Madera

Wino wzmacniane, produkowane na portugalskiej wyspie Madera.

Wino Madera (Vinho da Madeira) wytwarzane jest od przeszło 300 lat, a jego produkcja pokrywa ponad 40% lokalnego eksportu. Na rynku dostępne są cztery główne rodzaje trunku, odpowiadające konkretnym szczepom: sercial (wytrawne), verdelho (półwytrawne), bual (półsłodkie, o orzechowym posmaku) i malmsey (słodkie, ciemne). Madera może być wykorzystywana jako aperitif (na pobudzenie apetytu) lub wino deserowe.


Fot: Wikimedia Commons, Dgies, CC BY-SA 3.0

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2