Zbiorcze określenie grupy tradycyjnych hiszpańskich kiełbas wieprzowych, o czerwonej barwie i intensywnym smaku.
Charakterystyczne zabarwienie nadaje chorizo tzw. pimentón – przyprawa z suszonej i wędzonej papryki czerwonej. Kiełbasa przyrządzana jest z mięsa i tłuszczu wieprzowego, na rynku dostępne są różne jej odmiany. Chorizo Sarta to jedzona na surowo kiełbasa dojrzewająca. Chorizo Fresco stanowi dodatek popularnych hiszpańskich potraw jednogarnkowych (m.in. słynnego madryckiego gulaszu), w zależności od rodzaju wykorzystanej papryki występuje w wersji pikantnej lub łagodnej. Chorizo Iberico to wersja suszona i najdroższa, a nieco tańsza Chorizo Vela – grubo mielona i szeroka. W zależności od odmiany, chorizo może być jedzona na zimno lub po obróbce termicznej – grillowana, pieczona czy smażona.
Chorizo występuje również w kuchni meksykańskiej (gdzie zwykle zawiera papryczki chilli), a także w wybranych krajach latynoamerykańskich (m.in. Puerto Rico, Dominikanie, Ekwadorze, Argentynie, Urugwaju, Peru czy Kolumbii) i Portugalii (tamtejsza odmiana występuje pod nazwą chouriço).
Fot. Valdavia, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0