Beza

Słodkie ciasto z białek jaj kurzych i cukru pudru (lub cukru kryształowego) upieczone w niskiej temperaturze. Używane na ciastka oraz torty, wówczas przekładane bądź ozdabiane różnego rodzaju kremami.

Bezy często podawane są bez dodatków, występują wówczas najczęściej w postaci małych, nieregularnych stożków. W zależności od temperatury pieczenia, ilości cukru oraz stopnia ostudzenia, bezy w środku są kruche (wysoka temp.) bądź lekko ciągliwe (niska).

W cukiernictwie najczęściej rozróżniane są trzy rodzaje bez: francuskie (łatwe do wykonania i najpopularniejsze), włoskie oraz szwajcarskie. Beza włoska i szwajcarska jest znacznie sztywniejsza od francuskiej i dobrze zachowuje kształt.

Angielski: Meringue
Źródło: Wikipedia

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2