Dużo, tłusto i sycąco – to solidne podstawy, na których opiera się kuchnia tego południowoniemieckiego landu. Bawaria znana jest chociażby ze swojej stolicy – Monachium – w której siedzibę mają: fabryka samochodów BMW i zakłady produkcji sprzętu Siemens.
Tym, co wyróżnia kuchnię bawarską, jest oczywiście kiełbasa, występująca w wielu kombinacjach i formach. Najpopularniejsza odmiana to
Weiswurst, czyli biała kiełbasa, podawana tradycyjnie na gorąco z dodatkiem słodkiej musztardy i preclem. Nieodłącznym elementem takiego dania jest oczywiście kufel pysznego jasnego piwa, którego liczne marki stanowią
chlubę mieszkańców Bawarii. Na uwagę piwoszów zasługują:
Paulaner,
Franziskaner,
Augustiner,
HB,
Spaten,
Löwenbräu,
Hacker–Pschorr oraz najbardziej popularne, drożdżowo-pszeniczne
Weiβbier. Tradycja piwowarstwa ma w Bawarii bardzo głębokie korzenie. To właśnie w tym regionie, w 1516r., Wilhelm IV wydał słynny dekret o czystości piwa – Reinheitsgebot. W ten sposób zapoczątkowano produkcję piwa wyłącznie jęczmiennego i chmielowego, bez żadnych domieszek, które do dziś cieszy się uznaniem smakoszy „złotego trunku”.
Oprócz wspomnianej białej kiełbasy, popularne są również inne dania mięsne. Bawarczycy upodobali
sobie wieprzowinę, wołowinę, baraninę i drób, z których powstają doskonałe, lecz bardzo kaloryczne potrawy – niezbyt sprzyjające diecie. Wyróżnić możemy też podroby, które zajmują szczególne miejsce w sercach i żołądkach mieszkańców tego malowniczego regionu. Popularne są musztardowe nerki cielęce, płucka na kwaśno (
Sauerlunge), a także
Leber Berliner Art – wątroba cielęca z dodatkiem jabłek i cebuli, które tworzą dość nietypowe połączenia smakowe. Warto wymienić także
Leberkase – przygotowywany z wątróbek pasztet, zapiekany w chlebowych formach i podawany w towarzystwie klasycznej sałatki ziemniaczanej.
Nie mniejszym uznaniem cieszą się też:
Krustebraten (pieczeń z wieprzowiny ze skórką),
Spießbraten (rolady z boczku w pysznym pieczeniowym sosie) oraz
Haxe – golonka w piwie, znana i lubiana również w Polsce. Klasycznymi dodatkami do dań mięsnych są przyrządzane wedle tradycyjnych receptur:
Bayerischekraut, czyli gotowana kapusta, oraz
Semmelnknödel – knedle. Te ostatnie powstają nie tylko w wersji bazowej, ale też z dodatkiem szpinaku, sera czy boczku.
Bawaria słynie ponadto z doskonałych wyrobów mleczarskich. Tutejsze sery zajmują wysokie lokaty w światowych rankingach smaku, nie odbiegając pod względem jakości od odmian włoskich, holenderskich czy francuskich. Mówiąc o serach, nie można nie wspomnieć o paście serowej Obazta, która figuruje w menu praktycznie każdej regionalnej restauracji.
Bawaria kusi turystów nie tylko imponującymi budowlami, takimi jak: Neuschwanstein, zamek w Norymberdze, pałac królewski w Monachium czy Katedra św. Piotra w Ratyzbonie. Ten malowniczy region wyróżnia się także kontrastującą z bogatym dorobkiem kulturowym kuchnią – genialną w swojej prostocie. Czego chcieć więcej, niż zasiąść spokojnie do pysznego, sycącego obiadu? Delektując się nie tylko smakiem i zapachem, ale też alpejskim krajobrazem, w otoczeniu którego żyli i tworzyli malarz Hans Holbein, reżyser Werner Herzog i kompozytor Richard Wagner. Zapraszamy do Bawarii!