Panettone

Tradycyjna świąteczna babka drożdżowa, spożywana we Włoszech w okresie Bożego Narodzenia i Nowego Roku. Panettone wywodzi się z Mediolanu i jest jednym z kulinarnych symboli tego miasta.

Nazwa babki (w dosł. tłumaczeniu: „duży chleb”) nawiązuje do kopulastego kształtu ciasta, które najczęściej formowane jest w wysoki cylindryczny bochen. Panettone ma zwykle od 12 do 15 cm wysokości, dlatego kroi się go w podłużne plastry. Do przygotowywanego na zakwasie ciasta dodaje się duże ilości nienamoczonych rodzynek, a także skórkę pomarańczy i cytryny.
Panettone często podaje się wraz z kremem z mascarpone (względnie: zabaione), suszonymi lub kandyzowanymi owocami, a także likierem amaretto

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2