Relacja z V półfinału Blogerchef'a / 13.05.2013

W miniony weekend, uczestnicy konkursu "BlogerChef" zaprezentowali swój kulinarny kunszt, tworząc autorskie dania inspirowane kuchniami Azji. Tym razem blogerów gościła restauracja "Dworek New Restaurant" w Bielsku-Białej. Piątą finalistką została Gosia Jaszczyk, autorka bloga "Tapas de Colores".

Piątkowe popołudnie i wieczór w restauracji "Dworek New Restaurant", prowadzanej przez  Mirka Drewniaka wypełnił pokaz kulinarny, zorganizowany przez Krajową Radę Drobiarstwa. Zaproszeni goście mieli okazję poznać podstawowe fakty dotyczące Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP dzięki prelekcjom ekspertów – Tomasza Sandomierskiego i Czesława Brzozowskiego. Katarzyna Szatkowska – dietetyk i organizatorka konkursu BlogerChef, opowiadała o  roli drobiu w racjonalnym odżywianiu. 

Oprócz prelekcji na temat mięsa QAFP ze znakiem "Sprawdzony drób" z piersi kurczęcej i indyczej w daniach inspirowanych kuchnią Dalekiego Wschodu, goście mogli też podziwiać w praktyce wykorzystanie tego rodzaju mięsa. Przewodniczący jury - Mirek Drewniak przygotował kilka dań w woku, między innymi świetne chińskie, smażone klopsiki z kurczaka z tofu na kwaśnym sosie z melona. Z kolei sushi master - Maciej Baniak udowodnił wszystkim niedowiarkom, że z panierowanego kurczaka można przygotować bardzo udane sushi. Bardzo podoba mi się takie nietypowe sushi. Z surową rybą bym nie zjadł, ale z kurczakiem - bardzo chętnie - przyznał jeden z gości. Wszyscy zgromadzeni we wnętrzach restauracji Dworek New Restaurant, mogli później sami spróbować swoich sił w gotowaniu dań kuchni azjatyckiej. Organizatorzy udostępnili miłośnikom kulinariów stanowiska, wyposażone w najlepsze sprzęty i produkty spożywcze, niezbędne w kuchniach Dalekiego Wschodu. 

Ostatnim punktem programu była kolacja, na którą zaprosił Mirek Drewniak. Serwowano włoską zupę Minestrone gotowaną na mięsie QAFP oraz risotto z warzywami w towarzystwie piersi z kurczaka ze znakiem „Sprawdzony drób”. Nie zabrakło też dobrego wina i słodkiego deseru w różnych kombinacjach, np. karmelowej. Goście mieli również niecodzienną możliwość obserwowania jak wydaje się w restauracji „Dworek” kolację dla 50-ciu osób. Dla wielu wycieczka do kuchni była niesamowitym doświadczeniem i pierwszą okazją by zobaczyć jak pracują profesjonalni kucharze w profesjonalnej kuchni.

Drugi dzień rozpoczął się losowaniem i testem wiedzy z kuchni azjatyckiej. Choć pogoda niezbyt dopisała, zarówno gości jak i blogerów nawet na chwilę nie opuścił dobry humor. Najważniejszym elementem, który wręcz uznany był za integralną część stroju był… widelec. Warto było mieć go przy sobie, by kosztować każdego kolejnego dania, które – jak można było się spodziewać – „rozchodziło się” w wyjątkowo krótkim czasie. Po podziale na drużyny i ustaleniu planu działania, zawodnicy przystąpili do tworzenia autorskich potraw. Blogerzy „wyczarowywali” nie tylko smaczne, ale też rewelacyjnie wyglądające dania i desery. W specjalnie na tę okazję opracowanym menu można było znaleźć:

- kurczaka w sezamie z surówką od Chińczyka oraz lekki mus kokosowo-bananowy autorstwa Katarzyny Biegańskiej, autorki bloga „Gotuj z rodzinką”
- azjatycką zupę z ananasem i chili oraz imbirowy mus/sorbet pomysłu Anny Grzesiak, autorki bloga „A BITE TO EAT”
- kurczaka z orzechowym sosem curry oraz babeczki pandanowe z masą kokosową i sosem karmelowym autorstwa Bernadety Jarnot-Maneckiej, autorki bloga „Bernika – mój kulinarny pamiętnik”
- czarny makaron z krewetkami w sosie curry i deser kokosowy z pistacjami i mango pomysłu Małgorzaty Gromiec, autorki bloga „Tapas de Colores”
- kurczaka teriyaki z warzywami w sosie sojowym z naparem z trawy cytrynowej oraz krewetki w mleczku kokosowym z kolendrą, autorstwa Eweliny Kowalskiej, autorki bloga „Smakołyki z kuchni Eweliny Kowalskiej”
- Nasi Goreng oraz Gado-Gado pomysłu Joanny Kozłowskiej, autorki bloga „Na cztery Widelce”
- polędwicę z ananasem i kiełkami fasoli mung oraz chińskie ciasteczka szczęścia z wróżbą autorstwa Ewy Paszkiewicz, autorki bloga „Kraina Tysiąca Smaków”
- klopsy z antrykotu po azjatycku oraz orientalnego łososia na ogórku pomysłu Bartłomieja Usydusa, autora bloga „przepisy.com”

Uczestnicy przygotowywali swoje potrawy pod czujnym okiem jury (w składzie: Mirek Drewniak – przewodniczący jury - członek Klubu Szefów Kuchni, Tomasz Żmuda - Szef Kuchni i Kierownik Gastronomii w Hotelu Klimczok w Szczyrku, Dominik Kloc - Szef Kuchni w Dworek New Restaurant), które przez cały czas nie tylko oceniało przepisy, sposób przygotowania i umiejętności zarządzania grupą, ale też doradzało blogerom i rozluźniało atmosferę żartami, w których jak zwykle niepokonany był Mirek Drewniak. Po komisyjnym próbowaniu dań, zliczeniu punktów i naradach ogłoszono wyniki V półfinałowego gotowania. Zwyciężczynią została Gosia Jaszczyk, a jej czarny makaron z krewetkami w sosie curry i deser kokosowy z pistacjami i mango nie miały sobie równych. Spore uznanie zdobyła również azjatycka zupa z ananasa i chili oraz mus z kandyzowanego imbiru jaki zaprezentowała Anna Grzesiak, zdobywczyni drugiego miejsca.

Finał konkursu Blogerchef odbędzie się 22 czerwca w Columna Medica w Łasku k. Łodzi. Do rywalizacji stanie pięciu blogerów kulinarnych, zwycięzców minionych półfinałów. 



Konkurs BlogerChef – innowacyjny projekt skierowany dla osób prowadzących blogi kulinarne. Półfinały konkursu odbywają się co miesiąc od stycznia do maja br., w najlepszych w kraju restauracjach. Zgłoszenia do półfinałów, przyjmowane są poprzez aplikację na fanpage BlogerChef’a. Do półfinału zostaje zakwalifikowanych ośmiu blogerów, których zadaniem jest przygotowanie swojego autorskiego menu składającego się z dania głównego i przystawki bądź deseru. Blogerzy mają na to dokładnie godzinę i trzech innych blogerów do pomocy. Pięciu finalistów zmierzy się w czerwcu o tytuł pierwszego w Polsce BlogerChef’a.

Fanpage konkursu: https://www.facebook.com/blogerchefpl
Strona internetowa konkursu: http://www.blogerchef.pl/#!/o-konkursie


Organizatorzy:

Katarzyna Szatkowska – dietetyk na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu, autorka bloga kulinarnego „W Krainie Smaku” (www.wkrainiesmaku.pl). 
Marek Bielski – twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” .



Zdjęcia: jedzjedz.pl
Tekst: jedzjedz.pl oraz materiały prasowe BlogerChef


< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2