Popularny nowozelandzki napój gazowany na bazie wody mineralnej i soku cytrynowego.
czytaj więcej...Tradycyjna „pizza turecka”, złożona z bardzo cienkiego ciasta i mięsnego nadzienia.
czytaj więcej...Malezyjska gęsta zupa z makaronem, mlekiem kokosowym, owocami morza i aromatycznymi przyprawami.
czytaj więcej...Australijskie ciasto biszkoptowe, oblane czekoladą i wypełnione dżemem, posypane wiórkami kokosowymi.
czytaj więcej...Szwedzka bożonarodzeniowa potrawa: gotowana kapusta z dodatkiem szynki i kiełbasy, popularna m.in. w regionie Skanii.
czytaj więcej...Rodzaj piwa, pochodzącego z Laosu, jeden z najpopularniejszych napojów w tym kraju.
czytaj więcej...Niemiecka marka piwa, warzonego przez browar Bergquell-Brauerei Löbau w miejscowości Löbau. Lausitzer obejmuje trzynaście gatunków, w tym cztery portery.
czytaj więcej...Danie kuchni bawarskiej. Wątroba cielęca z dodatkiem jabłek i cebuli.
czytaj więcej...Przysmak bawarski -przygotowywany z wątróbek pasztet, zapiekany w chlebowych formach i podawany w towarzystwie klasycznej sałatki ziemniaczanej.
czytaj więcej...Węgierska potrawa na bazie warzyw: pomidorów i świeżej papryki duszonych na smalcu z dodatkiem wędzonej słoniny i z podsmażoną na złocisty kolor cebulą z dodatkiem przypraw.
czytaj więcej...Fiński ser chlebowy. Wytwarzany jest z mleka krowiego, koziego lub reniferowego. Pieczony, gotowany lub flambirowany ("płonący półmisek").
czytaj więcej...Duńska pasta z wieprzowej wątróbki i smalcu, popularna w całym regionie północnej Europy.
czytaj więcej...Włoski likier produkowany ze skórek cytrynowych i spirytusu, pochodzący z regionu Kampania.
czytaj więcej...Belgijski browar rodzinny, z siedzibą w miejscowości Vlezenbeek. Produkuje piwa typu lambic.
czytaj więcej...Produkt indyjski: przyprawa z suszonych liści drzewa Murraja Koeniga (południowoazjatyckiego krzewu z rodziny rutowatych).
czytaj więcej...Popularna w Finlandii i krajach nordyckich zupa, przygotowywana z łososia, gotowanych ziemniaków i porów. Podawana na gorąco z dodatkiem koperku.
czytaj więcej...Element kuchni słowackiej - naleśniki z ciasta ziemniaczanego, pieczone bezpośrednio na piecu.
czytaj więcej...Tzw. „turecki przysmak” (Turkish Delight), nazywany także „rachatłukum” – rodzaj twardej, barwionej wodą różaną galaretki owocowej.
czytaj więcej...Fińska odmiana pierogów wypełnionych mięsnym farszem, dżemem lub różnymi słodkimi nadzieniami.
czytaj więcej...Grecki deser – bardzo słodkie, oblane gęstym syropem kulki z ciasta przypominającego pączki.
czytaj więcej...Bawarskie piwo produkowane w Monachium. Jeden z sześciu tradycyjnych browarów uczestniczących w Oktoberfest.
czytaj więcej...Szwedzkie bułeczki szafranowe, tradycyjnie spożywane w okresie Adwentu. Popularne także w innych krajach skandynawskich: Finlandii, Danii i Norwegii.
czytaj więcej...< | sierpień 2012 | > | ||||
Pn | Wt | Śr | Cz | Pi | Sb | Nd |
30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 |