Gözleme

Potrawa turecka: pikantne, ręcznie ugniatane ciasto z rozmaitymi nadzieniami.

Gözleme wypełnia się – zależnie od regionu – różnymi dodatkami. Można wykorzystać owoce morza lub dowolny gatunek mięsa, np. mieloną wołowinę, siekaną jagnięciną czy wędliny. Ciasto można wypełnić także ziemniakami, jajkami, ziołami, grzybami, warzywami (np. szpinakiem, cukinią, cebulą czy porem), jak również rozmaitymi odmianami sera białego lub żółtego. Zlepione ciasto smaruje się masłem i jajkami, a następnie podpieka na patelni. 

Fot. i-Elle, Wikimedia Commons, CC-BY-SA-3.0

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2