Tradycyjna skandynawska wódka kminkowa, z dodatkiem ziół i przypraw. Produkowana od schyłku XV w. Ma żółtawą lub jasnobrązową barwę, zawiera 40% alkoholu.
Akvavit jest destylowany z ziemniaków lub zbóż, dojrzewa w specjalnych dębowych beczkach przez ok. rok. Bazą wódki jest zacier na bazie wody i ziołowych dodatków – przede wszystkim kminu i kopru, a także kolendry, cynamonu, goździków, anyżku. W Danii, Szwecji, Finlandii i Norwegii Akvavit (wymienne nazwy to m.in.: Akvavitt, Akevitt, Ákavíti, Acquavite) jest popularna zwłaszcza w okresach świątecznych. Rzadko produkowana poza Skandynawią, zyskała jednak popularność w wielu krajach, zwłaszcza w Niemczech.
Nazwa trunku pochodzi od łacińskiego „acqua vitae” – dosłownie: „woda życia”. Akvavit jest często podawany w celach leczniczych, na wspomaganie trawienia.
Fot. Peng, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0