Encyklopedia kulinarna

Abbacchio scottadito

Danie kuchni włoskiej - grillowana jagnięcina.

czytaj więcej...

Abbey Ale

Piwo z nutą moreli, anyżu i pomarańczy, zakrapiane hojnie czekoladowym słodem, produkowane przez browar Carlsberga.

czytaj więcej...

Açai

Brazylijski owoc pododny do jagody.

czytaj więcej...

Acarajé

Brazylijskie ciasto spulchnione na kształt pączka, przygotowywane z ubitej fasoli „fradinho”.

czytaj więcej...

Adana kebabı

Odmiana tradycyjnego tureckiego kebabu: ręcznie siekane mięso baranie, uformowane w podłużny kształt, nadziane na żelazny szpikulec i grillowane.

czytaj więcej...

Aebleflæsk

Duńska potrawa z mieszanki bekonu, jabłek, cebuli i cukru, podawana z ciemnym żytnim pieczywem.

czytaj więcej...

Aeggemad

Duńska przekąska: kanapka ciemnego żytniego chleba z gotowanym jajkiem oraz majonezem. Odmiana smørrebrød.

czytaj więcej...

Afelia

Jedna z najpopularniejszych potraw na Cyprze: marynowana wieprzowina, duszona w czerwonym winie z dodatkiem przypraw i jarzyn.

czytaj więcej...

Agua de coco

Brazylijski napój z zielonych kokosów.

czytaj więcej...

Aguardente

Portugalski rum destylowany z soku z trzciny cukrowej. Popualrny na wyspie Madera.

czytaj więcej...

Aïoli

Tradycyjny prowansalski sos o konsystencji emulsji, przyrządzany na bazie czosnku, oliwy z oliwek, soku z cytryny i żółtek jaj, niekiedy także musztardy. Przypomina nieco majonez.

czytaj więcej...

Ajvar

Bałkańska pasta warzywna na bazie papryki z dodatkiem pomidorów, bakłażanu, marchwi i czosnku z przyprawami.

czytaj więcej...

Akvavit (aquavit, akevit)

Tradycyjna skandynawska wódka kminkowa, z dodatkiem ziół i przypraw. Produkowana od schyłku XV w. Ma żółtawą lub jasnobrązową barwę, zawiera 40% alkoholu.

czytaj więcej...

Alexandrion

Rumuńska marka brandy, oparta na greckiej recepturze i wytwarzana przez działającą od 1994 r. grupę Alexandrion.

czytaj więcej...

Alfa

Marka greckiego piwa typu lager, o 5% zawartości alkoholu.

czytaj więcej...

Amagermad

Duńska przekąska: kanapka złożona z kromki chleba tostowego i ciemnego chleba żytniego, z masłem i dodatkami (np. wędliną).

czytaj więcej...

Amarone

Klasyczne czerwone wino z Werony.

czytaj więcej...

Ambelopoulia

Kontrowersyjna, tradycyjna potrawa cypryjska: marynowane lub grillowane skowronki, często zawijane w liście winorośli.

czytaj więcej...

Amstel

Holenderskie piwo typu lager.

czytaj więcej...

Anchoïade

Prowansalska pasta z anchois, czosnku, czarnych oliwek i oliwy. Zwykle podawana do surowych warzyw.

czytaj więcej...

Andesteg

Tradycyjnym danie podawane podczas duńskiej Wigilii: pieczona kaczka z nadzieniem jabłkowo-śliwkowym.

czytaj więcej...

Andouille

Rodzaj mocno wędzonej kiełbasy pochodzenia francuskiego, bardzo popularnej w Luizjanie, gdzie trafiła dzięki francuskim imigrantom. Przygotowywana z wieprzowiny, cebuli i papryki. Mocno przyprawiona.

czytaj więcej...

Anelli

Rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z Sycylii (także, dla mniejszej wersji: anellini, anelletti).

czytaj więcej...

Angostura

Wytwarzana w Trynidadzie i Tobago gorzka wódka o ciemnoczerwonej barwie, na bazie z rumu i destylatów ziołowych.

czytaj więcej...

Antarctica

Jedna z najbardziej popularnych marek piwa w Brazylii.

czytaj więcej...

Anthotyros

Grecki biały ser, produkowany z mleka owczego lub koziego, niekiedy z ich mieszanki. Występuje w dwóch odmianach smakowych.

czytaj więcej...

Anticuchos

Tradycyjne danie peruwiańskie. Szaszłyki z serc wołowych.

czytaj więcej...

Anzac Bisquits

Tradycyjne australijskie ciasteczka.

czytaj więcej...

Apfelstrudel

Tradycyjny austriacki deser z jabłek, umieszczonych w cienkich płatach ciasta i doprawionych cynamonem i rodzynkami.

czytaj więcej...

Appelflap

Holenderski wypiek z ciasta francuskiego i jabłek, o kształcie trójkąta.

czytaj więcej...

Arad

Rumuńska marka brandy, wytwarzana przez najstarszego producenta win musujących i alkoholi mocnych w Rumunii - koncern Zarea.

czytaj więcej...

Arancini di riso

Tradycyjny sycylijski specjał - smażone na głębokim tłuszczu, panierowane ryżowe kulki, wypełnione farszem z mięsa, groszku lub innych warzyw czy też sera mozzarella.

czytaj więcej...

Arepa

Pieczone, grillowane lub podsmażane placki kukurydziane z Wenezueli, jedzone samodzielnie lub faszerowane fasolą, serem i warzywami.

czytaj więcej...

Arequipa

Jedno z najpopularniejszych piw w Peru.

czytaj więcej...

Arroz Guatemalteco

Gwatemalskie danie; smażony na oleju ryż z dodatkiem warzyw, kurczaka i przypraw.

czytaj więcej...

Artevelde

Belgijskie piwo górnej fermentacji, warzone od 1985 r. przez browar Brouwerij Huyghe w miejscowości Melle (Flandria Wschodnia).

czytaj więcej...

Aşure

Turecki deser: rodzaj puddingu z ziaren zbóż, owoców i orzechów.

czytaj więcej...

Augustiner

Niemieckie piwo warzone w Monachium w najstarszym browarze Augustiner Bräu. Jest jednym sześciu mających swoje namioty piwne w czasie Oktoberfestu.

czytaj więcej...

Avgolemono

Grecka zupa na bazie jajek i soku z cytryny, podawana z kawałkami kurczaka. Tradycyjna potrawa wielkanocna na Cyprze.

czytaj więcej...

Awokado

Owoc drzewa pochodzącego z tropikalnej części Ameryki Centralnej. Obecnie uprawiany również w klimacie subtropikalnym Izraela, Hiszpanii i Afryki Południowej.

czytaj więcej...

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2