Szynka, wino, truskawka, kawa i ser – oto pięć produktów, będących tematem wybranych wiosennych festiwali kulinarnych. Prawdziwy turysta-smakosz jeździ, by jeść – a podobne wydarzenia są ku temu nad wyraz dobrą okazją. Prezentujemy więc selekcję światowych imprez z jedzeniem w tle, odbywających się w marcu i kwietniu.
Foire au jambon à Bayonne, czyli Festiwal Szynki Bajońskiej
To nie tylko jeden z największych, ale i najstarszych francuskich festiwali kulinarnych (odbywa się od XV w.). Organizowany jest zwykle na przełomie marca i kwietnia, w miejscowości Bayonne (tegoroczna edycja odbyła się w dniach 28-31 marca). Celem wydarzenia jest wyłonienie najlepszego w danym roku producenta słynnej
jambon de Bayonne. To podsuszana dojrzewająca szynka wieprzowa, z racji pochodzenia zwana także „baskijską”. Od 1998 r. jest produktem zastrzeżonym przez UE jako Chronione Oznaczenie Geograficzne i może być wytwarzana wyłącznie z ośmiu konkretnych ras świń. Szynka z Bayonne to jeden z najbardziej rozpoznawalnych we Francji produktów – nic więc dziwnego, że doczekała się osobnego festiwalu. Program
Foire au jambon à Bayonne obejmuje m.in. targ żywności i darmowe degustacje – nie tylko tytułowej szynki, ale też innych wyrobów mięsnych, serów czy win. Festiwal obejmuje ponadto część rozrywką, tj. koncerty lokalnych zespołów, grających na tradycyjnych baskijskich fletach.
Foire au jambon à Bayonne to nie jedyny festiwal poświęcony konkretnemu gatunkowi wędliny. We włoskiej Parmie co roku we wrześniu odbywa się także Festiwal Szynki Parmeńskiej – Festival del Prosciutto di Parma. W zeszłym roku wypadło 15-lecie imprezy.
Vinitaly, czyli Festiwal Wina w Weronie
Legendarne miasto zakochanych – Werona – organizuje co roku wiosenny festiwal miłosnego trunku, czyli wina.
Vinitaly dzieli się na dwa segmenty: dla wystawców i zwiedzających. Część dedykowana przedstawicielom branży winiarskiej obejmuje spotkania, panele dyskusyjne i warsztaty. Z kolei zwiedzający mają szansę wziąć udział w degustacjach – i to nie tylko wina. W festiwalu biorą udział także restauracje specjalizujące się w
haute cuisine – francuskiej sztuce kulinarnej, przeznaczonej dla luksusowej klienteli i odznaczającej się najwyższą jakością serwowanych potraw. Po wizycie w którymś z lokali goście festiwalu mają okazję uczestniczyć w specjalnych eventach festiwalowych: wystawach oraz degustacjach (nie tylko wina, ale też innych gatunków alkoholi).
Vinitaly to także dobra okazja do zwiedzenia samej Verony – miasta Romea i Julii, położonego nad rzeką Adygą, u podnóża Alp Weneckich. Chętnych do wizyty, zarówno w tym miejscu, jak i na winiarskim festiwalu, nie brakuje. Zeszłoroczna edycja
Vinitaly zgromadziła ponad 4 tys. wystawców i 140 tys. zwiedzających, w tym 48 tys. przyjezdnych z przeszło 100 krajów. W tym roku
Vinitaly odbyło się w dniach 7-10 kwietnia.
Na temat światowych festiwali wina można by napisać osobny artykuł. Co roku kilkanaście różnych imprez winiarskich organizowanych jest m.in. w Niemczech, na Wegrzech i w Stanach Zjednoczonych. W Polsce warto natomiast wybrać się np. do Zielonej Góry na wrześniowe Winobranie (w tym roku organizowane w dniach 7-15 września) lub do Poznania na Festiwal Wina i Serów. Tegoroczna, ósma edycja poznańskiego święta odbyła się w dniach 22-29 marca.
Festa Frawli, czyli maltański Festiwal Truskawek
Odbywa się co roku w kwietniu, na głównym placu niewielkiej miejscowości rolniczej – Mġarr. To malownicze miejsce znajduje się w północno-zachodniej, kontynentalnej części Malty i uchodzi za mocno wyizolowane. Słynie jednak z pysznych truskawek, którym zawdzięcza coroczną i bardzo popularną wśród turystów imprezę kulinarną –
Festa Frawli. Apetyczny owoc można wówczas zjadać pod wszelkimi postaciami: w rozmaitych ciastach, jogurtach, lodach, słodyczach, przecierach, nawet winach. Truskawkowej konsumpcji towarzyszą zawsze występy tradycyjnych maltańskich zespołów. Turyści biorący udział w imprezie mogą ponadto kupić na wynos truskawki, sprzedawane podczas festiwalu przez lokalnych farmerów. Dodajmy – w ilościach więcej niż pokaźnych, bo sięgających kilkunastu ton w ciągu całego wydarzenia. Tegoroczna edycja
Festa Frawli odbyła się 14 kwietnia.
Maltańska impreza to nie jedyny festiwal poświęcony truskawkom. Mniej więcej w tym samym czasie odbywa się – dość daleko, bo w Korei Południowej – podobne wydarzenie: NONSAN Strawberry Festival. „Truskawkowe” festiwale są popularne także w Stanach Zjednoczonych. Do największych imprez tego typu należą: majowy California Strawberry Festival, organizowany w miejscowości Oxnard, a także Florida Strawberry Festival, który odbywa się na przełomie lutego i marca w Plant City. W Polsce festiwale truskawek mają raczej charakter lokalnych świąt. Tego typu wydarzenia organizowane są np. gminie Załuski (woj. mazowieckie) i gminie Buczek (woj. łódzkie).
The London Coffee Festival, czyli Festiwal Kawy w Londynie
W tym roku londyńskie święto kawy odbędzie się w dniach 25-28 kwietnia. To kulminacyjny punkt większej imprezy – corocznego kwietniowego tygodnia kawy, odbywającego się od 2011 r. w całej Wielkiej Brytanii.
UK Coffee Week zainicjowano jako projekt kulinarny, a zarazem charytatywny. Spotkanie branży kawowej – tj. niezależnych sprzedawców, wytwórców, dostawców, konsumentów – połączone jest ze zbiórką funduszy na rzecz poprawy warunków sanitarnych i dostępu do wody w afrykańskich regionach upraw kawy (tzw.
Project Waterfall). Przewodnim tematem
UK Coffee Week pozostaje jednak tytułowy napój. W imprezie biorą udział wybrane sklepy, stowarzyszenia i puby, organizujące – oprócz wspomnianej zbiórki pieniędzy – specjalne „kawowe” eventy. Program obejmuje rozmaite degustacje, prelekcje, pokazy baristów, wystawy i występy muzyczne, odbywające się na terenie całego kraju. Przysłowiową „wisienką na torcie” jest wspomniany już londyński festiwal kawy, organizowany na terenie starego browaru Trumana (
The Old Truman Brewery) na Brick Lane. Tegoroczna edycja uwzględnia łącznie osiem stref, dedykowanych różnym atrakcjom: występom muzycznym, spotkaniom z profesjonalnymi baristami i – rzecz jasna – obowiązkowym degustacjom. Obok kawy, nie braknie także pysznego jedzenia. Organizatorzy przewidująco udostępniają zwiedzającym targ ulicznej żywności –
The Street Food Market – oraz osobny, z przysmakami w sam raz pod kubek aromatycznej kawy. 50% dochodów z biletów festiwalowych jest przekazywane na rzecz
Project Waterfall.
Dla turystów pozostających w Polsce atrakcyjną propozycją jest z kolei Festiwal Kawy w Łodzi. Organizowany od 2011 r., należy do ciekawszych krajowych imprez kulinarnych. W wybranych łódzkich kawiarniach można wówczas wypić kawę w promocyjnych cenach, a ponadto – wziąć udział w warsztatach, szkoleniach i tematycznych wystawach. Tradycyjnie odbywa się także konkurs na najlepsza kawiarnię festiwalu.
South African Cheese Festival, czyli Festiwal Sera w RPA
Południowoafrykańscy producenci sera spotykają się w kwietniu na branżowym festiwalu, organizowanym na farmie Sandringham w miejscowości Stellenbosch (RPA).
South African Cheese Festival to także kulinarna impreza plenerowa, skierowana do wszystkich miłośników nabiału. Podczas festiwalu zwiedzający mają okazję skosztować najlepszych serowych i mlecznych wyrobów od kilkudziesięciu krajowych wytwórców. Oprócz segmentu degustacyjnego, organizatorzy przewidzieli także skierowaną do dzieci platformę rozrywkową – tzw.
Carnival Park. Tegoroczna edycja
South African Cheese Festival odbędzie się w dniach 26-28 kwietnia.
Podobne imprezy odbywają się m.in. w słynącej z serowego szlaku Szwajcarii, a także w Stanach Zjednoczonych, Walii, Kanadzie czy Australii. Kulinarne imprezy z serem w tle nie należą do rzadkości również w Polsce. Jak dotąd dwukrotnie odbył się w Sandomierzu „Czas Dobrego sera” – Ogólnopolski Festiwal Nieskończonych Form Mleka. Tegoroczną, trzecią edycję zaplanowano w dniach 1-2 czerwca. W tym samym miesiącu odbędzie się w Lidzbarku Warmińskim III Ogólnopolski Festiwal Serów Farmerskich i Tradycyjnych.
Wybrane przez nas festiwale to – rzecz jasna – tylko znikomy odsetek wszystkich tego typu wydarzeń, odbywających się w najbliższym okresie. Także przedział festiwalowych produktów jest daleko bardziej rozbudowany, a czasem wręcz ekscentryczny. W stolicy Egiptu – Kairze – odbywa się np. cykliczny festiwal poświęcony … olejom i tłuszczom (tzw. Oils&Fats International Middle East). Z kolei w chorwackiej miejscowości Lovran organizowane jest wielkie święto szparagów – Asparagus Festival. Warto więc śledzić światowe wydarzenia z dziedziny turystyki kulinarnej – jeśli nie w celach czysto podróżnych, to przynajmniej dla polepszenia nastroju ;)
Zdjęcie na stronie głównej: Ian Muttoo, Wikimedia Commons, CC-BY-SA-2.0
Zachęcamy do śledzenia naszego portalu i profilu na facebook.pl (
https://www.facebook.com/jedzjedz). Już wkrótce pojawi się kolejny „festiwalowy” artykuł, tym razem dedykowany … piwoszom.