Encyklopedia kulinarna

Rachel Sandwich

Odmiana nowojorskiej kanapki reuben, z dodatkiem pastrami – wędzonej szynki wołowej – i surówki z białej kapusty.

czytaj więcej...

Raclette

Produkowany w Szwajcarii gatunek sera, a zarazem tradycyjna potrawa spożywana w Górnej Sabaudii, w regionie Rodan-Alpy.

czytaj więcej...

Ragù

Sos mięsno-pomidorowy, popularny w kuchni włoskiej.

czytaj więcej...

Rahat lokum

Tradycyjny bałkański smakołyk, zwykle o smaku owocowym i konsystencji galaretki, wyrabiany ze skrobi pszennej lub mąki ziemniaczanej oraz cukru.

czytaj więcej...

Raki

Tradycyjna turecka wódka destylowana z winogron, fig lub rodzynek. Po rozcieńczeniu wodą mętnieje, zyskując biały kolor.

czytaj więcej...

Rakija

Bałkański mocny alkohol, otrzymywany z przefermentowanych owoców i zbliżony smakiem do brandy.

czytaj więcej...

Ramen

Japońskie danie z rosołu na bazie wieprzowiny z dodatkiem makaronu, warzyw, mięsnych pulpecików, wodorostów, gotowanego jajka i sezamu. Przyprawione sosem sojowym lub miso.

czytaj więcej...

Rapska torta

Zawijane na kształt spirali ciasto migdałowe, pochodzące z adriatyckiej wyspy Rab w chorwackiej Zatoce Kvarnerskiej.

czytaj więcej...

Rassolnik

Rodzaj zupy ogórkowej, charakterystycznej dla kuchni rosyjskiej, opartej na gotowanych nerkach cielęcych z dodatkiem pietruszki, poru, selera, cebuli i szczawiu oraz ziemniaków.

czytaj więcej...

Ravioli

Tradycyjne danie kuchni włoskiej. Pierożki z nadzieniem z sera ricotta, mięsa, warzyw lub szpinaku.

czytaj więcej...

Reblochon

Francuski ser produkowany w alpejskim departamencie Górnej Sabaudii.

czytaj więcej...

Rejemad

Duńska kanapka z chleba Surbrød i krewetek. Odmiana smørrebrød, czyli słynnych duńskich kanapek z dodatkami.

czytaj więcej...

Remonce

Duński krem na bazie masła i cukru, niekiedy wzbogacony dodatkiem marcepanu, cynamonu lub orzechów.

czytaj więcej...

Renskav

Popularne w Skandynawii mięso renifera, podawane w postaci smażonych krążków, z rozmaitymi dodatkami.

czytaj więcej...

Rétes

Węgierskie określenie strudla, czyli wypieku z cieniutkich warstw ciasta, przekładanych nadzieniem owocowym, serowym lub makowym.

czytaj więcej...

Reuben

Popularna w Nowym Jorku kanapka z żytniego chleba, wzbogacona peklowaną wołowiną, kiszoną kapustą i szwajcarskim serem, podawana na gorąco.

czytaj więcej...

Reuben egg roll

Nadzienie klasycznego nowojorskiego reubena, podawane w smażonej na głębokim oleju sajgonce.

czytaj więcej...

Revani (Ravani)

Tureckie ciasto biszkoptowe, nasączone słodkim syropem. Popularne w całym basenie Morza Śródziemnego.

czytaj więcej...

Rezeň

Danie kuchni słowackiej - panierowany sznycel wieprzowy.

czytaj więcej...

Ricotta

Ricotta - miękki, niedojrzewający ser zwarowy, produkowany we Włoszech z serwatki pozostającej po serach podpuszczkowych (z mleka koziego, krowiego lub owczego) poprzez drugie gotowanie (wł. ricotta), przypominający twaróg, niesolony.

czytaj więcej...

Ricotta salata

Włoska przystawka z sera owczego, zwanego Ricotta.

czytaj więcej...

Rigatoni con la pagliata

Danie kuchni rzymskiej, składające się z makaronu, cielęcych flaczków w sosie pomidorowym oraz sera pecorino.

czytaj więcej...

Rihaakuru

Tradycyjna potrawa kuchni Malediwów: gęsta pasta z tuńczyka, przygotowywana z wygotowanej zupy garudhiya i podawana z ryżem, bulwami taro, owocami drzewa chlebowego lub plackami roti.

czytaj więcej...

Risgrøt

Tradycyjna norweska potrawa, jedzona w okresie Bożego Narodzenia: słodki ryżowy pudding, gotowany na mleku i podawany z cynamonem lub masłem.

czytaj więcej...

Risotto

Popularna włoska potrawa z ryżu, podsmażanego na tłuszczu z dodatkiem cebuli, czosnku i wina.

czytaj więcej...

Rogal Świętomarciński

Poznański rogal o kształcie półksiężyca, wypiekany z ciasta półfrancuskiego, nadziewany masą z białego maku, posmarowany pomadą i posypany rozdrobnionymi orzechami. W 2008 r. zarejestrowany przez Komisję Europejską jako Chronione Oznaczenie Geograficzne.

czytaj więcej...

Rohlík

Czeski drożdżowy rogal posypany kminkiem.

czytaj więcej...

Rombosse

Belgijski deser: obrane i wydrążone jabłko, zapiekane w cieście drożdżowym lub francuskim.

czytaj więcej...

Rompopo

Gwatemalski napój z grzanego piwa lub rumu z dodatkiem utartych jajek , mleka i cukru.

czytaj więcej...

Rooibos

Odmiana herbaty. zaparzanej z liści czerwonokrzewu uprawianego w RPA.

czytaj więcej...

Roscón de reyes

Hiszpańska i latynoamerykańska wersja Ciasta Trzech Króli, z zapiekaną wewnątrz figurką Dzieciątka Jezus bądź innym drobiazgiem.

czytaj więcej...

Roshi

Przysmak kuchni Malediwów: rodzaj cienkiego chleba, wypiekanego na bazie mleczka kokosowego.

czytaj więcej...

Rosquillas

Przysmak kuchni hiszpańskiej: niewielkie pączki-obwarzanki, smażone lub pieczone, spożywane zazwyczaj w okresach świątecznych.

czytaj więcej...

Rostbratwürste

Produkowane w niemieckiej Norymberdze białe kiełbaski z grubo mielonego mięsa wieprzowego.

czytaj więcej...

Rösti

Szwajcarska potrawa narodowa w formie placków, przygotowywana z podgotowanych, grubo startych ziemniaków, bardzo często ze stopionym serem na wierzchu, kiełbasą lub jajkiem.

czytaj więcej...

Rosyjski dressing

Pikantny sos na bazie majonezu, keczupu, papryki, cebuli i innych przypraw.

czytaj więcej...

Rote Grütze

Deser popularny w północnych Niemczech i Skandynawii: kisiel lub odmiana galaretki z czerwonych owoców.

czytaj więcej...

Rouille

Francuski sos na bazie oliwy z oliwek, bułki tartej, czosnku, szafranu i papryczek chilli. Popularny w kuchni prowansalskiej

czytaj więcej...

Rousette de Savoie

Białe wino wytrawne z apelacją AOC, produkowane we francuskim regionie Sabaudii.

czytaj więcej...

Rožata

Gęsty pudding-krem na bazie mleka, jajek i cukru, podawany z sosem karmelowym. Przyrządzany tradycyjnie w rejonie chorwackiego Dubrownika.

czytaj więcej...

Rüeblitorte

Szwajcarski tort, pochodzący z miejscowości Aargau. Składa się z tartej marchwi, orzechów laskowych, jajek, cynamonu i cukru.

czytaj więcej...

Rugbrød

Najpopularniejsza odmiana duńskiego pieczywa: ciemny pełnoziarnisty chleb żytni, podłużny i prostokątny w kształcie.

czytaj więcej...

Rwaki

Wigilijna potrawa z Mazowsza: kluski ziemniaczane, formowane w podłużne wrzeciona.

czytaj więcej...

Rychtář

Czeski browar z siedzibą w miejscowości Hlinsko, w kraju pardubickim.

czytaj więcej...

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2