Bardzo popularny w Brazylii destylowany napój alkoholowy produkowany z fermentowanego soku trzcinowego, z zawartością alkoholu na poziomie 38 lub 48%, z dodatkiem sześciu gramów cukru na litr. Znany również jako aguardente i aguardiente, porównywany z wódką.
czytaj więcej...Popularny rodzaj kawy. Do szklanki podgrzanego mleka wlewa się espresso. Podawane z różnymi dodatkami, np.: cynamonem, syropami smakowymi, alkoholem, czekoladą itp.
czytaj więcej...Rodzaj kawy espresso, podawany z „plamką” zimnego lub ciepłego mleka lub mlecznej pianki.
czytaj więcej...Odmiana tureckiego kebabu: kawałki jagnięciny opiekane na obrotowym, poziomym rożnie.
czytaj więcej...Popularna w całej Portugalii zupa rybna, przyrządzana na bazie solonego dorsza, skorupiaków i warzyw (przede wszystkim ziemniaków i pomidorów).
czytaj więcej...Typowa potrawa kuchni Madrytu: rodzaj flaków wołowych, podawanych na gorąco w glinianym garnku, z dodatkiem plastrów kiełbasy chorizo oraz chudej szynki.
czytaj więcej...Włoski deser, pochodzący z Sycylii. Chrupiące rurki wypełnione nadzieniem z sera ricotta.
czytaj więcej...Rodzaj toskańskich sucharków, na bazie drobno krojonych migdałów, o charakterystycznym cytrusowym aromacie. Podawane z winem lub kawą.
czytaj więcej...Sycylijska sałatka podawana na ciepło, składająca się z bakłażanów, selera naciowego, papryki, kaparów, kalafiora, rodzynek, migdałów i orzechów piniowych, doprawiona słodkim octem.
czytaj więcej...Tradycyjna potrawa szwajcarskiego kantonu Gryzonia. Rodzaj faszerowanych gołąbków ze zblanszowanych liści boćwiny.
czytaj więcej...Kanadyjski napój alkoholowy, rodem z Quebecu. Przyrządzany z czerwonego wina z dodatkiem mocnego alkoholu (najczęściej whisky, rumu lub brandy), a także owoców cytrusowych, cynamonu i gałki muszkatołowej.
czytaj więcej...Potrawa kuchni włoskiej: rodzaj cielęcego tatara doprawionego oliwą, czosnkiem, solą i pieprzem.
czytaj więcej...Potrawa portugalska: podsmażane mięso wieprzowe, marynowane w białym winie i czosnku. Popularna na wyspie Madera.
czytaj więcej...Włoskie danie przygotowywane z surowej wołowiny, cielęciny, łososia lub tuńczyka, pokrojonych na cienkie plastry i skropionych marynatą.
czytaj więcej...Sycylijski rodzaj ciasta biszkoptowego z serem ricotta, udekorowany kandyzowanymi owocami lub dodatkami z barwionego marcepanu.
czytaj więcej...Włoskie karnawałowe ciasteczka, z wyglądu przypominające mini-pączki, posypane cukrem pudrem.
czytaj więcej...Portugalskie danie jednogarnkowe, gotowane w tradycyjnym, kolistym naczyniu z pokrywą. Potrawę przyrządza się z dowolnej mieszanki ryb, owoców morza, warzyw i mięs.
czytaj więcej...Gwatemalska przekąska: owoce morza lub kawałki corvina-okonia białego, marynowane w lemonie, cebuli, czosnku i liściach kolendry.
czytaj więcej...Tureckie słodycze o galaretkowej konsystencji. Wytwarzane ze skarmelizowanej marchwi, wymieszanej z orzechami lub pistacjami, a z wierzchu posypanej wiórkami kokosowymi.
czytaj więcej...Słodkie, puszyste drożdżowe pieczywo pszenne w postaci zaplecionego warkocza.
czytaj więcej...Wyrób cukierniczy, wytwarzany z karmelu oraz miazgi nasion oleistych. Pochodzi z Indii, jednak jest bardzo popularny na Bałkanach, w krajach śródziemnomorskich i zachodniej Azji.
czytaj więcej...Wywodzący się z kuchni żydowskiej mus jabłkowy o bardzo gęstej konsystencji, wzbogacony orzechami, migdałami, cynamonem, imbirem i winem. Przypomina on glinę, z której Izraelici wyrabiali w Egipcie cegły – dlatego wiązany jest z ciężką, mozolną pracą.
czytaj więcej...Najpopularniejsze włoskie wino, produkowane w Toskanii w rejonie wzgórz Chianti. Intensywnie czerwone, wytrawne.
czytaj więcej...Belgijskie piwo warzone w mieście Chimay, w opactwie trapistów – Notre-Dame de Scourmont.
czytaj więcej...Litewski chleb, pieczony z mieszanki mąk żytniej, razowej i pszennej.
czytaj więcej...Zimna zupa z buraków, ogórków, kwaśnego mleka, śmietany, jajek i świeżego kopru. Podawana z gotowanym ziemniakami, również z dodatkiem koperku
czytaj więcej...Tradycyjna potrawa z Krety: grube pieczone kotlety wieprzowe. Najczęściej serwowane z ziemniakami lub smażonymi bakłażanami.
czytaj więcej...Zbiorcze określenie grupy tradycyjnych hiszpańskich kiełbas wieprzowych, o czerwonej barwie i intensywnym smaku.
czytaj więcej...Tradycyjny świąteczny przysmak Brytyjczyków, przyrządzany z gotowanych na parze 13 składników. Ciężki i wilgotny, polewany brandy lub rumem. Niekiedy dla efektu także podpalany.
czytaj więcej...Bożonarodzeniowy wypiek Greków – tzw. „Chleb Chrystusa” – wzbogacany rodzynkami, orzechami, suszonymi figami, miodem, anyżkiem, cynamonem lub goździkami.
czytaj więcej...Niemieckie świąteczne ciasto drożdżowe z dodatkiem suszonych i kandyzowanych owoców oraz bakalii, nadziewane masą marcepanową i posypane cukrem pudrem.
czytaj więcej...Tradycyjna małopolska potrawa wielkanocna – zupa na bazie świeżo startego chrzanu, wędzonki i kiełbasy.
czytaj więcej...Gwatemalskie kluski z mąki kukurydzianej z mięsem, zawijane w liście kukurydzy. Podawane z pikantnym sosem pomidorowym.
czytaj więcej...Popularne hiszpańskie ciastka śniadaniowe, smażone na głębokim oleju i moczone w gorącej czekoladzie.
czytaj więcej...Baza tradycyjnych duńskich wypieków: listkowane ciasto drożdżowe, wyrabiane z mąki, drożdży, mleka, jajek, masła lub margaryny.
czytaj więcej...Weneckie przekąski przypominające hiszpańskie tapas, podawane w specjalnych barach zwanych bàcari.
czytaj więcej...Popularny w Irlandii napój alkoholowy z przefermentowanego soku z dojrzałych jabłek. Występuje w wersji od mętnej po klarowną. Zawiera 2-7% alkoholu. Ma świeży aromat i lekko słodkawy, kwaskowo-orzeźwiający smak.
czytaj więcej...Tradycyjna potrawa kuchni tureckiej i armeńskiej: rodzaj tatara z surowego mięsa wołowego lub jagnięcego.
czytaj więcej...Potrawa rumuńska: zabielane flaczki, często przyprawione octem oraz zalewą z pokruszonego czosnku i oleju.
czytaj więcej...Tradycyjna rumuńska zupa z kawałkami wołowiny, posypana pietruszką i serwowana z dodatkiem śmietany.
czytaj więcej...Tzw. „potrawka pasterza” – mięsny gulasz z dodatkiem cebuli, pomidorów i papryki, popularny w kontynentalnej części Chorwacji.
czytaj więcej...Danie kuchni hiszpańskiej: pieczone prosię, przyrządzane w glinianych naczyniach umieszczanych w piecu.
czytaj więcej...Najpopularniejsze danie kuchni Madrytu: mięsny gulasz z ciecierzycą.
czytaj więcej...Rzymskie danie tradycyjne, składające się z gotowanego krowiego ogona, warzyw, przypraw i niewielkiej ilości słodko-gorzkiej czekolady, z dodatkiem rodzynek lub kandyzowanych owoców.
czytaj więcej...Irlandzka potrawa z Dublina, składająca się z warstwy gotowanych parówek wieprzowych i tłustego bekonu z pokrojonymi w plasterki ziemniakami i cebulą w wywarze z plastrów bekonu i kiełbasek.
czytaj więcej...Danie irlandzkie. Gotowane ziemniaki obsmażone na maśle z cebulą i kapustą lub porami.
czytaj więcej...Słynne cypryjskie wino deserowe, produkowane w dystrykcie Limassol. Jedna z najstarszych marek winiarskich na świecie.
czytaj więcej...Danie kuchni hiszpańskiej: pieczone jagnię, popularne w regionie Madrytu.
czytaj więcej...Tradycyjny pieróg kornwalijski, pieczony z ciasta z mąki pszennej lub pszenno-żytniej z nadzieniem ziemniaczano-mięsno-warzywnym.
czytaj więcej...Bardzo popularny w USA i w Meksyku rodzaj piwa, fermentowanego i filtrowanego w bardzo niskiej temperaturze z małym dodatkiem chmielu.
czytaj więcej...Belgijskie twarde ciastka, wypiekane z miodu i mąki. Produkowane w miejscowości Dinant w południowej Belgii.
czytaj więcej...Słodki chleb na bazie mleka, cukru, jajek, masła i rodzynek, wypiekany tradycyjnie w krajach bałkańskich.
czytaj więcej...Deser przygotowywany na bazie kremu z jaj, śmietany i cukru, uwieńczony warstwą skarmelizowanego cukru. Podawany zwykle schłodzony w kokilkach.
czytaj więcej...Popularne we Włoszech ciasto w formie tarty, pieczone z różnymi dodatkami, jak np. owoce, marmolady owocowe czy tradycyjna Nutella. Stały element słodkich, włoskich śniadań.
czytaj więcej...Potrawa włoska: podpiekane grzanki z pszennego pieczywa, które smaruje się pastą z czarnych trufli, wymieszaną z rozgniecionymi filetami z sardeli i oliwą.
czytaj więcej...Popularna potrawa francuska, spożywana w alpejskiej Górnej Sabaudii. Rodzaj przyrumienionych w piekarniku tostów z wymoczonego w białym winie chleba, pokrytego tartym serem i rozmaitymi dodatkami.
czytaj więcej...Produkt kuchni indyjskiej – mieszanka sproszkowanych przypraw, a także kategoria przyrządzanych na ich bazie potraw mięsnych i warzywnych.
czytaj więcej...Peruwiański przysmak - świnka morska – pieczona w całości, z pazurkami i ząbkami, a dopiero na półmisku dzielona na części
czytaj więcej...Rodzaj faszerowanych pierogów, smażonych na głębokim oleju, podawane najczęściej z gorącą zupą do przepicia.
czytaj więcej...Przyprawa charakterystyczna dla kuchni bułgarskiej, uzyskiwana z cząbru górskiego. Czubrica stosowana jest do zup, mięs, fasoli i serów, a także do kanapek. Pod nazwą trapezna czubrica - można kupić w Bułgarii także tradycyjną mieszankę przypraw bułgarskich, składającą się zazwyczaj z soli, sproszkowanej papryki i czubricy.
czytaj więcej...< | sierpień 2012 | > | ||||
Pn | Wt | Śr | Cz | Pi | Sb | Nd |
30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 |