Przysmak kuchni Malediwów: zielone banany smażone w głęboki oleju, dodane do sosu curry z dodatkiem zielonych papryczek chilli, cebuli i pomidorów.
czytaj więcej...Holenderski ser półtwardy, podpuszczkowy, dojrzewający. Produkowany z mleka krowiego.
czytaj więcej...Rodzaj przaśnego chleba, wytwarzanego bez zakwasu i drożdży, spożywanego przez Żydów podczas święta Pesach. Nawiązuje on do chleba, który spożywali Izraelici przed wyruszeniem z Egiptu.
czytaj więcej...Polska regionalna potrawa bożonarodzeniowa, wywodząca się z Wielkopolski. Popularna także w kuchni śląskiej.
czytaj więcej...Potrawa szwajcarska: rodzaj kruszonki z ugotowanych, startych na tarce i wymieszanych z mąką ziemniaków.
czytaj więcej...Narodowe danie kuchni rumuńskiej: kukurydziana papka, jadana na ciepło z dodatkiem mleka, śmietanki, jajek i sera, serwowana na słodko lub słono.
czytaj więcej...Owoc rośliny z rodziny rutowatych (Rutaceae). Prawdopodobnie pochodzi z Azji Południowej, jest uprawiana w wielu rejonach świata o klimacie tropikalnym i subtropikalnym.
czytaj więcej...Jedno z charakterystycznych dań Nowego Jorku: kremowa zupa z małży, z dodatkiem pomidorów.
czytaj więcej...Tradycyjne tureckie pierożki z mięsem, przypominające ravioli lub tortellini. Popularne także w krajach kaukaskich i środkowej Azji.
czytaj więcej...Krzew występujący na terenie Nowej Zelandii i południowo-wschodniej Australii.
czytaj więcej...Włoski bezbarwny likier, produkowany z odmiany dzikiej wiśni – Marasa, z dodatkiem orzechów laskowych. Pierwotnie wytwarzany w chorwackiej Dalmacji.
czytaj więcej...Wiedeńska czarna kawa z likierem pomarańczowym, ozdobiona bitą śmietaną.
czytaj więcej...Danie izraelskie. Siekane mięso zawinięte w rurki, przyprawione pieprzem i zapieczone, najczęściej podawane jako przystawka do głównych dań.
czytaj więcej...Bardzo słodkie, ale również i wytrawne, białe i czerwone wino sycylijskie o zawartości alkoholu 15-18%, cukru 170-300 g/litr.
czytaj więcej...Potrawa kuchni Malediwów: tuńczyk w sosie curry, spożywany zwyczajowo z dodatkiem placków roshi i podawany do herbaty.
czytaj więcej...Potrawa kuchni Malediwów: rodzaj pieczonych placków z mączki kokosowej, nadziewanych tuńczykiem, cebulą, chilli i cytryną, doprawionych imbirem oraz solą.
czytaj więcej...Tradycyjny belgijski wypiek: tarta z ciasta francuskiego, wypełniona nadzieniem z twarogu, masła i migdałów.
czytaj więcej...Czerwone wino wytrawne, pochodzące z bułgarskiej Tracji i z północnej Grecji.
czytaj więcej...Peruwiański deser, przygotowywany ze słodkiej, fioletowej kukurydzy.
czytaj więcej...Tradycyjny bułgarski przysmak z ciasta drożdżowego o konsystencji gęstej śmietany, przypominający polskie pączki.
czytaj więcej...Austriacka kawa, przygotowywana w proporcji pół na pół z pianką z gorącego mleka, posypana kakaowym pudrem lub wiórkami czekoladowymi.
czytaj więcej...Bożonarodzeniowy przysmak grecki: okrągłe lub podłużna ciasteczka, wypiekane z mąki, oliwy i miodu.
czytaj więcej...Greckie określenie przystawek, złożonych zwykle z sera feta, oliwek, pieczywa, owoców morza, wędzonych wędlin i mięsa.
czytaj więcej...Duński browar z siedzibą w Kopenhadze. Istnieje od 2006 r., obecnie eksportuje swoje piwa do 40 krajów.
czytaj więcej...Popularna w Rumunii marka brandy, o 30% zawartości alkoholu i ciemnym kolorze.
czytaj więcej...Tradycyjna potrawa z portugalskiej Madery: podsmażane „kostki” kukurydziane.
czytaj więcej...Brytyjski wypiek bożonarodzeniowy: babeczki faszerowane mieszanką suszonych owoców nasączonych alkoholem.
czytaj więcej...Popularny na Południu USA koktajl na bazie bourbon’a i syropu miętowego.
czytaj więcej...Świąteczny wypiek kuchni kaszubskiej: ciasto z dodatkiem miodu, tartej marchwi i orzechów, często wzbogacane bakaliami, a na wierzchu smarowane polewą czekoladową lub marmoladą.
czytaj więcej...Likier z owoców mirtu, produkowany na włoskiej Sardynii o delikatnym, słodkim smaku i intensywnym „leśnym” aromacie.
czytaj więcej...Japońska pasta, produkowana ze sfermentowanej soi, najczęściej z dodatkiem ryżu lub jęczmienia, soli oraz drożdży.
czytaj więcej...Potrawa kuchni rumuńskiej: mięsne pulpeciki, formowane na kształt kiełbasek, przyprawione dużą ilością czosnku.
czytaj więcej...Belgijski fast-food: mini-bagietka ze smażonym mięsem, frytkami i sosem.
czytaj więcej...Grecki biały ser z mleka koziego lub owczego. Produkowany głównie na Krecie.
czytaj więcej...Bożonarodzeniowy wypiek ze Szwecji: odmiana wilgotnego piernika z korzennymi przyprawami.
czytaj więcej...Regionalne danie kuchni śląskiej: wigilijna zupa piernikowa z bakaliami. Od 2006 r. widnieje w oficjalnym rejestrze produktów tradycyjnych, prowadzonych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
czytaj więcej...Nazwa odnosząca się do 2 typów niemieckich smakołyków: biszkoptowych ciastek lub delikatnych pianek oblanych czekoladą.
czytaj więcej...Pikantny sos czekoladowy z Meksyku, z dodatkiem sześciu gatunków ostrej papryki i cynamonu, podawany z mięsem.
czytaj więcej...Danie kuchni belgijskiej: małże z frytkami, zwykle serwowane w osobnych naczyniach.
czytaj więcej...Tradycyjna grecka zapiekanka z mielonego mięsa, ziemniaków i bakłażanów, zalewana sosem pomidorowym lub beszamelowym. Popularna w całym rejonie Bałkan.
czytaj więcej...Austriackie czekoladki w kształcie kuli, z nadzieniem marcepanowym i nugatem.
czytaj więcej...Ser pochodzący z południowych Włoch, z regionu Kampania (miasto Aversa). Dobrze znany ze swojej ciągliwości po roztopieniu.
czytaj więcej...Doskonale znana babeczka z różnymi dodatkami: rodzynkami, czekoladą, owocami lub orzechami. Występuje też oczywiście w wersji na słono. Obowiązkowy element irlandzkiego i brytyjskiego śniadania.
czytaj więcej...Turecki deser: mleczny pudding zagęszczony mąką ryżową i skrobią kukurydzianą.
czytaj więcej...Irlandzkie piwo nazywane „dalekim krewnym mleka czekoladowego”.
czytaj więcej...Mięso z kurczaka z dużą ilością przypraw, cebulą i migdałami, podawane na chlebie pita. Danie kuchni żydowskiej.
czytaj więcej...Tradycyjna fińska zupa z mieszaniny warzyw, mięsnych podrobów oraz klusek wyrabianych z mąki i krwi zwierzęcej.
czytaj więcej...Marka greckiego piwa, produkowanego przez drugi co do wielkości browar w Grecji.
czytaj więcej...< | sierpień 2012 | > | ||||
Pn | Wt | Śr | Cz | Pi | Sb | Nd |
30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 |