Espetada

Potrawa portugalska, popularna na Maderze – kawałki nadzianej na patyk wołowiny, grillowanej nad płonącymi zrębami drewna.

Natarte czosnkiem i przyprawami mięso nadziewa się – w tradycyjnej wersji – na patyk z drzewa laurowego. Kawałki wołowiny przetykane są warzywami, np. cebulą i papryką. Gotowe szaszłyki podaje się zwykle z lokalnym maderyjskim pieczywem (plackiem bolo do CaCo), Milho Frito (smażone „kostki” kukurydziane) lub polentą.

Fot: http://www.johnpenny.co.uk/media/beef-recipes/Espetada.jpg

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2