Praliny powstały w XVII w. we Francji. Początkowo miały postać całych migdałów powlekanych karmelizowanym cukrem. Dzisiejszy kształt zyskały jednak dopiero w XX wieku w Belgii – wówczas powstały pierwsze czekoladki z nadzieniem lub orzechami. Bazą klasycznej wersji jest tzw. praline, czyli pokryte karmelizowanym cukrem i zmielone na proszek orzechy, wymieszane następnie z nadzieniem lub czekoladą.
Najpopularniejsze odmiany pralinek pochodzą z Francji i Belgii. Wersja francuska bazuje na czekoladowym wypełnieniu. Z kolei pralinki belgijskie zawierają nadzienie fondant (rodzaj kremu o konsystencji pomady), występujące w rozmaitych odmianach: marcepanowej, orzechowej, czekoladowej lub na bazie alkoholu. Po raz pierwszy stworzył je w 1912 r. słynny belgijski cukiernik – Jean Neuhaus.
Od europejskich pralinek różnią się pralinki amerykańskie. Produkowane są z wykorzystaniem śmietanki, cukru i masła, a pod względem konsystencji przypominają krówki-ciągutki.