Encyklopedia kulinarna

Kaashi Kiru

Podstawa wielu potraw rodem z Malediwów: mleczko kokosowe.

czytaj więcej...

Kadayıf

Rodzaj „niteczkowego” ciasta, popularnego w kuchni bliskowschodniej.

czytaj więcej...

Kaffee Obarmayer

Bardzo mocna czarna kawa z dodatkiem pianki, pokryta warstwą bardzo zimnej śmietanki 30%.

czytaj więcej...

Kaiserschmarren

Wiedeński deser z kawałków naleśników lub omletu, podawany z cukrem pudrem i z powidłami śliwkowymi.

czytaj więcej...

Kalakukko

Fińska odmiana pieroga o kształcie bochenka chleba, wyrabianego z mąki razowej i wypełnionego farszem rybnym lub mięsnym.

czytaj więcej...

Kalitsounia

Przysmak z Krety: słodki wypiek z białym serem.

czytaj więcej...

Kalix Löjrom

Szwedzki produkt tradycyjny, chroniony prawem UE. Pomarańczowy kawior wytwarzany z ikry sielawy, poławianej w wodach Zatoki Botnickiej.

czytaj więcej...

Kammerjunkere

Duński przysmak: kruche i suche ciasteczka o okrągłym kształcie, zazwyczaj spożywane z odmianą koktajlu na bazie maślanki, tzw. koldskål.

czytaj więcej...

Kapsalon

Holenderski fast-food: rodzaj zapiekanki z ułożonych warstwowo frytek, kawałków mięsa drobiowego lub baraniego, plastra sera gouda i sałatki z surowych warzyw.

czytaj więcej...

Kapuśniak

Zupa z poszatkowanej kapusty głowiastej (świeżej lub kiszonej)z dodatkiem warzyw , wędzonego boczku lub żeberek. Znana w kuchni polskiej, góralskiej – kwaśnica (tam przygotowywana z kiszonej kapusty), słowackiej – kapustnica, ukraińskiej – капусняк.

czytaj więcej...

Karjalanpaisti

Tradycyjna potrawa fińskiego regionu Karelii: wieprzowo-wołowy gulasz marynowany w wódce, a następnie duszony z dodatkiem cebuli i marchwi.

czytaj więcej...

Karjalanpiirakkat (pierogi karelskie)

Tradycyjna potrawa fińskiego regionu Karelii: płaskie ciasto pszenno-żytnie, faszerowane purée ziemniaczanym lub ryżem.

czytaj więcej...

Karnıyarık

Danie kuchni tureckiej i armeńskiej: zapiekany bakłażan, wypełniony mieszanką smażonego mielonego mięsa, posiekanej cebuli, czosnku, czarnego pieprzu, pomidorów i pietruszki.

czytaj więcej...

Kartoffelkage

Duńskie ciasto wypełnione kremem waniliowym i marcepanem, z wierzchu pokryte posypką z kakao.

czytaj więcej...

Kartoffelmad

Duńska przekąska: kanapka z ciemnego chleba żytniego, posmarowana masłem, przykryta gotowanymi ziemniakami i majonezem, posypana szczypiorkiem, doprawiona solą i pieprzem.

czytaj więcej...

Kaşar (kasseri)

Popularna w Turcji i Grecji odmiana półtwardego sera żółtego.

czytaj więcej...

Kaszkawał (Caşcaval)

Rumuński ser twardy, wytwarzany z parzonego mleka owczego lub krowiego. Charakteryzuje się gęstą konsystencją, pikantnym smakiem i dość długim procesem dojrzewania.

czytaj więcej...

Kati rolls

Indyjskie placki z cienkiego chleba, zrulowane z różnorodnym nadzieniem.

czytaj więcej...

Kavring

Duński ciemny chleb żytni.

czytaj więcej...

Kazandibi

Tradycyjny turecki deser: gęsty, sztywny, mleczny pudding, pokryty z wierzchu skarmelizowaną skórką.

czytaj więcej...

Kelt

Jedno z bardziej znanych piw obok Zlatego Bažanta czy Smädnego Mnícha pochodzących ze Słowacji.

czytaj więcej...

Kenyérlángos

Potrawa węgierska: odmiana pieczonego płaskiego chleba z rozmaitymi dodatkami.

czytaj więcej...

Kerststol (Christstollen)

Kerststol – rodzaj luksusowego, słodkiego chleba spożywanego tradycyjnie podczas świąt Bożego Narodzenia głównie w Holandii i Niemczech.

czytaj więcej...

Kibiny (Kibinai)

Rodzaj litewskich pierogów, zapiekanych dodatkowo w piekarniku.

czytaj więcej...

Kidney Pie

Tradycyjna angielska zapiekanka z wołowiną, cynaderkami, cebulą i z brązowym sosem.

czytaj więcej...

Kihiline peedi-juustusalat

Rodzaj estońskiej sałatki, przygotowywanej z ugotowanych buraków, żółtego sera, jajek, ogórków kiszonych i mrożonego groszku.

czytaj więcej...

Kilkenny

Najstarsze irlandzkie piwo typu ale. Posiada wyjątkowy bursztynowo-czerwony kolor, powstający w wyniku spalania słodu jęczmiennego, którego używa się do produkcji tego piwa. Pozostałe składniki Kilkenny to: woda, chmiel i drożdże.

czytaj więcej...

King Cake

Królewskie ciastko w kształcie wianuszka.

czytaj więcej...

Kinnie

Maltański napój, podobny do Coca-Coli, z pomarańczową goryczką.

czytaj więcej...

Kısır

Turecka potrawa z kaszy bulgur, wymieszanej z pomidorami i przecierem pomidorowym, zieloną pietruszką, cebulą i szczypiorkiem.

czytaj więcej...

Klášter

Marka czeskiego piwa. Produkowana przez regionalny browar, położony w opactwie cystersów w miejscowości Hradiště nad Jizerou.

czytaj więcej...

Kleftiko

Potrawa kuchni greckiej: jagnięcina zapiekana z warzywami w cieście filo (ewentualnie w pergaminie lub folii aluminiowej).

czytaj więcej...

Klejner

Tradycyjne duńskie ciastka świąteczne, smażone w głębokim tłuszczu.

czytaj więcej...

Knäckbröed

Szwedzka odmiana suchego chleba.

czytaj więcej...

Knedliki

Potrawa kuchni czeskiej i słowackiej. Przygotowywane z ciasta, wyrabianego zwykle na bazie gotowanych ziemniaków lub bułki. Serwowana z mięsnym sosem i z duszoną kapustą.

czytaj więcej...

Kofola

Bezalkoholowy napój gazowany, produkowany w Czechach i na Słowacji.

czytaj więcej...

Köfte

Potrawa kuchni środkowo-wschodniej, południowo-azjatyckiej i bałkańskiej: klopsy z mięsa mielonego lub siekanego, występujące w różnych wariantach smakowych.

czytaj więcej...

Köfte kebab

Odmiana tureckiego kebabu: nadziane na patyk i grillowane „klopsy” z mielonej jagnięciny i ziół. Do mięsa często dodaje się także zieloną pietruszkę i miętę.

czytaj więcej...

Koldskål

Duński koktajl mleczny o konsystencji zupy, przyrządzany z maślanki, jajek, cukru, śmietany, niekiedy także wanilii i cytryny.

czytaj więcej...

Kolokótes 

Trójkątny pierożek nadziewany dynią, rozdrobnionymi ziarnami pszenicy i rodzynkami – popularny w południowej części Cypru.

czytaj więcej...

Kołduny

Małe pierogi, nadziewane surowym farszem i gotowane w zupie.

czytaj więcej...

Kołocz śląski

Tradycyjny wypiek z Górnego Śląska – prostokątne drożdżowe ciasto z posypką lub nadzieniem. Wpisane na unijną listę produktów regionalnych.

czytaj więcej...

Korv Stroganoff

Szwedzka wersja strogonofu, z pomidorami, śmietaną, cebulą i musztardą.

czytaj więcej...

Köttbullar

Tradycyjne szwedzkie klopsiki, przygotowywane z mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego.

czytaj więcej...

Kourabiedes

Greckie maślane ciastka, lekko kruche i gęsto posypane cukrem pudrem. Wypiekane tradycyjnie w okresie Bożego Narodzenia lub Wielkanocy.

czytaj więcej...

Krapfen

Niemieckie pączki, od których nazwę wzięły popularne na Śląsku "kreple".

czytaj więcej...

Krentenbollen

Tradycyjne bułeczki z rodzynkami, wypiekane w holenderskiej Hadze.

czytaj więcej...

Krentenbrood met Spijs

Holenderski chleb rodzynkowy z nadzieniem marcepanowym.

czytaj więcej...

Kringle

Skandynawska odmiana precli / bajgli, popularna zwłaszcza w Danii.

czytaj więcej...

Kroštule

Chorwacka odmiana faworków, wypiekana tradycyjnie w rejonie Dalmacji i Istrii.

czytaj więcej...

Krustebraten

Bawarska pieczeń wieprzowa ze skórką.

czytaj więcej...

Krvavica

Rodzaj kaszanki z wieprzowej głowizny i kaszy perłowej, zmieszanych z krwią i włożonych jako nadzienie do jelita. Popularna w krajach bałkańskich – Chorwacji, Serbii, Bośni i Słowenii.

czytaj więcej...

Kugel

Litewska ziemniaczana babka ze skwarkami, zapiekana w piekarniku

czytaj więcej...

Kugelhopf

Drożdżowa babka o kształcie pierścienia, popularna w południowych Niemczech, Szwajcarii i Austrii.

czytaj więcej...

Kujawiok

Wielkanocna baba drożdżowa, wpisana w 2011 r. na listę produktów tradycyjnych woj. kujawsko-pomorskiego.

czytaj więcej...

Kulebiak

Potrawa litewska, faszerowana najlepszymi litewskimi grzybami, kapustą i cebulą.

czytaj więcej...

Kulen

Wędzona kiełbasa z mielonej wieprzowiny, przyprawionej ostrą papryką, czosnkiem i pieprzem. Regionalny przysmak chorwackiego regionu Slavonia.

czytaj więcej...

Kulhiboakibaa

Przysmak kuchni Malediwów: pikantne ciasto rybne z przyprawami i mleczkiem kokosowym.

czytaj więcej...

Kumara

Odmiana słodkich ziemniaków uprawiana w Nowej Zelandii.

czytaj więcej...

Kumpir

Popularny turecki fast-food: pieczony ziemniak wypełniony nadzieniem serowym, mięsnym lub warzywnym.

czytaj więcej...

Kumquat

Cytrus, pochodzący z wyspy Meiwa.

czytaj więcej...

Künefe

Turecka odmiana tzw. kanafeh, czyli sernika nasączonego słodkim syropem.

czytaj więcej...

Kurkuma

Ma łagodny smaku i nadaje potrawom intensywnie żółty kolor. Stwierdzono, że kurkumina, zawarta w przyprawie, jest bardzo silnym antyutleniaczem. Ma bardzo silne działanie przeciwzapalne oraz jest korzystna dla naszej wątroby.

czytaj więcej...

Kürtőskalács

Węgierskie ciasto drożdżowe o kształcie komina. Opiekane na wolnym ogniu, na specjalnym cylindrycznym rożnie.

czytaj więcej...

Kuskus

Produkt spożywczy, łączący cechy makaronu i kaszy, a także nazwa przyrządzanej z niego potrawy.

czytaj więcej...

Kutia

Danie na bazie obtłuczonej pszenicy, maku, miodu i bakalii, często przyrządzane z dodatkiem mleka lub śmietanki. To jedna z 12 tradycyjnych potraw wigilijnej wieczerzy wschodniosłowiańskiej.

czytaj więcej...

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2