Mizithra (Mizythra)

Grecki biały ser z mleka koziego lub owczego. Produkowany głównie na Krecie.

Mizithra jest popularna także w innych regionach Grecji oraz na Cyprze. Występuje w dwóch głównych wersjach: słodkawej, zwanej po prostu: mizithra, oraz kwaśnej – tzw. xynomizithra. Jest miękka i wilgotna, o kremowej konsystencji i śnieżnobiałej barwie. Nie zawiera soli.
Mizithra często podawana jest jako deser z dodatkiem miodu, bądź też jako przystawka z oliwkami i pomidorami. Może być dodawana do potraw, sałatek lub wypieków. 

Fot. Chris Corwin Wikimedia Commons, CC-BY-SA-2.0

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2