Tradycyjny prowansalski sos o konsystencji emulsji, przyrządzany na bazie czosnku, oliwy z oliwek, soku z cytryny i żółtek jaj, niekiedy także musztardy. Przypomina nieco majonez.
W kuchni Oksytanii – a więc krainy obejmującej obszar południowej Francji (m.in. Prowansja, Langwedocja, Akwitania), Monako oraz pojedynczych regionów Włoch i Hiszpanii – aïoli podaje się do owoców morza, rybnych zup i tzw. croûton, czyli odmiany grzanek. W Prowansji występuje także jako osobne danie, nazywane Le Grand Aïoli. To potrawa złożona z gotowanych warzyw (marchewki, ziemniaków, zielonego groszku), duszonej ryby (zazwyczaj dorsza) i ugotowanych jajek. Całość polewa się sosem aïoli i podaje z dodatkiem skorupiaków.
Fot. RobertK, Wikimedia Commons, CC-BY-SA-2.0-DE