Mohrenkopf

Nazwa odnosząca się do 2 typów niemieckich smakołyków: biszkoptowych ciastek lub delikatnych pianek oblanych czekoladą.

Pierwszą odmianę tworzą dwie półokrągłe połówki biszkopta, przełożone nadzieniem z kremu lub budyniu, a następnie polane czekoladą. W drugim chodzi o rodzaj śmietankowej pianki w kształcie „bomby”, ułożonej na andrucie i oblanej czekoladą. 
Mohrenkopf występują w różnych wariantach, zależnie od kraju. Popularne jest w Austrii, Szwajcarii i Niemczech. Podczas monachijskiego Oktoberfest, w jednym z głównych namiotów, podaje się specjalną wersję Mohrenkopf – z dużą ilością bitej śmietany, ułożonej na słodkim spodzie i polanej z wierzchu czekoladą. 

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2