Odmiana nowojorskiej kanapki reuben, z dodatkiem pastrami – wędzonej szynki wołowej – i surówki z białej kapusty.
czytaj więcej...Produkowany w Szwajcarii gatunek sera, a zarazem tradycyjna potrawa spożywana w Górnej Sabaudii, w regionie Rodan-Alpy.
czytaj więcej...Tradycyjny bałkański smakołyk, zwykle o smaku owocowym i konsystencji galaretki, wyrabiany ze skrobi pszennej lub mąki ziemniaczanej oraz cukru.
czytaj więcej...Tradycyjna turecka wódka destylowana z winogron, fig lub rodzynek. Po rozcieńczeniu wodą mętnieje, zyskując biały kolor.
czytaj więcej...Bałkański mocny alkohol, otrzymywany z przefermentowanych owoców i zbliżony smakiem do brandy.
czytaj więcej...Japońskie danie z rosołu na bazie wieprzowiny z dodatkiem makaronu, warzyw, mięsnych pulpecików, wodorostów, gotowanego jajka i sezamu. Przyprawione sosem sojowym lub miso.
czytaj więcej...Zawijane na kształt spirali ciasto migdałowe, pochodzące z adriatyckiej wyspy Rab w chorwackiej Zatoce Kvarnerskiej.
czytaj więcej...Rodzaj zupy ogórkowej, charakterystycznej dla kuchni rosyjskiej, opartej na gotowanych nerkach cielęcych z dodatkiem pietruszki, poru, selera, cebuli i szczawiu oraz ziemniaków.
czytaj więcej...Tradycyjne danie kuchni włoskiej. Pierożki z nadzieniem z sera ricotta, mięsa, warzyw lub szpinaku.
czytaj więcej...Duńska kanapka z chleba Surbrød i krewetek. Odmiana smørrebrød, czyli słynnych duńskich kanapek z dodatkami.
czytaj więcej...Duński krem na bazie masła i cukru, niekiedy wzbogacony dodatkiem marcepanu, cynamonu lub orzechów.
czytaj więcej...Popularne w Skandynawii mięso renifera, podawane w postaci smażonych krążków, z rozmaitymi dodatkami.
czytaj więcej...Węgierskie określenie strudla, czyli wypieku z cieniutkich warstw ciasta, przekładanych nadzieniem owocowym, serowym lub makowym.
czytaj więcej...Popularna w Nowym Jorku kanapka z żytniego chleba, wzbogacona peklowaną wołowiną, kiszoną kapustą i szwajcarskim serem, podawana na gorąco.
czytaj więcej...Nadzienie klasycznego nowojorskiego reubena, podawane w smażonej na głębokim oleju sajgonce.
czytaj więcej...Tureckie ciasto biszkoptowe, nasączone słodkim syropem. Popularne w całym basenie Morza Śródziemnego.
czytaj więcej...Ricotta - miękki, niedojrzewający ser zwarowy, produkowany we Włoszech z serwatki pozostającej po serach podpuszczkowych (z mleka koziego, krowiego lub owczego) poprzez drugie gotowanie (wł. ricotta), przypominający twaróg, niesolony.
czytaj więcej...Danie kuchni rzymskiej, składające się z makaronu, cielęcych flaczków w sosie pomidorowym oraz sera pecorino.
czytaj więcej...Tradycyjna potrawa kuchni Malediwów: gęsta pasta z tuńczyka, przygotowywana z wygotowanej zupy garudhiya i podawana z ryżem, bulwami taro, owocami drzewa chlebowego lub plackami roti.
czytaj więcej...Tradycyjna norweska potrawa, jedzona w okresie Bożego Narodzenia: słodki ryżowy pudding, gotowany na mleku i podawany z cynamonem lub masłem.
czytaj więcej...Popularna włoska potrawa z ryżu, podsmażanego na tłuszczu z dodatkiem cebuli, czosnku i wina.
czytaj więcej...Poznański rogal o kształcie półksiężyca, wypiekany z ciasta półfrancuskiego, nadziewany masą z białego maku, posmarowany pomadą i posypany rozdrobnionymi orzechami. W 2008 r. zarejestrowany przez Komisję Europejską jako Chronione Oznaczenie Geograficzne.
czytaj więcej...Belgijski deser: obrane i wydrążone jabłko, zapiekane w cieście drożdżowym lub francuskim.
czytaj więcej...Gwatemalski napój z grzanego piwa lub rumu z dodatkiem utartych jajek , mleka i cukru.
czytaj więcej...Hiszpańska i latynoamerykańska wersja Ciasta Trzech Króli, z zapiekaną wewnątrz figurką Dzieciątka Jezus bądź innym drobiazgiem.
czytaj więcej...Przysmak kuchni Malediwów: rodzaj cienkiego chleba, wypiekanego na bazie mleczka kokosowego.
czytaj więcej...Przysmak kuchni hiszpańskiej: niewielkie pączki-obwarzanki, smażone lub pieczone, spożywane zazwyczaj w okresach świątecznych.
czytaj więcej...Produkowane w niemieckiej Norymberdze białe kiełbaski z grubo mielonego mięsa wieprzowego.
czytaj więcej...Szwajcarska potrawa narodowa w formie placków, przygotowywana z podgotowanych, grubo startych ziemniaków, bardzo często ze stopionym serem na wierzchu, kiełbasą lub jajkiem.
czytaj więcej...Pikantny sos na bazie majonezu, keczupu, papryki, cebuli i innych przypraw.
czytaj więcej...Deser popularny w północnych Niemczech i Skandynawii: kisiel lub odmiana galaretki z czerwonych owoców.
czytaj więcej...Francuski sos na bazie oliwy z oliwek, bułki tartej, czosnku, szafranu i papryczek chilli. Popularny w kuchni prowansalskiej
czytaj więcej...Białe wino wytrawne z apelacją AOC, produkowane we francuskim regionie Sabaudii.
czytaj więcej...Gęsty pudding-krem na bazie mleka, jajek i cukru, podawany z sosem karmelowym. Przyrządzany tradycyjnie w rejonie chorwackiego Dubrownika.
czytaj więcej...Szwajcarski tort, pochodzący z miejscowości Aargau. Składa się z tartej marchwi, orzechów laskowych, jajek, cynamonu i cukru.
czytaj więcej...Najpopularniejsza odmiana duńskiego pieczywa: ciemny pełnoziarnisty chleb żytni, podłużny i prostokątny w kształcie.
czytaj więcej...Wigilijna potrawa z Mazowsza: kluski ziemniaczane, formowane w podłużne wrzeciona.
czytaj więcej...< | sierpień 2012 | > | ||||
Pn | Wt | Śr | Cz | Pi | Sb | Nd |
30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 |