Encyklopedia kulinarna

Eierkoek

Holenderskie ciasto jajeczne o kształcie lekko wypukłego, okrągłego placka.

czytaj więcej...

Eiskaffee

Kawa z lodami waniliowymi, ozdobiona bitą śmietaną.

czytaj więcej...

Eliópitta

Półokrągły pasztecik z oliwką, podawany na zimno lub ciepło, o maślanym posmaku. Popularny w południowej części Cypru.

czytaj więcej...

Enchiladas

Gwatemalskie paszteciki nadziane ziemniakami, serem i rodzynkami.

czytaj więcej...

Erwtensoep

Holenderska zupa z zielonego, łuskanego grochu - inaczej zwana "Snert".

czytaj więcej...

Escabeche de pescado

Danie peruwiańskie. Smażona ryba, serwowana na zimno z dodatkiem sosu z cebuli, ostrej papryki i czosnku. Podawana w towarzystwie jajek i oliwek.

czytaj więcej...

Espada

Nietypowy, endemiczny gatunek ryb głębinowych. Poławiany jedynie w dwóch miejscach na świecie – w tym na portugalskiej Maderze.

czytaj więcej...

Espetada

Potrawa portugalska, popularna na Maderze – kawałki nadzianej na patyk wołowiny, grillowanej nad płonącymi zrębami drewna.

czytaj więcej...

Espresso

Intensywna, mocna, czarna kawa, bardzo popularna we Włoszech, serwowana w małej filiżance. Stanowi bazę dla innych kaw oraz dla deserów.

czytaj więcej...

Etouffée

Potrawa kreolska: duszone krewetki z ryżem.

czytaj więcej...

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2