Mattentaart

Tradycyjny belgijski wypiek: tarta z ciasta francuskiego, wypełniona nadzieniem z twarogu, masła i migdałów.

Mattentaart jest wypiekana prawdopodobnie od czasów średniowiecznych, a pierwsze udokumentowane wzmianki na jej temat pochodzą z początków XVI w. Stanowi regionalny przysmak miejscowości Geraardsbergen – położonej w prowincji Flandria Wschodnia – oraz sąsiedniej gminy Lierde. 
W 2007 r. Mattentaart została zarejestrowana przez Komisję Europejską jako Chronione Oznaczenie Geograficzne – może być wypiekana wyłącznie na terenie flandryjskich gmin Grammont i Lierde. Dokładny przepis na ciasto znają tylko lokalni piekarze.

Fot. Volkov Vitaly, Wikimedia Commons, CC-BY-1.0

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2