Fondue

Danie rdzennie szwajcarskie, lecz popularne w całym regionie alpejskim. W wersji klasycznej oznacza kawałki chrupkiego pieczywa, maczane w gorącej masie serowej z dodatkiem białego wina i przypraw.

Fondue tworzą zwykle dwa gatunki sera: emmentaler i beaufort, choć można wykorzystać także inne odmiany (np. gruyère, comté czy reblochon). Masę przygotowuje się na bazie podgrzanej mieszanki białego wina i wiśniowego likieru Kirch. Całość należy zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej i doprawić pieprzem, czosnkiem oraz gałką muszkatołową. Potrawę podaje się i spożywa prosto ze specjalnego naczynia, tzw. „caquelon”.
Istnieje także czekoladowa oraz mięsna wersja fondue – tzw. fondue bourguignonne (burgundzkie). Zamiast masy serowej, potrawa bazuje na oleju, w którym smaży się nabite na szpadki kawałki zamarynowanej wołowiny lub wieprzowiny. 

Fot. 663highland, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2