcej...Flagowe danie kuchni kuchni słowackiej - pierogi z bryndzą i boczkiem.
czytaj więcej...Danie kuchni kaszubskiej: wigilijna zupa z suszonych owoców (śliwek, gruszek, jabłek, moreli, brzoskwiń), do której dodaje się starte ziemniaki, a całość zagęszcza mąką i zabiela śmietanką
czytaj więcej...Sycylijski, bożonarodzeniowy wypiek z kruchego ciasta, wypełnionego farszem z suszonych fig, rodzynek, migdałów i skórki pomarańczy.
czytaj więcej...To tradycyjny bożonarodzeniowy deser francuski, przyrządzany z ciasta biszkoptowego. Na wierzchu smarowany czekoladową masą z masła lub śmietany, a następnie zawinięty w roladę.
czytaj więcej...Drożdżowe słodkie bułki z nadzieniem lub bez, bądź też kluski gotowane na parze.
czytaj więcej...Jasne piwo dolnej fermentacji, produkowane z morawskiego słodu i żateckiego chmielu przez browar w Czeskich Budziejowicach.
czytaj więcej...Kasza przyrządzana z gotowanych, a następnie wysuszonych ziaren pszenicy twardej. Popularna w kuchni tureckiej oraz w krajach Bliskiego Wschodu.
czytaj więcej...Wypiek szwajcarski: okrągły płaski placek z ciasta kruchego, wypełniony nadzieniem z orzechów i karmelu.
czytaj więcej...Suszone i solone mięso wołowe, produkowane w szwajcarskim kantonie Gryzonia.
czytaj więcej...Słodki przysmak z Hiszpanii: pszenne pączki o kulistym kształcie, wypełnione rozmaitym nadzieniem.
czytaj więcej...Nadziewany placek z ciasta filo, popularny w krajach śródziemnomorskich, bałkańskich i arabskich.
czytaj więcej...Meksykańska potrawa, składająca się z pszenicznej tortilli, wypełnionej farszem.
czytaj więcej...< | sierpień 2012 | > | ||||
Pn | Wt | Śr | Cz | Pi | Sb | Nd |
30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 |