Künefe

Turecka odmiana tzw. kanafeh, czyli sernika nasączonego słodkim syropem.

Podstawą deseru jest tzw. kadayıf – rodzaj „niteczkowego” ciasta, popularnego w kuchni bliskowschodniej. Do przyrządzenia nadzienia serowego można użyć dowolnego gatunku sera półmiękkiego. Nadzienie serowe przykrywa się dwoma warstwami kadayıf, a całość podgrzewa. Künefe nasącza się słodkim syropem i serwuje gorące, z dodatkiem posiekanych pistacji lub gęstej śmietanki. 
Künefe to turecki wariant ciasta kanafeh, popularnego w krajach Lewantu (Turcja, Liban, Syria, Egipt, Izrael i Autonomia Palestyńska). Wymienne nazwy deseru to: knafeh, kunafeh, kunafa.

Fot. elif ayse, Wikimedia Commons, CC-BY-2.0

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2