Duńskie bożonarodzeniowe piwo, które pojawia się na sklepowych półkach już późną jesienią.
czytaj więcej...Szwedzki bożonarodzeniowy drink bezalkoholowy, przyrządzany na bazie wody, cukru, ekstraktu chmielowego, słodu i przypraw.
czytaj więcej...Tradycyjna potrawa fińskiego regionu Karelii: płaskie ciasto pszenno-żytnie, faszerowane purée ziemniaczanym lub ryżem.
czytaj więcej...Tradycyjna potrawa fińskiego regionu Karelii: wieprzowo-wołowy gulasz marynowany w wódce, a następnie duszony z dodatkiem cebuli i marchwi.
czytaj więcej...Tradycyjna norweska potrawa bożonarodzeniowa: jagnięcina podawana z purée z brukwi i ziemniakami.
czytaj więcej...Tradycyjnym danie podawane podczas duńskiej Wigilii: pieczona kaczka z nadzieniem jabłkowo-śliwkowym.
czytaj więcej...Norweska szynka bożonarodzeniowa, zapiekaną w żytnim cieście i serwowana z dodatkiem musztardy.
czytaj więcej...Szwedzka bożonarodzeniowa potrawa: gotowana kapusta z dodatkiem szynki i kiełbasy, popularna m.in. w regionie Skanii.
czytaj więcej...Bożonarodzeniowa potrawa kanadyjska: ciasto wypełnione mięsnym farszem, najczęściej przyrządzanym z pokrojonej w kostkę wieprzowiny.
czytaj więcej...Brytyjski wypiek bożonarodzeniowy: babeczki faszerowane mieszanką suszonych owoców nasączonych alkoholem.
czytaj więcej...Drożdżowa babka o kształcie pierścienia, popularna w południowych Niemczech, Szwajcarii i Austrii.
czytaj więcej...Klasyczne francuskie ciasto korzenne, niekiedy mylnie utożsamianego z piernikiem.
czytaj więcej...Tradycyjne alzackie ciastka bożonarodzeniowe, występujące w licznych odmianach.
czytaj więcej...Potrawa kuchni alzackiej: zapiekanka z pokrojonych w plastry ziemniaków, cebuli, kawałków baraniny, wołowiny i wieprzowiny, zalana białym winem.
czytaj więcej...Alzacka przekąska na wynos: tarta z ciasta chlebowego, cebuli, boczku i śmietany, przypominająca nieco włoską pizzę.
czytaj więcej...Alzacka odmiana precli, czyli drożdżowej plecionki rozpowszechnionej w krajach niemieckojęzycznych i USA.
czytaj więcej...Tradycyjna potrawa kuchni słowackiej: drobne kluseczki ziemniaczane z bryndzą, gęsto okraszone słoniną i skwarkami.
czytaj więcej...Niemiecka kiełbasa z drobno zmielonego mięsa wieprzowego, cielęcego, wołowego lub drobiowego. Popularna w kuchni czeskiej.
czytaj więcej...< | sierpień 2012 | > | ||||
Pn | Wt | Śr | Cz | Pi | Sb | Nd |
30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 |