Wiedeński tort czekoladowy przekładany marmoladą morelową i oblany polewą czekoladową.
czytaj więcej...Japoński napój alkoholowy produkowany z ryżu. Zawiera od czternastu do dwudziestu procent alkoholu.
czytaj więcej...Belgijska sałatka z zielonej fasolki szparagowej, ziemniaków i boczku. Podawana na ciepło, najczęściej w okresie zimowym.
czytaj więcej...Rumuńska sałatka z upieczonych w piekarniku wraz ze skórką, obranych i pokrojonych bakłażanów, cebuli, czosnku, natki pietruszki, oleju słonecznikowego, octu winnego i soli.
czytaj więcej...Rumuńskie gołąbki, przygotowywane z mielonego mięsa, zawiniętego w liście winorośli lub kapusty.
czytaj więcej...Sposób serwowania japońskich ryb i owoców morza, krojonych najczęściej w kostkę lub płatki, z dodatkiem przypraw.
czytaj więcej...To rdzennie tatarskie ciasto biszkoptowe, z widocznymi w przekroju ciemnymi warstwami. Pieczone jest na specjalnym obrotowym rożnie, stąd powstałe w efekcie obracania charakterystyczne „sęki”.
czytaj więcej...Mocno zmrożony włoski deser, podobny do lodów, przygotowywany z serka mascarpone, czekolady, migdałów, śmietany i owoców. Może być przekładany biszkoptami.
czytaj więcej...Bawarskie knedle, przygotowywane z czerstwych bułek, mleka jaj i dowolnych dodatków.
czytaj więcej...Litewska przekąska, przygotowywana z kwaśnych jabłek, cukru i cynamonu.
czytaj więcej...Potrawa cypryjska: grillowane lub smażone kiełbaski z siekanego mięsa wieprzowego, doprawione ziołami i owinięte w tzw. „panna” – cienkie płaty zwierzęcego tłuszczu.
czytaj więcej...Odmiana tureckiego kebabu: szaszłyki z kawałków grillowanej jagnięciny, przekładanej pomidorami i papryką.
czytaj więcej...Austriackie czekoladki z morelowym marcepanem i truflowym kremem, powstałe na cześć cesarzowej Sissi.
czytaj więcej...Szwedzki produkt tradycyjny, chroniony prawem UE. Kruchy deser z jajek, mączki ziemniaczanej i cukru, uformowany na kształt wieży. Lokalny przysmak regionu Skania.
czytaj więcej...Inaczej Kindziuk, tradycyjna litewska wędlina, lekko kwaskowata, przyprawiona dużą ilością pieprzu
czytaj więcej...Regionalna potrawa kuchni kaszubskiej, podawana zwyczajowo w wieczór wigilijny. To zawijane śledzie w octowej marynacie, układane warstwami z cebulą i sosem na bazie koncentratu pomidorowego oraz pikantnego ketchupu.
czytaj więcej...Tradycyjna wigilijna potrawa ze Śląska Opolskiego. Nazwa odnosi się do dwóch rodzajów produktów: drożdżowych bułeczek z nadzieniem makowym oraz słodkich klusek na bazie twarogu.
czytaj więcej...Tradycyjna duńska przekąska: kanapka z ciemnego chleba żytniego (rugbrød) z masłem i różnymi dodatkami. Jedzona nożem i widelcem.
czytaj więcej...Placki sodowe pieczone z pszennej mąki z wodą sodową i maślanką. Najczęściej serwowane jako element śniadania w Irlandii Północnej.
czytaj więcej...Duńska odmiana Smørrebrød: kanapka ciemnego żytniego chleba, posmarowana masłem, podawana z wędzonym filetem śledziowym na gorąco, surowym żółtkiem jajka, rzodkiewką i szczypiorkiem.
czytaj więcej...Potrawa kuchni wschodniej: tradycyjna, gęsta zupa chłopska, gotowana na rybnym, mięsnym lub grzybowym wywarze.
czytaj więcej...Peruwiańska gęsta zupa na bazie wołowiny, jajka, mleka i warzyw, podawana z makaronem. Bardzo lekko doprawiona.
czytaj więcej...Kastylijska zupa czosnkowa, z dodatkiem grzanek z czerstwego chleba i mielonej papryki.
czytaj więcej...Cypryjski deser – nawleczone na nitkę migdały, zanurzone w melasie gronowej i wodzie różanej.
czytaj więcej...Popularne danie kuchni greckiej: pieczone na ruszcie kawałki mięsa (wieprzowego, drobiowego, baraniego i in.), nadziewane na szpadkę, podawane na talerzu lub w placku pita.
czytaj więcej...Sycylijska pasta z owocami morza, zabarwiona czarnym atramentem z kałamarnic.
czytaj więcej...Włoskie danie makaronowe, będące połączeniem guanciale, sera pecorino romano i pomidorów.
czytaj więcej...Włoskie danie makaronowe z boczkiem zwanym pancetta, z dodatkiem jajek, sera pecorino romano i czarnego pieprzu.
czytaj więcej...Sycylijska pasta z dodatkiem sosu z bakłażanów, posypana lokalną wędzoną ricottą.
czytaj więcej...Włoskie danie makaronowe z mielonym mięsem w sosie pomidorowym, z dodatkiem parmezanu.
czytaj więcej...To grubsza wersja klasycznego makaronu spaghetti. Jego gotowanie trwa dłużej.
czytaj więcej...Odmiana niemieckiej okrągłej drożdżówki o zawiniętych brzegach, z centralnie umieszczonym nadzieniem.
czytaj więcej...Marka bawarskiego piwa, produkowana przez monachijski browar Spaten-Franziskaner-Bräu.
czytaj więcej...Tyrolska szynka wieprzowa, peklowana w soli, pieprzu, owocach jałowca i liściach laurowych, a następnie odpowiednio wędzona.
czytaj więcej...Rodzaj holenderskiego i belgijskiego piernika, wypiekanego z białej mąki, brązowego cukru, masła i przypraw.
czytaj więcej...Czeska odmiana grubej kiełbasy z kawałkami słoniny (z cz. Špek = słonina). Przyrządza się z niej utopenec, czyli marynowane serdelki.
czytaj więcej...Danie kuchni bawarskiej. Rolady z boczku, podawane w towarzystwie sosu pieczeniowego.
czytaj więcej...Danie holenderskie: gotowane ziemniaki z dodatkiem warzyw, stłuczone na purée, serwowane z mocno wysmażonym boczkiem.
czytaj więcej...Duńska kanapka z chleba żytniego, krewetek, smażonych filetów rybnych, często także kawioru i ogórka zielonego. Odmiana popularnego smørrebrød.
czytaj więcej...Jeden z najpopularniejszych holenderskich wypieków: okrągłe wafle przekładane karmelowym nadzieniem na bazie syropu, brązowego cukru i masła.
czytaj więcej...Ciasto drożdżowe o podłużnym kształcie, zawijane z rozmaitym nadzieniem (np. makiem, serem, powidłami, masą owocową itp.).
czytaj więcej...Tradycyjna małopolska potrawa wielkanocna – zwarta masa z pokrojonych świątecznych wędlin oraz jajek z dodatkiem utartego chrzanu i przypraw.
czytaj więcej...Przysmak kuchni chińskiej: barwione jajka, konserwowane w mieszaninie gliny, popiołu, soli i soku z cytryny - aż do uzyskania ciemnej barwy i galaretowatej konsystencji.
czytaj więcej...Turecka pikantna kiełbasa z mielonej wołowiny, popularna na Bałkanach, w Azji Środkowej i krajach Środkowego Wschodu.
czytaj więcej...Popularna cypryjska zupa z dodatkiem sera halloumi, przypominająca owsiankę.
czytaj więcej...Tradycyjne danie kuchni szwedzkiej: kiszony śledź bałtycki, sprzedawany w puszkach.
czytaj więcej...Turecki budyń ryżowy, przyrządzany z mleka, ryżu i mąki ziemniaczanej. Całość doprawia się do smaku cukrem i wanilią, a z wierzchy posypuje np. cynamonem lub siekanymi orzechami.
czytaj więcej...Szwedzki produkt tradycyjny, chroniony prawem UE. Ser półtwardy o kremowej konstystencji i lekko kwaskowym smaku.
czytaj więcej...Tradycyjna śląska potrawa wielkanocna – drożdżowe ciasto faszerowane kawałkami wędzonych wędlin.
czytaj więcej...Kanadyjski specjał, o bursztynowym kolorze i lekko "przydymionym" smaku, otrzymywany poprzez odparowanie wody z soku pobieranego z pnia klonu. Idealny do deserów.
czytaj więcej...Danie kuchni Słowackiej - gulasz z wieprzowiny, kiszonej kapusty i kwaśniej śmietany.
czytaj więcej...Podsuszana dojrzewająca szynka wieprzowa. Produkowana w miejscowości Bayonne.
czytaj więcej...< | sierpień 2012 | > | ||||
Pn | Wt | Śr | Cz | Pi | Sb | Nd |
30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 |