W sobotę, 14 grudnia, odbędzie się w Olsztynie finał regionalny ósmej edycji konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”.
Konkurs skierowany jest do wszystkich mieszkańców województwa warmińsko-mazurskiego – zarówno osób fizycznych (w tym: kół gospodyń wiejskich), jak i przedsiębiorstw (tj. restauracji, lokali gastronomicznych, szkół oraz gospodarstw agroturystycznych). W konkursie będą oceniane produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, a także regionalne napoje alkoholowe. Zaplanowane na 14 grudnia spotkanie finałowe poprzedziły trzy etapy eliminacji subregionalnych, które odbyły się w listopadzie.
Organizatorami konkursu są: samorząd województwa warmińsko-mazurskiego, Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza, Centrum Informacji Europe Direct Warmia i Mazury. Projekt „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” służy promocji kulinarnego dziedzictwa regionu.
Szczegóły: