Encyklopedia kulinarna

Jambalaya

Danie kuchni kreolskiej.

czytaj więcej...

Jameson

Popularna odmiana irlandzkiej whiskey typu blended.

czytaj więcej...

Jamón

Hiszpańska podsuszana szynka dojrzewająca. Słona, o specyficznym posmaku.

czytaj więcej...

Janssons Frestelse

Przysmak kuchni szwedzkiej: śmietanowa zapiekanka z ziemniaków, cebuli i szprotek lub anchois. W dosłownym tłumaczeniu: "Pokusa Janssona".

czytaj więcej...

Jarlsberg

Gatunek łagodnego, norweskiego sera o zwartej strukturze i orzechowym smaku.

czytaj więcej...

Jenever

Mocny holenderski gin o gęstej konsystencji, przyrządzony z melasy przyprawionej owocami jałowca.

czytaj więcej...

Joulukinkku

Norweska szynka bożonarodzeniowa, zapiekaną w żytnim cieście i serwowana z dodatkiem musztardy.

czytaj więcej...

Joulutorttu

Fińskie ciasteczka świąteczne w kształcie „wiatraków”. Nadziewane powidłami śliwkowymi i posypane cukrem pudrem.

czytaj więcej...

Julebryg

Duńskie bożonarodzeniowe piwo, które pojawia się na sklepowych półkach już późną jesienią.

czytaj więcej...

Julmust

Szwedzki bożonarodzeniowy drink bezalkoholowy, przyrządzany na bazie wody, cukru, ekstraktu chmielowego, słodu i przypraw.

czytaj więcej...

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2