Encyklopedia kulinarna

L&P

Popularny nowozelandzki napój gazowany na bazie wody mineralnej i soku cytrynowego.

czytaj więcej...

Lagreinkäse

Gatunek sera z winnym aromatem, popularny w Południowym Tyrolu.

czytaj więcej...

Lahmacun (Lehmecûn)

Tradycyjna „pizza turecka”, złożona z bardzo cienkiego ciasta i mięsnego nadzienia.

czytaj więcej...

Laksa

Malezyjska gęsta zupa z makaronem, mlekiem kokosowym, owocami morza i aromatycznymi przyprawami.

czytaj więcej...

Lamingtons

Australijskie ciasto biszkoptowe, oblane czekoladą i wypełnione dżemem, posypane wiórkami kokosowymi.

czytaj więcej...

Långkål

Szwedzka bożonarodzeniowa potrawa: gotowana kapusta z dodatkiem szynki i kiełbasy, popularna m.in. w regionie Skanii.

czytaj więcej...

Langosz

Rodzaj placków, bardzo popularnych wśród Węgrów i Słowaków.

czytaj więcej...

Lao Beer

Rodzaj piwa, pochodzącego z Laosu, jeden z najpopularniejszych napojów w tym kraju.

czytaj więcej...

Lapas Grelhadas

Portugalska przystawka z grillowanych małży.

czytaj więcej...

Lausitzer

Niemiecka marka piwa, warzonego przez browar Bergquell-Brauerei Löbau w miejscowości Löbau. Lausitzer obejmuje trzynaście gatunków, w tym cztery portery.

czytaj więcej...

Leber Berliner Art

Danie kuchni bawarskiej. Wątroba cielęca z dodatkiem jabłek i cebuli.

czytaj więcej...

Leberkase

Przysmak bawarski -przygotowywany z wątróbek pasztet, zapiekany w chlebowych formach i podawany w towarzystwie klasycznej sałatki ziemniaczanej.

czytaj więcej...

Leczo

Węgierska potrawa na bazie warzyw: pomidorów i świeżej papryki duszonych na smalcu z dodatkiem wędzonej słoniny i z podsmażoną na złocisty kolor cebulą z dodatkiem przypraw.

czytaj więcej...

Leerdammer

Holenderski ser półtwardy, o słodkawym, lekko orzechowym posmaku.

czytaj więcej...

Leipäjuusto (juustoleipä)

Fiński ser chlebowy. Wytwarzany jest z mleka krowiego, koziego lub reniferowego. Pieczony, gotowany lub flambirowany ("płonący półmisek").

czytaj więcej...

Leverpostej

Duńska pasta z wieprzowej wątróbki i smalcu, popularna w całym regionie północnej Europy.

czytaj więcej...

Licuando

Gwatemalski napój ze świeżych owoców z dodatkiem mleka.

czytaj więcej...

Lietuviška gira

Litewska odmiana kwasu chlebowego.

czytaj więcej...

Limoncello

Włoski likier produkowany ze skórek cytrynowych i spirytusu, pochodzący z regionu Kampania.

czytaj więcej...

Lindemans

Belgijski browar rodzinny, z siedzibą w miejscowości Vlezenbeek. Produkuje piwa typu lambic.

czytaj więcej...

Liście curry

Produkt indyjski: przyprawa z suszonych liści drzewa Murraja Koeniga (południowoazjatyckiego krzewu z rodziny rutowatych).

czytaj więcej...

Lohikeitto

Popularna w Finlandii i krajach nordyckich zupa, przygotowywana z łososia, gotowanych ziemniaków i porów. Podawana na gorąco z dodatkiem koperku.

czytaj więcej...

Lokše

Element kuchni słowackiej - naleśniki z ciasta ziemniaczanego, pieczone bezpośrednio na piecu.

czytaj więcej...

Lokum (rachatłukum)

Tzw. „turecki przysmak” (Turkish Delight), nazywany także „rachatłukum” – rodzaj twardej, barwionej wodą różaną galaretki owocowej.

czytaj więcej...

Lörtsy

Fińska odmiana pierogów wypełnionych mięsnym farszem, dżemem lub różnymi słodkimi nadzieniami.

czytaj więcej...

Loukoumades

Grecki deser – bardzo słodkie, oblane gęstym syropem kulki z ciasta przypominającego pączki.

czytaj więcej...

Löwenbräu

Bawarskie piwo produkowane w Monachium. Jeden z sześciu tradycyjnych browarów uczestniczących w Oktoberfest.

czytaj więcej...

Lussekatter

Szwedzkie bułeczki szafranowe, tradycyjnie spożywane w okresie Adwentu. Popularne także w innych krajach skandynawskich: Finlandii, Danii i Norwegii.

czytaj więcej...

Luwak

Gatunek kawy z południowo-wschodniej Azji.

czytaj więcej...

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2