Anelli

Rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z Sycylii (także, dla mniejszej wersji: anellini, anelletti).

Anelli ma formę małych kółek (pierścieni) i używa się go w zasadzie tylko jako dodatek do zup i bazę dla sałatek makaronowych, a nie jako samodzielne danie. Powstaje poprzez przecinanie rurek makaronu na cząstki szerokości około pół cala. Formą anelli są ditaliani przycinane w szerszych odstępach i nadające się także do zapiekanek. Czas gotowania wynosi 8–12 minut.

Nazwa wywodzi się od słowa pierścienie lub pierścionki (wł. – anelli).

Źródło: Wikipedia

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2