Piwo z nutą moreli, anyżu i pomarańczy, zakrapiane hojnie czekoladowym słodem, produkowane przez browar Carlsberga.
czytaj więcej...Brazylijskie ciasto spulchnione na kształt pączka, przygotowywane z ubitej fasoli „fradinho”.
czytaj więcej...Odmiana tradycyjnego tureckiego kebabu: ręcznie siekane mięso baranie, uformowane w podłużny kształt, nadziane na żelazny szpikulec i grillowane.
czytaj więcej...Duńska potrawa z mieszanki bekonu, jabłek, cebuli i cukru, podawana z ciemnym żytnim pieczywem.
czytaj więcej...Duńska przekąska: kanapka ciemnego żytniego chleba z gotowanym jajkiem oraz majonezem. Odmiana smørrebrød.
czytaj więcej...Jedna z najpopularniejszych potraw na Cyprze: marynowana wieprzowina, duszona w czerwonym winie z dodatkiem przypraw i jarzyn.
czytaj więcej...Portugalski rum destylowany z soku z trzciny cukrowej. Popualrny na wyspie Madera.
czytaj więcej...Tradycyjny prowansalski sos o konsystencji emulsji, przyrządzany na bazie czosnku, oliwy z oliwek, soku z cytryny i żółtek jaj, niekiedy także musztardy. Przypomina nieco majonez.
czytaj więcej...Bałkańska pasta warzywna na bazie papryki z dodatkiem pomidorów, bakłażanu, marchwi i czosnku z przyprawami.
czytaj więcej...Tradycyjna skandynawska wódka kminkowa, z dodatkiem ziół i przypraw. Produkowana od schyłku XV w. Ma żółtawą lub jasnobrązową barwę, zawiera 40% alkoholu.
czytaj więcej...Rumuńska marka brandy, oparta na greckiej recepturze i wytwarzana przez działającą od 1994 r. grupę Alexandrion.
czytaj więcej...Duńska przekąska: kanapka złożona z kromki chleba tostowego i ciemnego chleba żytniego, z masłem i dodatkami (np. wędliną).
czytaj więcej...Kontrowersyjna, tradycyjna potrawa cypryjska: marynowane lub grillowane skowronki, często zawijane w liście winorośli.
czytaj więcej...Prowansalska pasta z anchois, czosnku, czarnych oliwek i oliwy. Zwykle podawana do surowych warzyw.
czytaj więcej...Tradycyjnym danie podawane podczas duńskiej Wigilii: pieczona kaczka z nadzieniem jabłkowo-śliwkowym.
czytaj więcej...Rodzaj mocno wędzonej kiełbasy pochodzenia francuskiego, bardzo popularnej w Luizjanie, gdzie trafiła dzięki francuskim imigrantom. Przygotowywana z wieprzowiny, cebuli i papryki. Mocno przyprawiona.
czytaj więcej...Rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z Sycylii (także, dla mniejszej wersji: anellini, anelletti).
czytaj więcej...Wytwarzana w Trynidadzie i Tobago gorzka wódka o ciemnoczerwonej barwie, na bazie z rumu i destylatów ziołowych.
czytaj więcej...Grecki biały ser, produkowany z mleka owczego lub koziego, niekiedy z ich mieszanki. Występuje w dwóch odmianach smakowych.
czytaj więcej...Tradycyjny austriacki deser z jabłek, umieszczonych w cienkich płatach ciasta i doprawionych cynamonem i rodzynkami.
czytaj więcej...Rumuńska marka brandy, wytwarzana przez najstarszego producenta win musujących i alkoholi mocnych w Rumunii - koncern Zarea.
czytaj więcej...Tradycyjny sycylijski specjał - smażone na głębokim tłuszczu, panierowane ryżowe kulki, wypełnione farszem z mięsa, groszku lub innych warzyw czy też sera mozzarella.
czytaj więcej...Pieczone, grillowane lub podsmażane placki kukurydziane z Wenezueli, jedzone samodzielnie lub faszerowane fasolą, serem i warzywami.
czytaj więcej...Gwatemalskie danie; smażony na oleju ryż z dodatkiem warzyw, kurczaka i przypraw.
czytaj więcej...Belgijskie piwo górnej fermentacji, warzone od 1985 r. przez browar Brouwerij Huyghe w miejscowości Melle (Flandria Wschodnia).
czytaj więcej...Niemieckie piwo warzone w Monachium w najstarszym browarze Augustiner Bräu. Jest jednym sześciu mających swoje namioty piwne w czasie Oktoberfestu.
czytaj więcej...Grecka zupa na bazie jajek i soku z cytryny, podawana z kawałkami kurczaka. Tradycyjna potrawa wielkanocna na Cyprze.
czytaj więcej...Owoc drzewa pochodzącego z tropikalnej części Ameryki Centralnej. Obecnie uprawiany również w klimacie subtropikalnym Izraela, Hiszpanii i Afryki Południowej.
czytaj więcej...< | sierpień 2012 | > | ||||
Pn | Wt | Śr | Cz | Pi | Sb | Nd |
30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 |