Mozartkugeln

Austriackie czekoladki w kształcie kuli, z nadzieniem marcepanowym i nugatem.

Mozartkugeln – w dosłownym tłumaczeniu: „kule Mozarta” – zostały nazwane na cześć słynnego austriackiego kompozytora. Powstały w Salzburgu pod koniec XIX w., a ich twórcą był lokalny cukiernik – Paul Fürst. Do dziś cukiernia Fürst posiada patent na produkcję oryginalnych Mozartkugeln, choć na rynku istnieją inne marki naśladowcze (o prawa do użytkowania nazwy produktu Fürst toczył procesy sądowe). Oryginalne Salzburg Mozartkugeln sprzedawane są wyłącznie w 4 firmowych sklepach w Salzburgu. 
Czekoladki są wytwarzane ręcznie, według oryginalnej XIX-wiecznej receptury. Ich wnętrze (w wersji klasycznej) wypełnia pistacjowy marcepan i warstwa nugatu – całość zanurzana jest w ciemnej czekoladzie.

Fot. Clemens PFEIFFER, Wikimedia Commons, CC-BY-2.5

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2