Grzaniec popularny na terenie całej Skandynawii, lecz pierwotnie wywodzący się ze Szwecji. Jego początki sięgają XVI w., a nazwa pochodzi od szwedzkiego określenia „glödgat” („podgrzewać”).
Klasyczna wersja grzańca bazuje na czerwonym winie, które – zależnie od przepisu – można wzmocnić także innymi rodzajami alkoholu (m.in. koniakiem lub skandynawską wódką kminkową – akvavit). W sklepach dostępny jest ponadto gotowy, bezalkoholowy glögg.
Niezbędnymi składnikami glöggu są rodzynki i migdały, które dodaje się do gotowego trunku i spożywa po opróżnieniu kubka. Inne tradycyjne dodatki to: imbir, kardamon, cynamon, goździki, miód, skórka pomarańczowa. W Danii korzenny grzaniec jest nazywany Jule–Gløgg, w Finlandii – glögi. Alternatywna wersja nazwy to: Gløgg.
Fot. www.vinbanken.se