Carbonade flamande

Potrawa belgijska: wołowina w piwie po flamandzku.

Carbonade flamande to tradycyjny słodko-kwaśny gulasz wołowy z cebulą, duszony w piwie i doprawiony tymiankiem, liściem laurowym oraz musztardą. Zwykle potrawę serwuje się z dodatkiem frytek lub gotowanych ziemniaków.  
Do gulaszu najczęściej stosuje się piwa typu „oud bruin”, „abbey” lub „flanders red” – a więc tradycyjne belgijskie gatunki piwa słodowego, o kwaśnym, owocowym posmaku. Przed podaniem potrawę można dodatkowo wzmocnić niewielką ilością cydru, octu winnego, brązowego cukru lub galaretki z czerwonej porzeczki. 

Fot. Jiel Beaumadier, Wikimedia Commons, CC-BY-SA-3.0

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2