Encyklopedia kulinarna

Julebryg

Duńskie bożonarodzeniowe piwo, które pojawia się na sklepowych półkach już późną jesienią.

czytaj więcej...

Julmust

Szwedzki bożonarodzeniowy drink bezalkoholowy, przyrządzany na bazie wody, cukru, ekstraktu chmielowego, słodu i przypraw.

czytaj więcej...

Karjalanpiirakkat (pierogi karelskie)

Tradycyjna potrawa fińskiego regionu Karelii: płaskie ciasto pszenno-żytnie, faszerowane purée ziemniaczanym lub ryżem.

czytaj więcej...

Karjalanpaisti

Tradycyjna potrawa fińskiego regionu Karelii: wieprzowo-wołowy gulasz marynowany w wódce, a następnie duszony z dodatkiem cebuli i marchwi.

czytaj więcej...

Pinnekjøtt

Tradycyjna norweska potrawa bożonarodzeniowa: jagnięcina podawana z purée z brukwi i ziemniakami.

czytaj więcej...

Andesteg

Tradycyjnym danie podawane podczas duńskiej Wigilii: pieczona kaczka z nadzieniem jabłkowo-śliwkowym.

czytaj więcej...

Joulukinkku

Norweska szynka bożonarodzeniowa, zapiekaną w żytnim cieście i serwowana z dodatkiem musztardy.

czytaj więcej...

Långkål

Szwedzka bożonarodzeniowa potrawa: gotowana kapusta z dodatkiem szynki i kiełbasy, popularna m.in. w regionie Skanii.

czytaj więcej...

Tourtière

Bożonarodzeniowa potrawa kanadyjska: ciasto wypełnione mięsnym farszem, najczęściej przyrządzanym z pokrojonej w kostkę wieprzowiny.

czytaj więcej...

Mince pie

Brytyjski wypiek bożonarodzeniowy: babeczki faszerowane mieszanką suszonych owoców nasączonych alkoholem.

czytaj więcej...

Springerle

Niemieckie anyżowe ciastka, spożywane w okresie Bożego Narodzenia.

czytaj więcej...

Kugelhopf

Drożdżowa babka o kształcie pierścienia, popularna w południowych Niemczech, Szwajcarii i Austrii.

czytaj więcej...

Pain d'Epices

Klasyczne francuskie ciasto korzenne, niekiedy mylnie utożsamianego z piernikiem.

czytaj więcej...

Bredele (Bredle, Bredla, Brétala, WinachtsBredele)

Tradycyjne alzackie ciastka bożonarodzeniowe, występujące w licznych odmianach.

czytaj więcej...

Baeckeoffe

Potrawa kuchni alzackiej: zapiekanka z pokrojonych w plastry ziemniaków, cebuli, kawałków baraniny, wołowiny i wieprzowiny, zalana białym winem.

czytaj więcej...

Tarte flambée

Alzacka przekąska na wynos: tarta z ciasta chlebowego, cebuli, boczku i śmietany, przypominająca nieco włoską pizzę.

czytaj więcej...

Bretzels

Alzacka odmiana precli, czyli drożdżowej plecionki rozpowszechnionej w krajach niemieckojęzycznych i USA.

czytaj więcej...

Bryndzové halušky (Bryndzowe haluszki)

Tradycyjna potrawa kuchni słowackiej: drobne kluseczki ziemniaczane z bryndzą, gęsto okraszone słoniną i skwarkami.

czytaj więcej...

Párek

Niemiecka kiełbasa z drobno zmielonego mięsa wieprzowego, cielęcego, wołowego lub drobiowego. Popularna w kuchni czeskiej.

czytaj więcej...

Bramboračka

Tradycyjna czeska zupa ziemniaczana.

czytaj więcej...

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2