Encyklopedia kulinarna

Cabanos prăjit

Rumuńska smażona kiełbasa.

czytaj więcej...

Cachaça

Bardzo popularny w Brazylii destylowany napój alkoholowy produkowany z fermentowanego soku trzcinowego, z zawartością alkoholu na poziomie 38 lub 48%, z dodatkiem sześciu gramów cukru na litr. Znany również jako aguardente i aguardiente, porównywany z wódką.

czytaj więcej...

Café au lait

Francuska kawa z mlekiem.

czytaj więcej...

Caffe Latte

Popularny rodzaj kawy. Do szklanki podgrzanego mleka wlewa się espresso. Podawane z różnymi dodatkami, np.: cynamonem, syropami smakowymi, alkoholem, czekoladą itp.

czytaj więcej...

Caffe Macchiato

Rodzaj kawy espresso, podawany z „plamką” zimnego lub ciepłego mleka lub mlecznej pianki.

czytaj więcej...

Cağ kebabı

Odmiana tureckiego kebabu: kawałki jagnięciny opiekane na obrotowym, poziomym rożnie.

czytaj więcej...

Caipirinha

Brazylijski drink na bazie limonek i alkoholu z trzciny cukrowej.

czytaj więcej...

Cajuzinho

Brazylijski deser: czekoladowe „krople” z orzeszkami ziemnymi.

czytaj więcej...

Caldeirada

Popularna w całej Portugalii zupa rybna, przyrządzana na bazie solonego dorsza, skorupiaków i warzyw (przede wszystkim ziemniaków i pomidorów).

czytaj więcej...

Caldo Verde

„Zielona zupa”, uchodząca za jedną z portugalskich potraw narodowych.

czytaj więcej...

Callos a la madrileña

Typowa potrawa kuchni Madrytu: rodzaj flaków wołowych, podawanych na gorąco w glinianym garnku, z dodatkiem plastrów kiełbasy chorizo oraz chudej szynki.

czytaj więcej...

Cannolo

Włoski deser, pochodzący z Sycylii. Chrupiące rurki wypełnione nadzieniem z sera ricotta.

czytaj więcej...

Cantucci

Rodzaj toskańskich sucharków, na bazie drobno krojonych migdałów, o charakterystycznym cytrusowym aromacie. Podawane z winem lub kawą.

czytaj więcej...

Caponata

Sycylijska sałatka podawana na ciepło, składająca się z bakłażanów, selera naciowego, papryki, kaparów, kalafiora, rodzynek, migdałów i orzechów piniowych, doprawiona słodkim octem.

czytaj więcej...

Capuns

Tradycyjna potrawa szwajcarskiego kantonu Gryzonia. Rodzaj faszerowanych gołąbków ze zblanszowanych liści boćwiny.

czytaj więcej...

Carbonade flamande

Potrawa belgijska: wołowina w piwie po flamandzku.

czytaj więcej...

Caribou

Kanadyjski napój alkoholowy, rodem z Quebecu. Przyrządzany z czerwonego wina z dodatkiem mocnego alkoholu (najczęściej whisky, rumu lub brandy), a także owoców cytrusowych, cynamonu i gałki muszkatołowej.

czytaj więcej...

Carne cruda all’Albese

Potrawa kuchni włoskiej: rodzaj cielęcego tatara doprawionego oliwą, czosnkiem, solą i pieprzem.

czytaj więcej...

Carne Vinho e Alhos

Potrawa portugalska: podsmażane mięso wieprzowe, marynowane w białym winie i czosnku. Popularna na wyspie Madera.

czytaj więcej...

Carpaccio

Włoskie danie przygotowywane z surowej wołowiny, cielęciny, łososia lub tuńczyka, pokrojonych na cienkie plastry i skropionych marynatą.

czytaj więcej...

Casatta

Sycylijski rodzaj ciasta biszkoptowego z serem ricotta, udekorowany kandyzowanymi owocami lub dodatkami z barwionego marcepanu.

czytaj więcej...

Cascade

Gatunek australijskiego piwa.

czytaj więcej...

Castagnole

Włoskie karnawałowe ciasteczka, z wyglądu przypominające mini-pączki, posypane cukrem pudrem.

czytaj więcej...

Cataplana

Portugalskie danie jednogarnkowe, gotowane w tradycyjnym, kolistym naczyniu z pokrywą. Potrawę przyrządza się z dowolnej mieszanki ryb, owoców morza, warzyw i mięs.

czytaj więcej...

Cepeliny (Kartacze)

Ziemniaczane pyzy nadziewane farszem z mięsa i cebuli.

czytaj więcej...

Černá Hora

Marka czeskiego piwa, warzonego w najstarszym browarze na Morawach.

czytaj więcej...

Ćevapi

Bośniacka wersja kebabu.

czytaj więcej...

Ceviche

Gwatemalska przekąska: owoce morza lub kawałki corvina-okonia białego, marynowane w lemonie, cebuli, czosnku i liściach kolendry.

czytaj więcej...

Cezerye

Tureckie słodycze o galaretkowej konsystencji. Wytwarzane ze skarmelizowanej marchwi, wymieszanej z orzechami lub pistacjami, a z wierzchu posypanej wiórkami kokosowymi.

czytaj więcej...

Chałka

Słodkie, puszyste drożdżowe pieczywo pszenne w postaci zaplecionego warkocza.

czytaj więcej...

Chałwa

Wyrób cukierniczy, wytwarzany z karmelu oraz miazgi nasion oleistych. Pochodzi z Indii, jednak jest bardzo popularny na Bałkanach, w krajach śródziemnomorskich i zachodniej Azji.

czytaj więcej...

Chang

Najlepiej sprzedające się piwo w Tajlandii, po tajsku oznacza "słoń".

czytaj więcej...

Chapati

Indyjski chlebek typu pita, rozpowszechniony w kuchni Azji Południowej.

czytaj więcej...

Charoset

Wywodzący się z kuchni żydowskiej mus jabłkowy o bardzo gęstej konsystencji, wzbogacony orzechami, migdałami, cynamonem, imbirem i winem. Przypomina on glinę, z której Izraelici wyrabiali w Egipcie cegły – dlatego wiązany jest z ciężką, mozolną pracą.

czytaj więcej...

Cherimoya

Brazylijski owoc o porowatej skórce i słodkawym smaku.

czytaj więcej...

Chianti

Najpopularniejsze włoskie wino, produkowane w Toskanii w rejonie wzgórz Chianti. Intensywnie czerwone, wytrawne.

czytaj więcej...

Chicha

Peruwiański napój ze sfermentowanych ziaren kukurydzy.

czytaj więcej...

Chilli crab

Danie kuchni malezyjskiej: pieczone kraby w sosie z papryczek chilli.

czytaj więcej...

Chimay

Belgijskie piwo warzone w mieście Chimay, w opactwie trapistów – Notre-Dame de Scourmont.

czytaj więcej...

Chleb wileński

Litewski chleb, pieczony z mieszanki mąk żytniej, razowej i pszennej.

czytaj więcej...

Chłodnik litewski

Zimna zupa z buraków, ogórków, kwaśnego mleka, śmietany, jajek i świeżego kopru. Podawana z gotowanym ziemniakami, również z dodatkiem koperku

czytaj więcej...

Choirino kritiko

Tradycyjna potrawa z Krety: grube pieczone kotlety wieprzowe. Najczęściej serwowane z ziemniakami lub smażonymi bakłażanami.

czytaj więcej...

Chopp

Popularna marka brazylijskiego piwa.

czytaj więcej...

Chorizo

Zbiorcze określenie grupy tradycyjnych hiszpańskich kiełbas wieprzowych, o czerwonej barwie i intensywnym smaku.

czytaj więcej...

Christmas pudding

Tradycyjny świąteczny przysmak Brytyjczyków, przyrządzany z gotowanych na parze 13 składników. Ciężki i wilgotny, polewany brandy lub rumem. Niekiedy dla efektu także podpalany.

czytaj więcej...

Christopsomo

Bożonarodzeniowy wypiek Greków – tzw. „Chleb Chrystusa” – wzbogacany rodzynkami, orzechami, suszonymi figami, miodem, anyżkiem, cynamonem lub goździkami.

czytaj więcej...

Christstollen (Stollen)

Niemieckie świąteczne ciasto drożdżowe z dodatkiem suszonych i kandyzowanych owoców oraz bakalii, nadziewane masą marcepanową i posypane cukrem pudrem.

czytaj więcej...

Chrzanówka lanckorońska

Tradycyjna małopolska potrawa wielkanocna – zupa na bazie świeżo startego chrzanu, wędzonki i kiełbasy.

czytaj więcej...

Chuchitos

Gwatemalskie kluski z mąki kukurydzianej z mięsem, zawijane w liście kukurydzy. Podawane z pikantnym sosem pomidorowym.

czytaj więcej...

Chuletón

Danie kuchni hiszpańskiej: średniokrwisty stek wołowy z grilla.

czytaj więcej...

Chupe de camarones

Peruwiańska potrawa z krewetek o bardzo gęstej konsystencji.

czytaj więcej...

Churros

Popularne hiszpańskie ciastka śniadaniowe, smażone na głębokim oleju i moczone w gorącej czekoladzie.

czytaj więcej...

Churros

Peruwiański wypiek, przypominający polskie pączki.

czytaj więcej...

Ciasto duńskie (Danish, wienerbrød)

Baza tradycyjnych duńskich wypieków: listkowane ciasto drożdżowe, wyrabiane z mąki, drożdży, mleka, jajek, masła lub margaryny.

czytaj więcej...

Cicchetti

Weneckie przekąski przypominające hiszpańskie tapas, podawane w specjalnych barach zwanych bàcari.

czytaj więcej...

Cider (Cydr)

Popularny w Irlandii napój alkoholowy z przefermentowanego soku z dojrzałych jabłek. Występuje w wersji od mętnej po klarowną. Zawiera 2-7% alkoholu. Ma świeży aromat i lekko słodkawy, kwaskowo-orzeźwiający smak.

czytaj więcej...

Ciğ köfte

Tradycyjna potrawa kuchni tureckiej i armeńskiej: rodzaj tatara z surowego mięsa wołowego lub jagnięcego.

czytaj więcej...

Ciorbă

Tradycyjna zupa-gulasz z Rumunii, przyrządzana w rozmaitych odmianach.

czytaj więcej...

Ciorbă de burtă

Potrawa rumuńska: zabielane flaczki, często przyprawione octem oraz zalewą z pokruszonego czosnku i oleju.

czytaj więcej...

Ciorbă de legume

Rumuńska zupa jarzynowa.

czytaj więcej...

Ciorbă de văcuţă

Tradycyjna rumuńska zupa z kawałkami wołowiny, posypana pietruszką i serwowana z dodatkiem śmietany.

czytaj więcej...

Clătite

Rumuńska odmiana naleśników, przyrządzanych na słodko lub słono.

czytaj więcej...

Cobanac

Tzw. „potrawka pasterza” – mięsny gulasz z dodatkiem cebuli, pomidorów i papryki, popularny w kontynentalnej części Chorwacji.

czytaj więcej...

Cochinillo Asado

Danie kuchni hiszpańskiej: pieczone prosię, przyrządzane w glinianych naczyniach umieszczanych w piecu.

czytaj więcej...

Cocido madrileño

Najpopularniejsze danie kuchni Madrytu: mięsny gulasz z ciecierzycą.

czytaj więcej...

Coda alla vaccinara

Rzymskie danie tradycyjne, składające się z gotowanego krowiego ogona, warzyw, przypraw i niewielkiej ilości słodko-gorzkiej czekolady, z dodatkiem rodzynek lub kandyzowanych owoców.

czytaj więcej...

Coddle

Irlandzka potrawa z Dublina, składająca się z warstwy gotowanych parówek wieprzowych i tłustego bekonu z pokrojonymi w plasterki ziemniakami i cebulą w wywarze z plastrów bekonu i kiełbasek.

czytaj więcej...

Colcannon

Danie irlandzkie. Gotowane ziemniaki obsmażone na maśle z cebulą i kapustą lub porami.

czytaj więcej...

Commandaria

Słynne cypryjskie wino deserowe, produkowane w dystrykcie Limassol. Jedna z najstarszych marek winiarskich na świecie.

czytaj więcej...

Cordero asado

Danie kuchni hiszpańskiej: pieczone jagnię, popularne w regionie Madrytu.

czytaj więcej...

Cornish pasty

Tradycyjny pieróg kornwalijski, pieczony z ciasta z mąki pszennej lub pszenno-żytniej z nadzieniem ziemniaczano-mięsno-warzywnym.

czytaj więcej...

Corona

Bardzo popularny w USA i w Meksyku rodzaj piwa, fermentowanego i filtrowanego w bardzo niskiej temperaturze z małym dodatkiem chmielu.

czytaj więcej...

Corvina

Gwatemalskie określenie okonia białego.

czytaj więcej...

Couques de Dinant

Belgijskie twarde ciastka, wypiekane z miodu i mąki. Produkowane w miejscowości Dinant w południowej Belgii.

czytaj więcej...

Cozonac

Słodki chleb na bazie mleka, cukru, jajek, masła i rodzynek, wypiekany tradycyjnie w krajach bałkańskich.

czytaj więcej...

Crème brûlée

Deser przygotowywany na bazie kremu z jaj, śmietany i cukru, uwieńczony warstwą skarmelizowanego cukru. Podawany zwykle schłodzony w kokilkach.

czytaj więcej...

Crêpe

Rodzaj francuskiego cienkiego zwiniętego naleśnika z nadzieniem.

czytaj więcej...

Crostata

Popularne we Włoszech ciasto w formie tarty, pieczone z różnymi dodatkami, jak np. owoce, marmolady owocowe czy tradycyjna Nutella. Stały element słodkich, włoskich śniadań.

czytaj więcej...

Crostini al tartufo

Potrawa włoska: podpiekane grzanki z pszennego pieczywa, które smaruje się pastą z czarnych trufli, wymieszaną z rozgniecionymi filetami z sardeli i oliwą.

czytaj więcej...

Croûte au fromage

Popularna potrawa francuska, spożywana w alpejskiej Górnej Sabaudii. Rodzaj przyrumienionych w piekarniku tostów z wymoczonego w białym winie chleba, pokrytego tartym serem i rozmaitymi dodatkami.

czytaj więcej...

Cupuaçu

Brazylijski owoc o smaku czekolady i wyglądzie ziemniaka.

czytaj więcej...

Curry

Produkt kuchni indyjskiej – mieszanka sproszkowanych przypraw, a także kategoria przyrządzanych na ich bazie potraw mięsnych i warzywnych.

czytaj więcej...

Cuy

Peruwiański przysmak - świnka morska – pieczona w całości, z pazurkami i ząbkami, a dopiero na półmisku dzielona na części

czytaj więcej...

Cuzco

Marka peruwiańskiego piwa, jednego z najpopularniejszych w kraju.

czytaj więcej...

Czebureki

Rodzaj faszerowanych pierogów, smażonych na głębokim oleju, podawane najczęściej z gorącą zupą do przepicia.

czytaj więcej...

Czubrica

Przyprawa charakterystyczna dla kuchni bułgarskiej, uzyskiwana z cząbru górskiego. Czubrica stosowana jest do zup, mięs, fasoli i serów, a także do kanapek. Pod nazwą trapezna czubrica - można kupić w Bułgarii także tradycyjną mieszankę przypraw bułgarskich, składającą się zazwyczaj z soli, sproszkowanej papryki i czubricy.

czytaj więcej...

Czulent

Tradycyjna potrawa kuchni żydowskiej.

czytaj więcej...

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2