Chorizo

Zbiorcze określenie grupy tradycyjnych hiszpańskich kiełbas wieprzowych, o czerwonej barwie i intensywnym smaku.

Charakterystyczne zabarwienie nadaje chorizo tzw. pimentón – przyprawa z suszonej i wędzonej papryki czerwonej. Kiełbasa przyrządzana jest z mięsa i tłuszczu wieprzowego, na rynku dostępne są różne jej odmiany. Chorizo Sarta to jedzona na surowo kiełbasa dojrzewająca. Chorizo Fresco stanowi dodatek popularnych hiszpańskich potraw jednogarnkowych (m.in. słynnego madryckiego gulaszu), w zależności od rodzaju wykorzystanej papryki występuje w wersji pikantnej lub łagodnej. Chorizo Iberico to wersja suszona i najdroższa, a nieco tańsza Chorizo Vela – grubo mielona i szeroka. W zależności od odmiany, chorizo może być jedzona na zimno lub po obróbce termicznej – grillowana, pieczona czy smażona.
Chorizo występuje również w kuchni meksykańskiej (gdzie zwykle zawiera papryczki chilli), a także w wybranych krajach latynoamerykańskich (m.in. Puerto Rico, Dominikanie, Ekwadorze, Argentynie, Urugwaju, Peru czy Kolumbii) i Portugalii (tamtejsza odmiana występuje pod nazwą chouriço).

Fot. Valdavia, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2