Saganaki

Danie kuchni greckiej: przystawka ze smażonego sera.

Ser roztapia się na specjalnej patelni, a następnie skrapia sokiem z cytryny i doprawia pieprzem. Saganaki je się z chlebem. Do ich przyrządzenia można użyć różnych gatunków sera, np. graviera, kasseri czy kefalotyri. Na Cyprze używa się halloumi.  
Istnieją różne warianty potrawy, zależnie od regionu lub kraju (saganaki są znane także na Cyprze, w USA i Kanadzie) – np. z dodatkiem krewetek, małży, sosu pomidorowego. 
Nazwa dania pochodzi od określenia specjalnej patelni z dwoma uchwytami („sagani”).

Fot. Tammy Green, Wikimedia Commons, CC-BY-SA-2.0

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2