Encyklopedia kulinarna

Maalhos-keyo Riha

Przysmak kuchni Malediwów: zielone banany smażone w głęboki oleju, dodane do sosu curry z dodatkiem zielonych papryczek chilli, cebuli i pomidorów.

czytaj więcej...

Maasdamer

Holenderski ser półtwardy, podpuszczkowy, dojrzewający. Produkowany z mleka krowiego.

czytaj więcej...

Maca

Rodzaj przaśnego chleba, wytwarzanego bez zakwasu i drożdży, spożywanego przez Żydów podczas święta Pesach. Nawiązuje on do chleba, który spożywali Izraelici przed wyruszeniem z Egiptu.

czytaj więcej...

Madera

Wino wzmacniane, produkowane na portugalskiej wyspie Madera.

czytaj więcej...

Makaron dandan

Tradycyjne danie kuchni syczuańskiej o bardzo pikantnym smaku.

czytaj więcej...

Makiełki (makówki)

Polska regionalna potrawa bożonarodzeniowa, wywodząca się z Wielkopolski. Popularna także w kuchni śląskiej.

czytaj więcej...

Malibu

Likier kokosowy tworzony na bazie karaibskiego rumu.

czytaj więcej...

Maluns

Potrawa szwajcarska: rodzaj kruszonki z ugotowanych, startych na tarce i wymieszanych z mąką ziemniaków.

czytaj więcej...

Mamałyga

Narodowe danie kuchni rumuńskiej: kukurydziana papka, jadana na ciepło z dodatkiem mleka, śmietanki, jajek i sera, serwowana na słodko lub słono.

czytaj więcej...

Mamma Mia Pizza Beer

Piwo o smaku włoskiej pizzy.

czytaj więcej...

Mandarynka

Owoc rośliny z rodziny rutowatych (Rutaceae). Prawdopodobnie pochodzi z Azji Południowej, jest uprawiana w wielu rejonach świata o klimacie tropikalnym i subtropikalnym.

czytaj więcej...

Manhattan Clam Chowder

Jedno z charakterystycznych dań Nowego Jorku: kremowa zupa z małży, z dodatkiem pomidorów.

czytaj więcej...

Manjar blanco

Peruwiański deser. Rodzaj kremu z mleka i cukru.

czytaj więcej...

Mantı

Tradycyjne tureckie pierożki z mięsem, przypominające ravioli lub tortellini. Popularne także w krajach kaukaskich i środkowej Azji.

czytaj więcej...

Manuka

Krzew występujący na terenie Nowej Zelandii i południowo-wschodniej Australii.

czytaj więcej...

Maraschino

Włoski bezbarwny likier, produkowany z odmiany dzikiej wiśni – Marasa, z dodatkiem orzechów laskowych. Pierwotnie wytwarzany w chorwackiej Dalmacji.

czytaj więcej...

Maria Teresia

Wiedeńska czarna kawa z likierem pomarańczowym, ozdobiona bitą śmietaną.

czytaj więcej...

Marokańskie cygara

Danie izraelskie. Siekane mięso zawinięte w rurki, przyprawione pieprzem i zapieczone, najczęściej podawane jako przystawka do głównych dań.

czytaj więcej...

Marsala

Bardzo słodkie, ale również i wytrawne, białe i czerwone wino sycylijskie o zawartości alkoholu 15-18%, cukru 170-300 g/litr.

czytaj więcej...

Mas Riha

Potrawa kuchni Malediwów: tuńczyk w sosie curry, spożywany zwyczajowo z dodatkiem placków roshi i podawany do herbaty.

czytaj więcej...

Mas Roshi

Potrawa kuchni Malediwów: rodzaj pieczonych placków z mączki kokosowej, nadziewanych tuńczykiem, cebulą, chilli i cytryną, doprawionych imbirem oraz solą.

czytaj więcej...

Mascarpone

Włoski ser z regionu Lombardii,używany do wielu potraw i deserów.

czytaj więcej...

Mattentaart

Tradycyjny belgijski wypiek: tarta z ciasta francuskiego, wypełniona nadzieniem z twarogu, masła i migdałów.

czytaj więcej...

Mavrud

Czerwone wino wytrawne, pochodzące z bułgarskiej Tracji i z północnej Grecji.

czytaj więcej...

Mazamorra Morada

Peruwiański deser, przygotowywany ze słodkiej, fioletowej kukurydzy.

czytaj więcej...

Medovina

Słowacki miód pitny.

czytaj więcej...

Mekici

Tradycyjny bułgarski przysmak z ciasta drożdżowego o konsystencji gęstej śmietany, przypominający polskie pączki.

czytaj więcej...

Melange

Austriacka kawa, przygotowywana w proporcji pół na pół z pianką z gorącego mleka, posypana kakaowym pudrem lub wiórkami czekoladowymi.

czytaj więcej...

Melbourne Bitter

Rodzaj australijskiego piwa.

czytaj więcej...

Melomakarona

Bożonarodzeniowy przysmak grecki: okrągłe lub podłużna ciasteczka, wypiekane z mąki, oliwy i miodu.

czytaj więcej...

Meze

Greckie określenie przystawek, złożonych zwykle z sera feta, oliwek, pieczywa, owoców morza, wędzonych wędlin i mięsa.

czytaj więcej...

Mikkeller

Duński browar z siedzibą w Kopenhadze. Istnieje od 2006 r., obecnie eksportuje swoje piwa do 40 krajów.

czytaj więcej...

Milcov

Popularna w Rumunii marka brandy, o 30% zawartości alkoholu i ciemnym kolorze.

czytaj więcej...

Milho Frito

Tradycyjna potrawa z portugalskiej Madery: podsmażane „kostki” kukurydziane.

czytaj więcej...

Mince pie

Brytyjski wypiek bożonarodzeniowy: babeczki faszerowane mieszanką suszonych owoców nasączonych alkoholem.

czytaj więcej...

Mint julep

Popularny na Południu USA koktajl na bazie bourbon’a i syropu miętowego.

czytaj więcej...

Miodny kuch

Świąteczny wypiek kuchni kaszubskiej: ciasto z dodatkiem miodu, tartej marchwi i orzechów, często wzbogacane bakaliami, a na wierzchu smarowane polewą czekoladową lub marmoladą.

czytaj więcej...

Mirto

Likier z owoców mirtu, produkowany na włoskiej Sardynii o delikatnym, słodkim smaku i intensywnym „leśnym” aromacie.

czytaj więcej...

Miso

Japońska pasta, produkowana ze sfermentowanej soi, najczęściej z dodatkiem ryżu lub jęczmienia, soli oraz drożdży.

czytaj więcej...

Mititei

Potrawa kuchni rumuńskiej: mięsne pulpeciki, formowane na kształt kiełbasek, przyprawione dużą ilością czosnku.

czytaj więcej...

Mitraillette

Belgijski fast-food: mini-bagietka ze smażonym mięsem, frytkami i sosem.

czytaj więcej...

Mizithra (Mizythra)

Grecki biały ser z mleka koziego lub owczego. Produkowany głównie na Krecie.

czytaj więcej...

Mjuk pepparkaka

Bożonarodzeniowy wypiek ze Szwecji: odmiana wilgotnego piernika z korzennymi przyprawami.

czytaj więcej...

Moczka

Regionalne danie kuchni śląskiej: wigilijna zupa piernikowa z bakaliami. Od 2006 r. widnieje w oficjalnym rejestrze produktów tradycyjnych, prowadzonych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

czytaj więcej...

Mohrenkopf

Nazwa odnosząca się do 2 typów niemieckich smakołyków: biszkoptowych ciastek lub delikatnych pianek oblanych czekoladą.

czytaj więcej...

Mole Negro

Pikantny sos czekoladowy z Meksyku, z dodatkiem sześciu gatunków ostrej papryki i cynamonu, podawany z mięsem.

czytaj więcej...

Mondeuse Noire

Czerwone wino produkowane we francuskim regionie Sabaudii.

czytaj więcej...

Moules-frites

Danie kuchni belgijskiej: małże z frytkami, zwykle serwowane w osobnych naczyniach.

czytaj więcej...

Moussakas

Tradycyjna grecka zapiekanka z mielonego mięsa, ziemniaków i bakłażanów, zalewana sosem pomidorowym lub beszamelowym. Popularna w całym rejonie Bałkan.

czytaj więcej...

Mozartkugeln

Austriackie czekoladki w kształcie kuli, z nadzieniem marcepanowym i nugatem.

czytaj więcej...

Mozzarella

Ser pochodzący z południowych Włoch, z regionu Kampania (miasto Aversa). Dobrze znany ze swojej ciągliwości po roztopieniu.

czytaj więcej...

Muffin

Doskonale znana babeczka z różnymi dodatkami: rodzynkami, czekoladą, owocami lub orzechami. Występuje też oczywiście w wersji na słono. Obowiązkowy element irlandzkiego i brytyjskiego śniadania.

czytaj więcej...

Muhallebi

Turecki deser: mleczny pudding zagęszczony mąką ryżową i skrobią kukurydzianą.

czytaj więcej...

Multe

Szwedzkie określenie maliny moroszki, będącej bazą popularnych przetworów.

czytaj więcej...

Murphy's Irish Stout

Irlandzkie piwo nazywane „dalekim krewnym mleka czekoladowego”.

czytaj więcej...

Muschi de miel

Rumuńskie określenie kotletów jagnięcych.

czytaj więcej...

Muschi de porc

Rumuńskie określenie kotletów wieprzowych.

czytaj więcej...

Muschi de vita

Rumuńskie określenie kotletów wołowych.

czytaj więcej...

Mussachan

Mięso z kurczaka z dużą ilością przypraw, cebulą i migdałami, podawane na chlebie pita. Danie kuchni żydowskiej.

czytaj więcej...

Mykyrokka

Tradycyjna fińska zupa z mieszaniny warzyw, mięsnych podrobów oraz klusek wyrabianych z mąki i krwi zwierzęcej.

czytaj więcej...

Mythos

Marka greckiego piwa, produkowanego przez drugi co do wielkości browar w Grecji.

czytaj więcej...

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2