Encyklopedia kulinarna

Obazta

Tradycyjna, bawarska pasta serowa, sporządzana z rozgniecionego sera Camembert z dodatkiem masła i cebuli. Doprawiona jest świeżym pieprzem, solą kminkiem i słodką papryką.

czytaj więcej...

Oblaten Lebkuchen

Norymberskie pierniki opłatkowe.

czytaj więcej...

Ojja

Tunezyjski przysmak. Forma jajecznicy z sosem ze świeżych pomidorów i papryczek chilli, często z dodatkiem krewetek, kiełbasek merguez lub móżdżku.

czytaj więcej...

Okroszka

Rosyjska zupa z żółtek, musztardy, kwasu chlebowego, ogórków, zieleniny oraz z pieczonej cielęciny i szynki. Podawana na zimno z dodatkiem śmietany.

czytaj więcej...

Oliebollen

Holenderskie pączki drożdżowe z kawałkami jabłek i rodzynkami.

czytaj więcej...

Olomoucké tvarůžky

Twarożki ołomunieckie – rodzaj miękkiego sera o gumowatej konsystencji i intensywnym zapachu, często podawany w Czechach jako przystawka do piwa.

czytaj więcej...

Otak-Otak

Pikantne klopsy rybne, rodem z Indonezji z dodatkiem mleka kokosowego, pieczone w liściach bananowca.

czytaj więcej...

Ouzo

Popularna grecka wódka anyżowa, mętniejąca po dodaniu wody.

czytaj więcej...

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2