W miniony weekend, uczestnicy konkursu dla blogerów kulinarnych Blogerchef, po raz kolejny rywalizowali o tytuł najlepszego kucharza-amatora. Trzecie z kolei, półfinałowe gotowanie "na żywo", odbyło się w hotelu Verde Montana Wellness & Spa w Kudowie - Zdroju.
Blogerzy kulinarni, pod czujnym okiem jury, przygotowywali swoje najbardziej popisowe dania, inspirowane kuchnią Europy Zachodniej i Skandynawii. W czteroosobowych grupach gotowali wcześniej zgłoszone dania główne, desery i przystawki. Powstała m.in. sarnina w cieście francuskim, czyli wariacja na temat angielskiego specjału - polędwicy Wellington. Blogerzy piekli też angielskie desery – babeczki cupcakes i crumble (kruszonkę) z owocami. Nie zabrakło również specjałów rodem z kuchni francuskiej: quiche z brokułami, czy słynnych naleśników w pomarańczowym likierze - crepes suzette. Pojawiły się ponadto akcenty belgijskie, norweskie i niemieckie.
Jury w składzie: przewodniczący Mirek Drewniak, Wiesław Bober (dyrektor hotelu Verde Montana**** Wellness & Spa) i Tomasz Szymański (doświadczony szef kuchni i ekspert kulinarny), wyróżnili doskonały suflet serowy Bernadetty Parusińskiej-Ulewicz. Zwycięstwo nie byłoby możliwe, gdyby nie pomoc całej mojej drużyny: Izy, Asi i Kasi oraz przemiła atmosfera, która była zasługą pozostałych uczestników, organizatorów, jury i przedstawicieli sponsorów. Choć to mnie udało się awansować do finału, w tej zabawie jest jeszcze 7 zwycięzców, którzy nie tylko przygotowali wspaniałe i oryginalne potrawy, ale również okazali się przemiłymi kompanami. - wspomina Bernadetta.
Półfinałowe zmagania, to nie jedyna atrakcja, jaka czekała na uczestników konkursu. Mieli oni też okazję podziwiać pokaz sous-vide z elementami kuchni molekularnej. Samodzielnie też tworzyli molekularny kawior z marchewki czy puder o smaku trufli. W wolnej chwili skorzystali również z atrakcji hotelowego parku wodnego i SPA. Znalazł się też czas na dyskotekę i pokaz barmański, podczas którego zarówno półfinaliści jak i organizatorzy mogli spróbować swoich sił w żonglowaniu butelkami.To pierwsze spotkanie blogerów, na którym nikt nie wyciągnął aparatu! Przecież to się nie zdarza! My wszystko fotografujemy! Tym razem nikt nie miał do tego głowy. – zauważyła Iza Kulińska, stała bywalczyni wydarzeń kulinarnych dla amatorów gotowania.
Kolejny półfinał Blogerchefa odbędzie się za niespełna miesiąc, 19-20 kwietnia, we wnętrzach Design Hotel & SPA Poziom 511 w otoczeniu Jury Krakowsko-Częstochowskiej.
Fanpage konkursu: https://www.facebook.com/blogerchefpl
Strona internetowa konkursu: http://www.blogerchef.pl/#!/o-konkursie
Fotorelacja z III półfinału: http://jedzjedz.pl/gallery/show/23/blogerCheffinal
Organizatorzy:
Katarzyna Szatkowska – dietetyk na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu, autorka bloga kulinarnego „W Krainie Smaku” (www.wkrainiesmaku.pl).
Marek Bielski – twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” (www.DocenPolskie.pl).
Zdjęcia: BlogerChef