W miniony weekend, w Zamku Dubiecko odbyło się drugie już półfinałowe gotowanie w ramach konkursu dla blogerów kulinarnych BlogerChef. Tematem przewodnik była kuchnia Europy Środkowej i Wschodniej.
Kolejne zmagania blogerów kulinarnych, podobnie jak podczas poprzedniego półfinału zainaugurowano wspólnym posiłkiem, podczas którego uczestnicy, sędziowie i organizatorzy mieli okazję lepiej się poznać. Na stołach królowały: kurczak sous-vide z gryczanym pasztecikiem, indyk w zielonym curry czy aromatyczne eskalopki ze schabu na szpinakowym makaronie.
Nie zabrakło również lokalnych serów kozich, łososia w tempurze z mąki kukurydzianej oraz combru z jelenia. Całość dopełniły podkarpackie wina, serwowane przez zamkowego sommeliera.
Sobotni poranek minął pod znakiem zdań konkursowych. W zamkowej oranżerii uczestnicy musieli najpierw zmierzyć się z testem wiedzy na temat kuchni Europy Środkowej i Wschodniej, a następnie przystąpili do gotowania. Pracę półfinalistów obserwowało profesjonalne jury w składzie: przewodniczący Mirek Drewniak oraz Janusz Pyra i Marek Lechowicz - szefowie kuchni Zamku Dubiecko, którzy nie kryli podziwu dla umiejętności blogerów - Jestem pod wrażeniem ich pomysłowości i umiejętności. To dla mnie niesamowite, że ci ludzie zawodowo robią coś zupełnie innego, a jednocześnie potrafią gotować niemal jak profesjonaliści. I widać w nich ogromną pasję i zaangażowanie. Takiego błysku w oczach uczestników nie obserwuję podczas konkursów dla zawodowych kucharzy - podkreślał Janusz Pyra.
Laureatką II półfinału konkursu BlogerChef została autorka bloga wielkiapetyt.blogspot.com - Alicja Drzewiecka. Zwycięstwo oraz oraz sympatię gości zyskała sobie przygotowując perfekcyjne tarty: wytrawną z brukselką oraz słodką z gruszkami i morelami. Wśród przeróżnych pierogów, zup, oryginalnych gulaszy i pieczonych owoców, to własnie one najbardziej przypadły do gustu komisji sędziowskiej.
Po ogłoszeniu wyników, wszyscy uczestnicy wzięli udział w otwarciu wystawy zdjęć z Australii znanego fotografa - Ludwika Biernackiego oraz w specjalnie przygotowanym na ten dzień seansie filmowym i kameralnym przyjęciu w zamkowej winiarni. Dodatkową atrakcją, przygotowaną przez Podkarpacką Regionalną Organizację Turystyczną, była wycieczka do okolicznej winnicy Maria Anna oraz zwiedzanie Rzeszowskiej Podziemnej Trasy Turystycznej "Rzeszowskie Piwnice”.
W Zamku Dubiecko pojawił się także zwycięzca pierwszego półfinału - Michał Staszczyk, który już zapowiedział swój udział w kolejnych zmaganiach konkursowych, które już niebawem odbędą się w Hotelu Verde Montana w Kudowie - Zdroju.
Więcej na temat BlogerChefa:
https://www.facebook.com/blogerchefpl
http://www.blogerchef.pl/#!/o-konkursie
Zapraszamy również do obejrzenia fotorelacji:
http://jedzjedz.pl/gallery/show/15/IIpolfinalkonku
Zdjęcia: BlogerChef