Produkt kuchni indyjskiej – mieszanka sproszkowanych przypraw, a także kategoria przyrządzanych na ich bazie potraw mięsnych i warzywnych.
Curry to narodowa przyprawa Indii, dostępna na rynku w rozmaitych wariantach. Jako proszek (curry powder) stanowi mieszankę aromatycznych składników, m.in. kurkumy, kolendry, gałki muszkatołowej, kardamonu, chilli, goździków, imbiru, cynamonu, soli, czosnku i in. Połączone z olejem, tworzą pastę curry (curry paste) – często stanowiącą bazę pikantnego sosu w daniach z drobiu, wieprzowiny, baraniny, warzyw czy ryżu. W zależności od regionu produkcji, mieszanka curry występuje w różnych odmianach. Wersja indyjska jest nieco łagodniejsza w smaku, a jej barwa waha się – zależnie od proporcji składników – między żółtą a czerwoną.
Mieszankę curry należy odróżnić od liści curry – przyprawy z suszonych liści drzewa Murraja Koeniga.