Tamarillo

Tzw. pomidor drzewiasty, uprawiany m.in. w Ameryce Południowej, Australii, Nowej Zelandii, Kenii i Stanach Zjednoczonych.

Z wyglądu tamarillo przypomina klasycznego pomidora, jest wielkości śliwki, ma galaretowaty miąższ i widoczne gniazda nasienne. Jego kolor – zależnie od odmiany kolorystycznej, których jest łącznie 8 – oscyluje między barwą czerwieni, pomarańczy i żółci. W kuchni wykorzystywany jest w równej mierze do dań słodkich i słonych. Tamarillo wywodzi się z rejonu Andów, obejmującego następujące kraje: Peru, Chile, Ekwador, Kolumbia, Boliwia. Uprawiany w strefie subtropikalnej.

Fot. Janek Pfeifer, Wikimedia Commons, CC-BY-SA-3.0

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2