Pieds-et-paquets

Kulinarna specjalność Marsylii: nadziewane podroby i owcze nóżki, duszone w białym winie i sosie pomidorowym.

W dosłownym tłumaczeniu nazwa potrawy oznacza: „paczki i nóżki”. Na talerzu, obok duszonych owczych nóżek, układa się „paczuszki” z podrobów nadziewanych pietruszką, czosnkiem, czarnym pieprzem i bekonem. Faszerowane podroby gotuje się razem z owczymi nóżkami i plastrami boczku przez ok. 5 godz. Wersja potrawy bez sosu pomidorowego, za to w zalewie z sosu winegret, to tzw. tripo à la reboulado. 

Fot. Véronique PAGNIER, Wikimedia Commons, CC-BY-SA-3.0

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2