Bardzo mocna czarna kawa z dodatkiem pianki, pokryta warstwą bardzo zimnej śmietanki 30%.
czytaj więcej...Wiedeński deser z kawałków naleśników lub omletu, podawany z cukrem pudrem i z powidłami śliwkowymi.
czytaj więcej...Fińska odmiana pieroga o kształcie bochenka chleba, wyrabianego z mąki razowej i wypełnionego farszem rybnym lub mięsnym.
czytaj więcej...Szwedzki produkt tradycyjny, chroniony prawem UE. Pomarańczowy kawior wytwarzany z ikry sielawy, poławianej w wodach Zatoki Botnickiej.
czytaj więcej...Duński przysmak: kruche i suche ciasteczka o okrągłym kształcie, zazwyczaj spożywane z odmianą koktajlu na bazie maślanki, tzw. koldskål.
czytaj więcej...Holenderski fast-food: rodzaj zapiekanki z ułożonych warstwowo frytek, kawałków mięsa drobiowego lub baraniego, plastra sera gouda i sałatki z surowych warzyw.
czytaj więcej...Zupa z poszatkowanej kapusty głowiastej (świeżej lub kiszonej)z dodatkiem warzyw , wędzonego boczku lub żeberek. Znana w kuchni polskiej, góralskiej – kwaśnica (tam przygotowywana z kiszonej kapusty), słowackiej – kapustnica, ukraińskiej – капусняк.
czytaj więcej...Tradycyjna potrawa fińskiego regionu Karelii: wieprzowo-wołowy gulasz marynowany w wódce, a następnie duszony z dodatkiem cebuli i marchwi.
czytaj więcej...Tradycyjna potrawa fińskiego regionu Karelii: płaskie ciasto pszenno-żytnie, faszerowane purée ziemniaczanym lub ryżem.
czytaj więcej...Danie kuchni tureckiej i armeńskiej: zapiekany bakłażan, wypełniony mieszanką smażonego mielonego mięsa, posiekanej cebuli, czosnku, czarnego pieprzu, pomidorów i pietruszki.
czytaj więcej...Duńskie ciasto wypełnione kremem waniliowym i marcepanem, z wierzchu pokryte posypką z kakao.
czytaj więcej...Duńska przekąska: kanapka z ciemnego chleba żytniego, posmarowana masłem, przykryta gotowanymi ziemniakami i majonezem, posypana szczypiorkiem, doprawiona solą i pieprzem.
czytaj więcej...Rumuński ser twardy, wytwarzany z parzonego mleka owczego lub krowiego. Charakteryzuje się gęstą konsystencją, pikantnym smakiem i dość długim procesem dojrzewania.
czytaj więcej...Indyjskie placki z cienkiego chleba, zrulowane z różnorodnym nadzieniem.
czytaj więcej...Tradycyjny turecki deser: gęsty, sztywny, mleczny pudding, pokryty z wierzchu skarmelizowaną skórką.
czytaj więcej...Jedno z bardziej znanych piw obok Zlatego Bažanta czy Smädnego Mnícha pochodzących ze Słowacji.
czytaj więcej...Potrawa węgierska: odmiana pieczonego płaskiego chleba z rozmaitymi dodatkami.
czytaj więcej...Kerststol – rodzaj luksusowego, słodkiego chleba spożywanego tradycyjnie podczas świąt Bożego Narodzenia głównie w Holandii i Niemczech.
czytaj więcej...Tradycyjna angielska zapiekanka z wołowiną, cynaderkami, cebulą i z brązowym sosem.
czytaj więcej...Rodzaj estońskiej sałatki, przygotowywanej z ugotowanych buraków, żółtego sera, jajek, ogórków kiszonych i mrożonego groszku.
czytaj więcej...Najstarsze irlandzkie piwo typu ale. Posiada wyjątkowy bursztynowo-czerwony kolor, powstający w wyniku spalania słodu jęczmiennego, którego używa się do produkcji tego piwa. Pozostałe składniki Kilkenny to: woda, chmiel i drożdże.
czytaj więcej...Turecka potrawa z kaszy bulgur, wymieszanej z pomidorami i przecierem pomidorowym, zieloną pietruszką, cebulą i szczypiorkiem.
czytaj więcej...Marka czeskiego piwa. Produkowana przez regionalny browar, położony w opactwie cystersów w miejscowości Hradiště nad Jizerou.
czytaj więcej...Potrawa kuchni greckiej: jagnięcina zapiekana z warzywami w cieście filo (ewentualnie w pergaminie lub folii aluminiowej).
czytaj więcej...Potrawa kuchni czeskiej i słowackiej. Przygotowywane z ciasta, wyrabianego zwykle na bazie gotowanych ziemniaków lub bułki. Serwowana z mięsnym sosem i z duszoną kapustą.
czytaj więcej...Potrawa kuchni środkowo-wschodniej, południowo-azjatyckiej i bałkańskiej: klopsy z mięsa mielonego lub siekanego, występujące w różnych wariantach smakowych.
czytaj więcej...Odmiana tureckiego kebabu: nadziane na patyk i grillowane „klopsy” z mielonej jagnięciny i ziół. Do mięsa często dodaje się także zieloną pietruszkę i miętę.
czytaj więcej...Duński koktajl mleczny o konsystencji zupy, przyrządzany z maślanki, jajek, cukru, śmietany, niekiedy także wanilii i cytryny.
czytaj więcej...Trójkątny pierożek nadziewany dynią, rozdrobnionymi ziarnami pszenicy i rodzynkami – popularny w południowej części Cypru.
czytaj więcej...Tradycyjny wypiek z Górnego Śląska – prostokątne drożdżowe ciasto z posypką lub nadzieniem. Wpisane na unijną listę produktów regionalnych.
czytaj więcej...Szwedzka wersja strogonofu, z pomidorami, śmietaną, cebulą i musztardą.
czytaj więcej...Tradycyjne szwedzkie klopsiki, przygotowywane z mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego.
czytaj więcej...Greckie maślane ciastka, lekko kruche i gęsto posypane cukrem pudrem. Wypiekane tradycyjnie w okresie Bożego Narodzenia lub Wielkanocy.
czytaj więcej...Chorwacka odmiana faworków, wypiekana tradycyjnie w rejonie Dalmacji i Istrii.
czytaj więcej...Rodzaj kaszanki z wieprzowej głowizny i kaszy perłowej, zmieszanych z krwią i włożonych jako nadzienie do jelita. Popularna w krajach bałkańskich – Chorwacji, Serbii, Bośni i Słowenii.
czytaj więcej...Drożdżowa babka o kształcie pierścienia, popularna w południowych Niemczech, Szwajcarii i Austrii.
czytaj więcej...Wielkanocna baba drożdżowa, wpisana w 2011 r. na listę produktów tradycyjnych woj. kujawsko-pomorskiego.
czytaj więcej...Potrawa litewska, faszerowana najlepszymi litewskimi grzybami, kapustą i cebulą.
czytaj więcej...Wędzona kiełbasa z mielonej wieprzowiny, przyprawionej ostrą papryką, czosnkiem i pieprzem. Regionalny przysmak chorwackiego regionu Slavonia.
czytaj więcej...Przysmak kuchni Malediwów: pikantne ciasto rybne z przyprawami i mleczkiem kokosowym.
czytaj więcej...Popularny turecki fast-food: pieczony ziemniak wypełniony nadzieniem serowym, mięsnym lub warzywnym.
czytaj więcej...Ma łagodny smaku i nadaje potrawom intensywnie żółty kolor. Stwierdzono, że kurkumina, zawarta w przyprawie, jest bardzo silnym antyutleniaczem. Ma bardzo silne działanie przeciwzapalne oraz jest korzystna dla naszej wątroby.
czytaj więcej...Węgierskie ciasto drożdżowe o kształcie komina. Opiekane na wolnym ogniu, na specjalnym cylindrycznym rożnie.
czytaj więcej...Produkt spożywczy, łączący cechy makaronu i kaszy, a także nazwa przyrządzanej z niego potrawy.
czytaj więcej...Danie na bazie obtłuczonej pszenicy, maku, miodu i bakalii, często przyrządzane z dodatkiem mleka lub śmietanki. To jedna z 12 tradycyjnych potraw wigilijnej wieczerzy wschodniosłowiańskiej.
czytaj więcej...< | sierpień 2012 | > | ||||
Pn | Wt | Śr | Cz | Pi | Sb | Nd |
30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 |